Bestemmingstips: Weekendje in Split – Kroatië6 min leestijd

InsideDeals – In Economy op pad deze herfstvakantie voor max. € 150

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het nieuwe jaar luidde ik in met een weekendje in Split, Kroatië. Deze voornamelijk zomer bestemming is ook in de winter een prima plek om heen te gaan. Het is op dat moment erg rustig en wellicht de geschikte tijd om de stad op een andere manier te ontdekken. In deze bestemmingstips zet ik enkele highlights voor een weekendje weg naar Kroatië in Split op een rijtje.

Reizen naar Split

Split is de tweede stad van Kroatië na de hoofdstad Zagreb. Deze stad is in de provincie Dalmatië tevens de belangrijkste stad die er is. Ten zuiden van Split vind je onder andere Dubrovnik, ten noorden Zadar. Je kunt natuurlijk vanuit Nederland met de auto reizen naar Kroatië en een mooie rondreis maken. Een andere optie zou zijn dat je met het vliegtuig naar bijvoorbeeld Zagreb vliegt en vanuit daar een rondreis maakt door het schitterende land. Zelf vloog ik voor een weekendje aan het begin van 2022 naar Split in Kroatië. In die tijd vloog KLM rechtstreeks vanuit Amsterdam naar deze stad. Ook in de zomerperiode zal KLM weer naar Split vliegen. Maar je kunt ook met Easyjet vanuit Amsterdam en Transavia vanuit Amsterdam en Rotterdam reizen. Vind je het niet erg om met een tussenstop naar Split te reizen dan zijn er meer opties, bijvoorbeeld via Parijs of München met respectievelijk Air France / HOP! en Lufthansa.

Je complete vakantie boek je voortaan bij Transavia Holidays
Foto: Transavia

De luchthaven is hypermodern en ziet er dus goed uit.

De aankomsthal van de luchthaven Split in Kroatië.

Nadat je paspoortcontrole bent gepasseerd kun je eventuele ruimbagage ophalen en naar de aankomsthal. Er is een bushalte vanwaaruit je o.a. met de bus naar het centrum kunt. Ook is het mogelijk om met bijvoorbeeld Uber een taxi te huren naar de stad. Vanaf de luchthaven Split ben je in een kleine 20 minuten met een taxi in hartje Split.

Deze diashow vereist JavaScript.

Bezoek aan Split

Zelf bezocht ik Split in de winter. Gedurende mijn bezoek had ik super goed weer, wat een weekendje naar Split natuurlijk helemaal ideaal maakt. Echter kan het er ook kouder zijn door de gure wind die vanuit de bergen of vanaf zee de stad in waait. Ga je dus in de winter, zorg dan voor de juiste kleding. De zomer kan daarentegen weer warm zijn, waarbij geheel andere kleding mee mag en natuurlijk een bril en zonnebrand.

Bestemmingstips: Weekendje in Split – Kroatië
Split gezien vanaf de Marjanheuvel.

Ideaal aan het winterseizoen is dat het hier duidelijk minder druk is. Je kunt dus zonder duwen door de smalle straatjes van Split heen wandelen. De zomer geeft weer andere mogelijkheden. Zo kun je heerlijk een bootje huren en langs de vele honderden eilandjes voor de kust van Split varen, zonnen en natuurlijk een terrasje pakken.

Historisch Split

Eigenlijk is Split een oude stad met een lange geschiedenis. In het jaar 300 werd door keizer Diocletianus de opdracht gegeven om een het gelijknamige paleis te bouwen. De bouw van het paleis is de start van het ontstaan van de stad Split.

Bestemmingstips: Weekendje in Split – Kroatië
De stadsmuur (Zlatna vrata / Porta Aurea) van het Diocletianus paleis.

Het paleis is voor een groot deel intact gebleven. Het bestaat niet alleen uit ruimtes waar de keizer gewoond heeft, maar ook huizen, marktpleinen en tunnels zijn hier te vinden. Verschillende plekken zijn te bezichtigen als bezoeker. Het opvallendste gedeelte is de stadsmuur die toont hoe groot het paleis ooit was. Opvallend is de Kathedraal van Sint-Domnius die je vanuit verschillende hoeken in Split goed kunt zien. Deze kathedraal is op verschillende momenten te bezoeken en je kunt ook de toren beklimmen.

Bestemmingstips: Weekendje in Split – Kroatië
Kathedraal van Sint-Domnius

Onderdeel van de kathedraal is ook het mausoleum.

Bestemmingstips: Weekendje in Split – Kroatië

Onder het paleis zijn verschillende tunnels te vinden. Het is mogelijk om een rondleiding te krijgen door het gangenstelsel, maar je kunt ook bij de verschillende marktkramen de nodige souvenirs kopen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Het is heerlijk om door het oude Split heen te wandelen. De nauwe straten en overwegend witte bebouwing is schitterend om te zien. Her en der zijn er kleine pleintjes waar je soms een cafeetje kunt vinden.

Deze diashow vereist JavaScript.

Neem de tijd en geniet van de omgeving onder het genot van een lekker drankje.

Bestemmingstips: Weekendje in Split – Kroatië
De boulevard van Split.

Bergen en zee

Verlaat je het historische centrum, dan kom je aan bij de boulevard. Deze ligt aan de zee en vanuit hier kun je onder ander verschillende eilandjes met een (gehuurde) boot bezoeken. Zeker in de warmere seizoenen is dit heerlijk. Er zijn verschillende partijen waar je een boot kunt huren. Via Chartersplit kun je verschillende partijen vinden waarbij je verschillende soorten boten kunt huren.

Bestemmingstips: Weekendje in Split – Kroatië
Genieten op zee met een bootje?

De boulevard is niet supergroot, maar fijn om overheen te wandelen. Vanuit deze hoek heb je een ander beeld op de stad en op de iets verder gelegen Marjan heuvel. Aan de boulevard zijn vele horecagelegenheden te vinden. Ook zijn er wat winkeltjes. Je kunt bij de meeste restaurants goed eten. Probeer de zwarte risotto eens of een vers gevangen stukje vis.

Deze diashow vereist JavaScript.

Ten zuiden van de boulevard vertrekt een gratis bus naar een nabijgelegen winkelcentrum. Maar ook in Split zelf zijn voldoende winkeltjes te vinden.

Bestemmingstips: Weekendje in Split – Kroatië
Het nationaal theater.

Vanuit de Boulevard wandel je via onder andere het mooie plein bij Trg Republike – Prokurative naar het nationaal theater.Dit schitterende gebouw is alleen van de buitenkant al heel mooi.Bestemmingstips: Weekendje in Split – Kroatië

Via allerlei smalle straatjes wandel je naar het beginpunt om de Marjanheuvel te beklimmen. Er zijn verschillende plekken waar je heen kunt wandelen, maar je hebt eigenlijk overal weer een mooi uitzicht op de stad of de Adriatische Zee.

Bestemmingstips: Weekendje in Split – Kroatië
Uitzicht vanaf de Marjanheuvel

Op de heuvel staan veel cactussen en verspreid zijn er ook kerkjes te vinden. Reis je met kinderen dan is een bezoek aan het natuurhistorisch centrum en dierentuin leuk. Het is geen dierentuin zoals Artis, eerder een grote kinderboerderij.

Deze diashow vereist JavaScript.

Omgeving van Split

Split is een ideale locatie voor een paar dagen, bijvoorbeeld voor een weekendje naar Kroatië. Blijf je iets langer in Split of het gebied, dan is de omgeving zeker ook mooi om te bezoeken. Wat dacht je van een bezoek aan het zuidelijker gelegen Dubrovnik?Ook buiten deze steden zijn er veel geschikte plekken.

Door vertraging op de heenweg moest ik mijn planning aanpassen. Ik wilde namelijk na aankomst op de luchthaven van Split een auto huren en naar het nabijgelegen Nationaal Park Krka rijden. Hier zou je schitterende watervallen in een mooi natuurgebied hebben. Een halve dag zou hiervoor perfect zijn, lang is natuurlijk ook prima. Meer informatie over dit park of een bezoek aan dit park kun je hier vinden.

Verschillende scenes van de film Game of Thrones zijn opgenomen in Kroatië, waaronder nabij en in Split. Onder andere bij het Klis Fort zijn verschillende scenes opgenomen. Naast het feit dat het een mooie locatie is om een bezoek aan te brengen, heb je ook een mooi uitzicht op de stad. Klis Fort is in ongeveer 30 minuten te bereiken met de auto.

Bestemmingstips: Weekendje in Split – Kroatië
Het Paleis van Diocletianus.

Tijdens mijn weekendje naar Kroatië verbleef ik in het Heritage Hotel Fermai Split MGallery. In dit artikel lees je op InsideFlyer een review over die recentelijk geopende Boutique hotel. Op ons YouTube kanaal kun je ook een filmpje van deze review zien.

Beeldmateriaal: InsideFlyer – Marco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *