Brussels Airport in de toekomst ook bereikbaar per tram2 min leestijd

Tram Brussels Airport

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Naast dat Brussels Airport bereikbaar is met de trein en bus kun je in de toekomst ook met de tram reizen tussen de luchthaven en het centrum van Brussel. Vorige maand maakte NS samen met de NMBS bekend dat de snelle trein tussen Amsterdam en Brussel in de toekomst niet meer via Brussels Airport zal rijden.

Brussels Airport met de tram

De plannen voor een tram naar Brussels Airport waren er al een aantal jaren. Het was echter nog wachten op de goedkeuring van zowel de Brusselse als de Vlaamse overheid. Beide overheden hebben deze goedkeuring inmiddels gegeven. Het is de bedoeling dat de bouw in 2025 of 2026 gaat beginnen. De nieuwe tramlijn loopt vanaf treinstation Bordet. Vanaf dit station naar het centrum van Brussel is men op dit moment trouwens ook bezig met de aanleg van een nieuwe metrolijn. Vanaf de luchthaven kun je dus in de toekomst hier ook al overstappen op de metro. De nieuwe tramverbinding maakt het trouwens mogelijk om vanaf de luchthaven helemaal naar station Brussel Noord te reizen. Vanaf daar is het ongeveer 5 tot 10 minuten lopen voordat je in het centrum bent. De bouw van de nieuwe tramlijn zal ongeveer vier jaar in beslag nemen.

Brussels Airport Tram
Brussels Airport zal in de toekomst ook per tram te bereiken zijn. (Foto: De Werkvenootschap)

Een rit met de tram tussen de luchthaven en station Brussel Noord zal ongeveer een half uur in beslag nemen. Op dit traject van 12 kilometer kun je trouwens ook de trein nemen. Sinds 2012 is Brussels Airport beter met de trein bereikbaar door de Diabolo verbinding. Sindsdien zijn er ook rechtstreekse treinen naar Nederland vanaf de luchthaven. Een rit met de trein is echter wel een stukje duurder aangezien er nog steeds een zogeheten Diabolo toeslag wordt berekend om dit project te financieren. De tram zal dus een goedkopere optie zijn. Daarnaast kun je met de tram uiteraard ook sneller overstappen naar meerdere plaatsen in Brussel.

Beter bereikbaarheid

Dit is natuurlijk fantastisch nieuws voor de bereikbaarheid van Brussels Airport. Naast dat de luchthaven hiervan profiteert zullen ook de bedrijven in de nabije omgeving van de luchthaven beter te bereiken zijn met deze nieuwe tramverbinding. De luchthaven heeft echter wel een tegenslag gekregen aangezien de directe verbinding met Schiphol en Amsterdam Centraal komt te vervallen.

NS, ICNG, België
De directe verbinding met Schiphol en Amsterdam komt vanaf volgend jaar te vervallen. (Foto: NS)

Toch zijn er wel plannen om de luchthaven in de toekomst beter bereikbaar te maken doormiddel van hogesnelheidstreinen. Door middel van het Diabolo project zouden de ICE, TGV en Eurostar treinen ook de luchthaven kunnen aandoen.

Uitgelichte afbeelding: MIVB

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *