British Airways Executive Club – Introductie

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het frequent flyerprogramma van British Airways heet Executive Club. Het is zeker de moeite waard om eens te bekijken of dit programma bij jou past, want voor velen is dit één van de aantrekkelijkste frequent flyerprogramma’s die nu in omloop zijn, alhoewel er per 28 april 2015 wel een aantal veranderingen worden doorgevoerd die het programma iets minder aantrekkelijk maken. In dit artikel (klik) stonden we al stil bij de wijzigingen.

Avios, Tier Points en Membership Year

Het Executive Club programma is wat anders opgezet dan de meeste andere frequent flyer programma’s. Je hebt namelijk te maken met Avios, Tier Points en een persoonlijk lidmaatschapsjaar. Als je vliegt met British Airways of één van de OneWorld partner airlines verdien je zowel Avios als Tier Points. Even een paar definities om het wat te verduidelijken:

Avios – zijn vergelijkbaar met ‘award miles’ zoals we die in andere programma’s kennen. Als je vliegt van A naar B verdien je net zoveel Avios als de afgelegde afstand in miles. Afhankelijk van de boekingsklasse kan dit aantal hoger of lager uitvallen, daarover later meer. Verdiende Avios zijn weer inwisselbaar voor award-vluchten.

Tier Points – zijn ook punten die je verdient bij het maken van een vlucht. Deze worden echter enkel en alleen gebruikt als teller voor elite-status binnen Executive Club. Hoeveel punten je verdient is afhankelijk van de gevlogen afstand en of je in economy, business of first class vliegt. Ook daarover zo meteen meer.

Membership Year – de meeste airlines gebruiken een kalenderjaar om elite-status te bepalen en de teller wordt dan per 1 januari gereset. Bij BA loopt een jaar vanaf de datum van aanmelding, tot een jaar verder. Ieder lid heeft dus andere begin- en einddata. In mijn geval loopt het lidmaatschapsjaar tot 8 maart. Na 8 maart wordt de teller van behaalde Tier Points bij mij dus weer op nul gezet.

Statusniveaus Executive Club

De verschillende statusniveaus binnen Executive Club worden ook wel Tiers genoemd. Vandaar ook de benaming Tier Points: punten om status te verdienen. Binnen het programma zijn er vier Tiers te onderscheiden:

Statusniveaus BA Executive Club
Statusniveaus BA Executive Club
 • Blue – het instapniveau – dit niveau krijg je als je je registreert voor Executive Club
 • Bronze – krijg je na 300 Tier Points en min. 2 vluchten met BA of Iberia. OneWorld status equivalent: Ruby
 • Silver – na 600 Tier Points en 4 vluchten met BA of Iberia. OneWorld status equivalent: Sapphire
 • Gold – na 1500 Tier Points en 4 vluchten met BA of Iberia. OneWorld status equivalent: Emerald

De voordelen van de verschillende statusniveaus zijn de volgende:

BA Executive Club1BA Executive Club2 baec benefits3Zoals je ziet, zijn de voordelen voor de verschillende statusniveaus mooi opgebouwd. Het Bronze niveau geeft recht op o.a. priority check-in en priority boarding. Executive Club Silver is al heel fijn met o.a. lounge toegang en extra bagagevrijstelling.

Maar het Gold niveau geeft daarboven nog een aantal aantrekkelijke extra’s:

 • Inchecken bij de First Class balies
 • Toegang tot de First Class lounges
 • Geen service fees bij boeken van reward bookings via call-centre.
 • Extra beschikbaarheid van reward vluchten in economy class
 • Is er toch geen beschikbaarheid, kan je toch een reward vlucht boeken voor het dubbele aantal Avios, mits minimaal 30 dagen van tevoren. (Gold Priority Reward)
 • Voor de echte frequent fliers is er nog een upgrade voucher (vanaf 2.500 Tier Points binnen één lidmaatschapsjaar)

Als je lidmaatschapsjaar voorbij is, wordt de Tier Points teller weer op nul gezet en moet je je voor het nieuwe jaar weer opnieuw proberen te kwalificeren. Er is echter ook een teller die al je Tier Points bijhoudt die je ooit hebt gehaald: “My Lifetime Tier Points”. Je ontvangt Executive Gold For Life zodra je 35.000 Lifetime Tier Points hebt gehaald.

BA-Gold-card

Executive Club Gold Guest List

Voor de beste klanten heeft Executive Club nog een niet-gepubliceerd extra statusniveau: het Gold Guest List niveau. Dit niveau wordt toegekend als je binnen één jaar 5.000 Tier Points hebt gespaard, ofwel twee jaar achter elkaar minimaal 3.000 Tier Points.

Dit statusniveau heeft onder andere de volgende voordelen:

 • Een een extra Gold partner kaart + 2 Silver kaarten
 • Een Concorde Room key: toegang tot de meest luxe lounge op London Heathrow Terminal 5 en New York JFK T7
 • Geen service fees bij boeken, wijzigen of annuleren van award tickets. Dit is met name handig zodat je een reward ticket kunt boeken, ook al ben je nog niet zeker van de datum. Annuleren of wijzigen is gratis.
 • Een 24/7 speciale telefoonlijn en speciale e-mail service, exclusief voor Gold Guest List leden
 • Hilton HHonors Diamond Elite kaart
 • Gold Guest List For Life lidmaatschap zodra je 100.000 Tier Points hebt verdiend.
  a

Avios Sparen

Als je vliegt met British Airways of Oneworld partners verdien je Avios. Het mooie hierbij is dat zelfs de allergoedkoopste tickets bij British Airways, Iberia, American Airlines of US Airways gewoon 100% Avios opleveren van de afstand in miles. Echter: vanaf 28 april 2015 gaat er een wijziging in, waarbij de goedkopere boekingsklassen minder miles gaan opleveren. De duurdere boekingsklassen leveren daarentegen straks meer op.

In onderstaand plaatje is te zien hoeveel Avios je verdient op een ticket als je British Airways vliegt. ‘Current rate’ is de huidige situatie, ‘New rate’ is de situatie vanaf 28 april 2015

Verdienmodel BA
Een overzicht van de oude en de nieuwe percentages miles

Voor de Oneworld partner airlines gelden soms andere percentages. Check hiervoor de gegevens op de site van BA Executive Club.

Tier bonus

Naast bovenstaande percentages geldt ook een bonus afhankelijk van het statusniveau binnen Executive Club:

 • Bronze members: 25% bonus
 • Silver members: 100% bonus (NB: vanaf 28 april 2015 50% bonus!)
 • Gold members: 100% bonus

Een voorbeeld om dit te verduidelijken:
Stel ik heb als Executive Club Gold member een vlucht gemaakt van London Heathrow naar New York JFK met British Airways in business class boekingsklasse I. De afstand tussen beide steden is 3.452 miles.
Uit de bovenstaande tabel blijkt dat business class in boekingsklasse I een bonus van 50% geeft, dus dat levert 150% x 3.452 = 5.178 Avios.
Aangezien ik Executive Club Gold member ben, krijg ik een extra bonus van 100% van de afstand in mijlen, dus 3.452 Avios. Deze bonus wordt ook wel Tier Bonus genoemd.
Totaal ontvang ik voor deze vlucht dus 5.178 + 3.452 Avios = 8.630 Avios.

Minimum aantal Avios

Bij Executive Club verdien je op vluchten die Avios opleveren altijd een minimum aantal. Vlieg je bijvoorbeeld met een goedkoop economy class ticket van London Heathrow naar Brussel, dan is de afstand maar 218 mijlen. Toch ontvang je het minimum aantal van 500 Avios voor deze vlucht.
Vanaf 28 april gaat ook hier het een en ander in veranderen. In de onderstaande tabel is te zien wat de minimum hoeveelheid Avios is dat je verdient met je vlucht bij British Airways in de huidige situatie en vanaf 28 april.

Minimum Avios
Ook het minimumaantal Avios dat je voor een vlucht krijgt gaat veranderen

Household Accounts

Een van de mooie dingen van Executive Club is dat je een ‘Household account’ kunt aanmaken. Je mag maximaal zes personen (gezinsleden) toevoegen aan je account en vervolgens komen alle Avios op één account terecht. Zo heb je sneller voldoende Avios bij elkaar voor je award ticket!

Tier Points sparen

Naast Avios ontvang je ook Tier Points als je met British Airways of Oneworld partners hebt gevlogen. Deze Tier Points tellen alleen voor je status binnen het programma.

Op de site van British Airways is een calculator te vinden waarbij je precies kunt opvragen hoeveel Tier Points en Avios je verdient met een vlucht.
Het is hierbij van belang in welke boekingsklasse de vlucht is geboekt en wat de afstand is. Bij de berekening van het aantal Tier Points gebeurt dat in tegenstelling tot het verdienen van Avios in staffels met vaste hoeveelheden.

In het (wat onduidelijke) tabelletje hieronder is te zien hoeveel Tier Points er verdiend kunnen worden.

Tier Points verdienen
Tier Points verdienen met BA Executive Club

Een toelichting hierbij aan de hand van een paar voorbeelden:

 • Een goedkope economy class vlucht van Londen naar Brussel levert 10 Tier Points op (BA Short haul)
 • Een langere korte-afstandsvlucht van British Airways (afstand meer dan 1.000 mijlen) levert meer op. Een business class ticket van Londen Heathrow naar Helsinki levert 80 Tier Points op. Bij Finnair levert dit op de vluchten tussen het Verenigd Koninkrijk en Finland ook deze hogere categorie op.
 • Alle overige vluchten tot een afstand van 2.000 mijlen leveren de Tier Points zoals je in de tabel kunt aflezen. Een business class vlucht met Finnair van Helsinki naar Madrid (1.833 mijlen) levert dus “maar” 40 Tier Points op.
 • Heb je een vlucht die 2.000 mijl of langer is? Dan wordt het interessanter! Stel ik vlieg met Finnair van Helsinki naar Lissabon in business class (2.094 mijlen), dan levert dat 140 Tier Points op. Het is dus in dit geval veel interessanter naar of via Lissabon te vliegen dan naar Madrid. Bij het plannen van je reis is het slim om dit van tevoren uit te zoeken!
 • Is de afstand in mijlen 6.000 of meer? Dan geldt weer een nieuwe categorie. Een vlucht van Londen Heathrow naar Singapore (6.765 mijlen) levert in business class 160 Tier Points op.

In een vervolgartikel ga ik dieper in op het verdienen van Tier Points aan de hand van een mileage-run die ik heb gedaan naar Hawaii! Aan de hand van tips en trucs zal ik dan laten zien hoe ik met twee vliegtickets BA Executive Club Gold status heb behaald!

Avios besteden

Uiteraard willen we de verdiende Avios gaan besteden aan “gratis” vluchten of upgrades. Bij het berekenen hoeveel Avios je nodig hebt voor een award vlucht is ook de afstand weer van belang. Waar Executive Club echt bijzonder prettig voor is, zijn de award tickets voor (zeer) korte-afstandsvluchten die tot 650 mijlen in afstand zijn, zoals Amsterdam-Londen of Hong Kong-Taipei. Vaak zijn dit dure vluchten, maar als Award ticket is zo’n korte-afstandsvlucht al voor 4.500 Avios te boeken! Vanaf 28 april 2015 is dit zelfs al voor 4.000 Avios mogelijk buiten het hoogseizoen! (Klik hier voor toelichting op de veranderingen vanaf 28 april!)

Op basis van afstand wordt aantal Avios voor award bepaald.
Op basis van afstand wordt aantal Avios voor award bepaald. (NB: Geldig tot 28 april 2015!)

Je kunt van tevoren checken wat de afstand is van je gewenste route. Een tool als Great Circle Mapper is hierbij erg handig. Aan de hand van de afstand in mijlen kan je in de tabel aflezen hoeveel Avios er nodig zijn.

Boeken van Reward tickets kan gedaan worden via de British Airways website, of via call-centre (tegen fee). Nadat je ingelogd bent bij BA Executive Club verschijnt de pagina ‘My Executive Club’. Links op het scherm kies je dan “Book with Avios” en je kunt je zoekopdracht starten.

Award ticket boeken met Avios
Award ticket boeken met Avios

Avios & Money

Is de gewenste vlucht gevonden? Het aantal benodigde Avios staat dan in beeld. Heb je niet voldoende Avios of wil je voordelig wat Avios bijkopen? Dan is het mogelijk om te kiezen voor Avios & Money. Het wijst zich vanzelf tijdens het boekingsproces.

Conclusie

Als Belgen en Nederlanders zijn we vaak gericht op frequent flyer programma’s als Flying Blue (KLM) of Miles & More (Brussels Airlines) omdat deze airlines de meeste verbindingen vanuit Brussel en Amsterdam leveren. Met British Airways en Oneworld partners zijn verbindingen inderdaad ietsje lastiger, maar er zijn steeds meer Oneworld-maatschappijen die op Brussel en Amsterdam vliegen. Naast British Airways zijn er maatschappijen als American Airlines/US Airways, Qatar Airways, Malaysia Airlines, Royal Jordanian, Finnair, Cathay Pacific en vanuit Duitsland is Air Berlin actief.

Dit geeft voldoende opties om te reizen, zij het wel meestal met een overstap. Executive Club, het frequent flyerprogramma van British Airways is in mijn ogen één van de betere frequent flyerprogramma’s, zelfs na de veranderingen die per 28 april ingaan, al is dat natuurlijk wel afhankelijk van je reisbehoeften.

Zoals al eerder aangegeven ga ik in een vervolgartikel nader in op wat tips en trucs hoe je ervoor kan zorgen om sneller status te krijgen bij BA Executive Club aan de hand van een mileage-run naar Hawaii!

Wat zijn jouw ervaringen met BA Executive Club of heb je nog vragen? Reageer dan in ons forum!

Reacties

 1. jhk zegt

  totaal niet mee eens. in nederland hebben we geen combi met een credit kaart, upgrades coupons kan je nooit inleveren, op reis een upgrade op punten doen drama, tickets boeken bijna in de c of f kan je ook vergeten. kortom totaal niet waar wat je melde. ben al jaren gold en vele punten maar een drama om iets te kunnen krijgen. nu ook voor de silver members gewoon 50% minder extra punten. en lijkt wel als je ams lon vliegt dat meer gold members aan boord zijn dan lagere wat mij ook bevreemd. en hun buss class seats zijn nog steeds de de beste!! en al jaren hebben ze deze bende. andersom in een stoel zitten nog helemaal. service aan boord minder personeel in de c class. en als je iets vraagt kijken ze je aan of je gek bent. kortom deze ba spaar plan is beter om klm te nemen daar ik ook geen voorstander er van ben maar je ziet klm is wel aan het veranderen. het wordt beter

  • Theo Theo zegt

   Beste jhk,
   Dit artikel is met name bedoeld om een uitleg te geven over het programma. Jammer dat je mindere ervaringen hebt met Executive Club.
   Beschikbaarheid van tickets in C of F zal ongetwijfeld van de route afhangen, maar ik heb hier geen negatieve ervaringen mee. En na 28 april komen er zelfs meer reward tickets beschikbaar.
   Maar als KLM’s Flying Blue je beter past, dan zou ik zeker daarmee verder gaan.

  • dutch_122 zegt

   Beste JHK,

   Ben het niet eens met stelling.
   Heb je weleens geprobeerd een Business of First ticket te boeken met punten bij KLM/AF.
   Dat is pas echt bijna onmogelijk.
   Maar we komen terug op BA.
   GUF (upgrade coupons) kun je of via BA regelen, moeilijk of via een agent, de beste en makkelijke manier. Mocht je adres nodig voor een Nederlandse agent die de GUF verwerkt, mag je me contacteren.

   Wat Club World, het is zeker geen bende. Maar het word wel tijd om deze te vernieuwen.
   Wat betreft comfort (andersom), dat is persoonlijk, you like it or don’t.

   Dan beter de KLM vliegen 2-3-2?

   En als laatste, BA is een heel andere maatschappij dan onze KLM.
   KLM heeft de focus op economie passagiers, en BA is meer gefocust op Business/First passagiers.

   Het is nog steeds een van de betere programma’s, en vergeet ook niet dat je de Avios kunt laten overschrijven naar Iberia, interessant als je naar Midden/Zuid-amerika wilt gaan.

   Mvg

   dutch_122

   • jhk zegt

    dank voor je antwoord. je weet alle vliegtuigen worden in de c klas bij klm anders en aan de zijkant nooit het probleem en anders neem ik een andere airline. klm life time member nooit 95% een probleem om te boeken klinkt gek maar lukt me bijna altijd zelfs als ik baby mee neem krijg ik de juiste stoelen, was vroeger zeker andere maar laatste jaren bijna knap. ba companion of upgrades kan je bijna altijd vergeten heb net kunnen boeken over 340 dagen vliegen maar normaal nooit. wat wel goed is met cx vliegen op avios punten. dito air berlin gebruiken en of quatar dan heb je meer kansen.
    maar ba wordt duidelijk minder en dan bijna geen extra punten in nederland kunnen krijgen. lijkt ook dat ze er niks aan doen. alleen thuis land verder laat ze maar gaan. dito zou het ook beter vinden dat een niet homeland member andere punten krijgt omdat het altijd extra vliegen is via london want dat kost altijd 4 uur extra of meer. dan stoppen ze rotterdam lhr wat een top vlucht altijd was. kortom ba valt af na beneden en komen met niks extra. trouwens ook nog nooit een upgrade gehad bij ze terwijl ik al meer dan 10 jaar gold ben. ook apart.. eigenlijk helemaal vreemd kan geen punten boeken maar ze gaan wel actie doen met halve prijzen in de c en f class. dito inzake punten vliegen en dan bv 50% korting krijgen doen ze al helemaal niet aan. klm had 50% en heeft nu verschillende kortingen je ziet ook niet alles

 2. Pascal zegt

  Prima programma. Ben 3 jaar geleden overgestapt van KLM naar BA. Sneller punten en status verdienen en veel luxere lounges. Jammer dat er geen dedicated BA creditcard in Nederland is.

 3. stijnec zegt

  Hoe werkt dat nu precies met een membership jaar? Mijn jaar lopt in mei af, stel dat ik net voor mijn jaar afloopt silver status haal, hoe lang blijf ik dan de silver voordelen houden? Ben overigens erg benieuwd nar je verslag van de tp run!

  • Theo Theo zegt

   Beste Stijnec,
   Als je membership jaar in mei afloopt, heb je tot mei nog de tijd om Silver te halen. Na de datum in mei worden de Tier Points weer op nul gezet. Haal je voor die tijd Silver, dan is dat t/m juni 2016. Haal je bijvoorbeeld komende zomer Silver, dan geldt dit t/m juni 2017!

 4. Tuvalu zegt

  Theo, bedankt voor deze introductie.
  Ik heb zelf ook al goede berichten gehoord over BAEC. Met name de awardchart voor korte vluchten is natuurlijk heel interessant.
  Maar er wordt ook altijd gezegd, dat BA nogal hoge fuel charges awards berekend, wat een awardboeking op shorthaul weer oninteressant maakt. Dan lijkt het dat je je awards beter bij andere Oneworld partners kunt besteden, die minder YQ op awards in rekening brengen.

  Wellicht kun je hier ook nog iets over vertellen, hoogte van YQ bij awards, beschikbaarheid bij BA en de partners enz.

  Ik zit zelf nog te twijfelen tussen AAdvantage en BAEC.

  • Theo Theo Sikking zegt

   Beste Tuvalu,
   Het klopt inderdaad dat de fuel-surcharges nogal flink zijn bij BA. Het kan nog best wat schelen om Avios over te boeken naar een Iberia account en dan te boeken via Iberia. Je kunt Avios kostenloos heen en weer overboeken tussen BA en Iberia, mits je al wel een account bij Iberia hebt dat > 90 dagen bestaat en enige activiteit heeft gehad. (bijvoorbeeld wat hotelpunten op Iberia account hebt laten boeken).
   Awards bij andere Oneworld carriers is meestal goedkoper inderdaad.

   We gaan hier zeker nog een keer een artikel aan wijden!

   Voor een vergelijking tussen BAEC en AAdvantage zou ik je adviseren om dit eens neer te leggen in ons forum bij het onderdeel Oneworld, via deze link te bereiken: http://forum.ikvliegveel.com/forums/oneworld.27/

 5. Newbie zegt

  Zit er ook een vervaldatum aan de Avios gekoppeld? Ik las in een ander artikel op deze site dat de opgebouwde frequent flyer miles van het Fly Blue programma bijvoorbeeld vervallen als je niet minimaal 1 vlucht per 20 maanden maakt. Geldt dat ook voor de Avios?

  • Theo Theo Sikking zegt

   Hoi Newbie,
   Sorry voor de late reactie. Avios vervallen na 36 maanden, maar dat gebeurt pas als je in die drie jaar tijd geen enkele Avios erbij hebt gespaard. Dus minimaal 1x per drie jaar een vluchtje en je Avios blijven altijd geldig!

 6. Erik Overdevest zegt

  goede avond allen hierbij wil ik jullie doorgeven dat er een kaart is gevonden kaartnummer is 74650996 graag hoor ik meer van jullie mvg Erik Overdevest

  • Lionell Jansen Lionell Jansen zegt

   Hallo Erik,

   bedankt voor je bericht, waar is deze kaart gevonden? Misschien kan ie worden afgegeven bij de balie van British Airways op Schiphol?

   Mvg,
   Lionell
   Eindredacteur InsideFlyer NL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *