Bestemmingstips: Gothenburg, Zweden

Bestemmingstips: Gothenburg, Zweden

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Deze stad ligt in het zuidwesten van Zweden, kent een historisch en modern stadscentrum, heeft mooie uitgestrekte parken en net buiten de stad heb je enkele eilanden. Het gaat hier over Gothenburg in Zweden. Voor zowel liefhebbers van Zweeds design als natuurliefhebbers en wandelaars heeft de stad zeker iets te bieden. In deze bestemmingstips nemen we je mee naar de leukste plekjes in Gothenburg, Zweden.

Op het moment van schrijven is Zweden nog vrij van allerlei reisinperkingen door het Coronavirus. Daarover kun je in dit artikel meer lezen. Lees je echter ten alle tijden goed in over de op dat moment geldende regels met betrekking tot het reizen naar een bepaald land, in dit geval Zweden. De meest accurate informatie kun je hier op Nederland Wereldwijd lezen.

Reizen naar

Er zijn verschillende manieren hoe je kunt arriveren in Gothenburg. Vanuit Nederland is de snelste manier natuurlijk met het vliegtuig. Onder andere KLM vliegt enkele malen per dag van Amsterdam naar de luchthaven net buiten Gothenburg, Landvetter Airport (GOT).

Aankomsthal van de luchthaven Gothenburg Landvetter (GOT), Zweden 🇸🇪

Ook met SAS is het mogelijk naar Gothenburg te vliegen. Een andere optie is om met de auto via Duitsland en Denemarken naar Zweden te rijden. Ook met de trein is het mogelijk om hierheen te reizen. Zowel vanuit Nederland als vanuit een bestemming in Zweden zelf. Bijvoorbeeld vanuit Stockholm. Zweden kent een uitgebreid netwerk aan bestemmingen die met de trein te bereiken zijn, waaronder dus Gothenburg.

Verblijf in Gothenburg

In deze Zweedse stad zijn tal van mogelijkheden om te verblijven. Wil je in een van de grote keten hotels verblijven, dan heb je wel een beetje pech. Ketens als Accor, Marriott en IHG hebben hier geen hotels. Best Western en Radisonn Blu zijn hier wel gevestigd. Naast deze keten hotels zijn er ook voldoende andere verblijfplaatsen voor een overnachting in of nabij de stad. Zelf verbleef ik in het Best Western Arena Hotel. Dit hotel is vlakbij het centraal station gesitueerd en vanuit daar kun je gemakkelijk de stad ontdekken. Op InsideFlyer zal binnenkort een review van dit hotel in Gothenburg verschijnen.

Het Best Western Arena Hotel in Gothenburg

De Groene Stad

Voor de verschillende soort reizigers is er wel wat te beleven in Gothenburg. Ben je van de attractieparken, dan kun je je prima vermaken in het stadpretpark Liseberg. Verschillende achtbanen, een reuzenrad of een zwaaiarm, laat je adrenaline maar door je lijf gieren!

In de stad zijn verschillende parken, voornamelijk kleine, maar er zijn ook twee grote parken aanwezig. Deze groene heuvels herbergen onder andere een botanische tuin die je kunt bezoeken voor een kleine bijdrage. Tickets koop je bij de entree uit de automaat. Botaniska is gevestigd in het park Lusthuset waar ook verschillende wandelpaden zijn. 

Deze diashow vereist JavaScript.

Het andere park, Slottsskogen is vele malen groter dan het naastgelegen Lusthuset. Het bevat verschillende ‘attracties’. Van een open lucht (kinder) boerderij / dierentuin, tot aan een grote speeltuin, verschillende restaurantjes als ook het Natuur Historisch Museum kunt vinden. Een van de restaurantjes is Björngardsvillan waar je lekkere gerechtjes kunt bestellen. Vanaf het terras heb je een mooi uitzicht over dit gedeelte van het park.

Deze diashow vereist JavaScript.

Scandinavisch design

Ben je even klaar met wandelen door de natuur, dan is er nog het stadscentrum van Gothenburg. De stad bestaat uit verschillende wijken waar je overal wel iets kunt beleven. De verschillende wijken kun je gemakkelijk te voet bewandelen, maar je kunt ook gebruikmaken van de tram. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een dag ticket OV kopen of gewoon per keer betalen. In dat laatste geval is je ticket 90 minuten geldig. Met de app ‘To Go’ van Vasttrafik To Go kun je eenvoudig tickets aanschaffen. Let wel op dat vanaf het moment van aanschaffen je tickets ook geldig zijn en de 90 minuten dus ingaan.

De eerste wijk die leuk is om te bezoeken is Haga. Ooit een arbeiderswijk die een slechte reputatie had. Na een renovatie van de wijk is het een hippe wijk geworden. Hier zijn veel leuk gekleurde huisjes, winkeltjes en hippe barretjes. Hier kun je leuke producten kopen met een typisch Zweeds design. Vanuit hier is het een korte wandeling naar de heuvel waar Skansen Kronan is gelegen. Dit fort moest de stad ooit beschermen tegen een aanval van de Denen, maar die aanval is nooit gekomen. De heuvel geeft je een mooi uitzicht over de stad.

Rondom het centraal station vind je vele mooie historische gebouwen met verschillende musea of wat dacht je van een van de vele kerken die verspreid zijn door de stad. Wat dacht je van het Gothenburg’s Kunstmuseum, waar aan de voorkant het beeld van Poseidon te vinden is. Net iets buiten het stadscentrum kun je ook naar het Volvomuseum, leuk om met bijvoorbeeld de kinderen te bezoeken.

Deze diashow vereist JavaScript.

De Zweedse Eilanden

Wil je even uitwaaien op het water? Of gewoon genieten van de mooie natuur en lekker wandelen? Dan zijn de eilanden voor de kust van Gothenburg in Zweden echt de moeite waard. Je hebt de Noordelijke Archipelago en de Zuidelijke Archipelago. De beide gebieden zijn te bereiken met de boot. Op de noordelijke eilanden kun je ook met de auto rond rijden. Echter, op de zuidelijke eilanden, is dat niet mogelijk. Hier kun je je alleen te voet of met de fiets.

De Zuidelijke Archipelago bestaat uit verschillende eilanden. De meeste eilanden kun je met verschillende boten vanuit de haven van Gothenburg Saltholmens Brygga. Hier vertrekken verschillende boten per dag naar de eilanden. Een ticket voor dit vervoermiddel kun je ook in de To Go app aanschaffen. Ben je van plan meerdere keren de boot te nemen op een dag dan kan het de moeite zijn om een dagticket OV aan te schaffen.

Er is op het ene eiland meer te doen dan op het andere eiland. Op alle eilanden kun je in ieder geval prima rondwandelen en van de rust en natuur genieten. Start bijvoorbeeld in de ochtend in Dönso. Koop wat lekkers bij aankomst bij de supermarkt en geniet er van tijdens een bezoek aan Radars. Wandel langs de vele gekleurde en mooie huizen over het eiland en passeer de brug die het eiland met Styrsö verbindt. Dit eiland is de grootste van de zuidelijke Archipelago. Hier kun je uren wandelen, van het mooie uitzicht op de overige eilanden of lekker wat eten bij een van de verschillende restaurants.

Deze diashow vereist JavaScript.

De meeste hebben heel wat visgerechten op de kaart, probeer die zeker eens uit! Misschien wel het leukste eiland om van de natuur te genieten is Brännö, meer is er eigenlijk ook niet te beleven. De natuur is hier wat wilder dan op bijvoorbeeld Dönso.

De tweede grote stad van Zweden, Gothenburg heeft heel wat te bieden voor een citytrip. Zowel genieten van de natuur als heerlijk door de stad wandelen is mogelijk. Wat ga jij er doen?

Reacties

  1. Van Gooiland zegt

    Tja, ik zou echt niet weten waarom je als toerist Göteborg zou bezoeken, zelfs niet in arren moede.

    De stad heeft echt helemaal niets bijzonders te bieden, laat staan iets van wereldklasse. Dat geldt eigenlijk voor heel Zweden (OK, het Vasa museum is wel aardig), maar wie desondanks het land wil zien kan toch beter z’n heil elders zoeken. Wie voor de (zogenaamd) ongerepte natuur komt kan Göteborg beter links laten liggen; liefhebbers van een bruisend nachtleven kunnen zich beter naar Stockholm begeven (en ook daar moeten ze het zonder “bruisend” doen); eilanden vind je overal, en Göteborg heeft bij lange na niet de mooiste archipel; parken heb je in iedere stad, daar hoef je echt niet voor naar Göteborg te reizen. Enzovoorts.

    Op de ghetto’s na is er niet veel mis met Göteborg, maar er is gewoon niks aan. Ik zou toch echt enkele duizenden plekken hoger op de bucket list zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *