Bestemmingstips: Lissabon

Lissabon

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Een weekendje weg naar Lissabon? Een goede keuze! De hoofdstad aan de Taag heeft mooie architectuur, interessante attracties en lekker eten. In dit artikel lees je wat praktische tips voor een bezoek aan Lisboa.

Aerobus

Hoewel Lissabon een goed metronet heeft, is het tijdens de spits niet aan te raden om met koffers de metro te nemen. Zeker als je nog van metrolijn moet wisselen. Wellicht is je hotel ook niet dichtbij een metrostation. De Aerobus is dan een goed alternatief. Deze busdienst rijdt vanaf het vliegveld langs verschillende grote hotels en landmarks. Er zijn twee lijnen. De bus vertrekt recht voor de terminal en is makkelijk te vinden. Een enkeltje kost €4 en een retour €6. Als je de tickets online koopt, krijg je 10% korting. In theorie vertrekt de bus elke 20 minuten, maar ik heb wel eens het dubbele moeten wachten vanaf mijn hotel.

Dagkaart voor openbaar vervoer

Zoals gezegd heeft Lissabon een goed metronetwerk. Maar zelfs als je geen gebruik wil maken van de metro loont het om een dagkaart voor het OV te kopen. Naast de metro kan je namelijk dan ook gebruik maken van de bus, en dat is in de heuvelachtige stad vaak een uitkomst. Ook is de dagkaart geldig in de beroemde trams en liften zoals de Elevador de Santa Justa en Elevador de Gloria. Je hebt de prijs van €6,30 voor een dagkaart (voor het Carris netwerk) er zo uit. Een enkeltje met de tram kost al €2,90, de elevadors €3,70 en de Santa Justa lift zelfs €5,15. Let wel op dat je een dagkaart alleen bij metrostations kan kopen! Je koopt eerst voor €0,50 een groen ‘Via Viagem’ kaartje die je vervolgens meerdere malen op kan laden met geld of een dagkaart. In de metro, bus, tram en liften check je elke keer in.

Lissabon
De Santa Justa lift

Vroeg naar de attracties

Ben je van plan om de iconische trams 12 of 28 te nemen? Doe dat dan vroeg in de ochtend! Later op de ochtend en de rest van de dag gaan de rijen in het hoogseizoen het hele plein om. Begin ook bij het startpunt. Bij een halte tussendoor kom je er vaak niet in. Als je eenmaal een plekje in de tram hebt; blijf dan voor een heel rondje zitten. Neem vervolgens de bus om tussendoor uit te stappen.

Lissabon
Na 10u is het lang wachten om een plaatsje te krijgen in de trams

Oversteken naar Cacilhas

Heb je Lissabon verkend? Steek dan met de veerboot over naar Cacilhas. Met de metro kan je naar de ferry terminal bij Cais do Sodre. De ferry vertrekt minimaal elk kwartier, en soms zelfs 7x per uur doordeweeks. Een enkeltje kost slechts €1,25 als je krediet hebt op je Via Viagem. Eenmaal bij Cacilhas kan je het dorpje verkennen of met de bus 101 naar het grote Christo Rei beeld.  Een kaartje kost €1,45 per enkele reis. Eenmaal bij het beeld heb je een mooi uitzicht over Lissabon, de brug en de Taag. Ook kan je met de lift het beeld op.

Lissabon
Beeld van Christo Rei

Low-cost terminal

Vlieg je met Easyjet, Ryanair of Transavia vanaf Lissabon? Dan vertrek je vanaf de low-cost terminal. Deze is niet direct aangesloten op het metronetwerk. Vanaf Terminal 1 moet je dus een bus nemen naar Terminal 2. De Aerobus stopt standaard ook bij T2. De terminal zelf is zoals de meeste low-cost vertrekhallen erg spartaans, met weinig zitruimte en faciliteiten.

Bij aankomst word je wel met de bus naar Terminal 1 gebracht waar ook de bagage reclaim is. Je kunt dan gelijk met de Aerobus mee of met de metro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *