Zo besteed je de American Express Membership Rewards aan loyaliteitsprogramma’s4 min leestijd

American Express Travel

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Met de American Express® kaarten kun je Membership Rewards sparen. Deze punten spaar je met de aankopen die je doet met jouw persoonlijke kaart. De deelname aan het Membership Rewards programma is gratis voor de verschillende kaarten, met uitzondering van de Blue Card. Daar kost een deelname €25,- per jaar, maar bij de Green Card, Gold Premium Card en de Platinum Card is de deelname gratis.

Deze Membership Rewards kun je laten overschrijven naar loyaliteitsprogramma’s van luchtvaartmaatschappijen of hotels, maar je kunt het ook besteden aan goederen, giftcards of besteden voor een tegoed. Je kunt op deze pagina terecht voor alle opties. De beste besteding is in de meeste gevallen het overschrijven naar een loyaliteitsprogramma, zoals Flying Blue.

American Express Membership Rewards

American Express® Membership Rewards

Je kunt deze Membership Rewards over laten schrijven naar de volgende frequent flyer programma’s:

 • Delta Skymiles – 3:1 ratio
 • Iberia – 5:4 ratio
 • Alitalia – 5:4 ratio
 • Flying Blue – 5:4 ratio
 • British Airways – 5:4 ratio
 • SAS – 3:2 ratio
 • Singapore Airlines Krisflyer – 5:4 ratio
 • Asia Miles – 5:4 ratio
 • Finnair – 5:4 ratio

Je kunt de punten echter ook overboeken naar de volgende programma’s van hotels:

 • Radisson Rewards – 1:2 ratio
 • Hilton Honors – 1:1 ratio
 • Marriott Bonvoy – 1:1 ratio

Het eerste getal is het aantal Membership Rewards dat je nodig hebt voor een transfer. Het tweede getal is het aantal punten dat je krijgt in het betreffende loyaliteitsprogramma. Zo krijg je dus voor 5 Membership Rewards, 4 Flying Blue miles. Het is echter wel zo dat je soms een aantal minimum aantal Membership Rewards moet overschrijven, maar dit kun je allemaal terug vinden op de Membership Rewards website van American Express®. In het meest gunstige geval voor programma’s van luchtvaartmaatschappijen ‘verlies’ je dus 20% van de waarde (5:4 ratio), maar daarvoor in de plaats kun je weer een award ticket boeken met een hoge waarde. Het overboeken naar hotels is vaak niet zo interessant vanwege de relatief lage waarde die je ervoor terug krijgt.

Zo wissel je de Membership Rewards in naar een loyaliteitsprogramma

Het inwisselen van de Membership Rewards naar een loyaliteitsprogramma is vrij simpel. Er zijn twee manieren om dit te doen, namelijk via de ledenservice (het telefoonnummer staat achterop de kaart) of via de website van American Express®.

Allereerst moet je jouw lidmaatschapsnummer van het loyaliteitsprogramma doorgeven als je dit nog niet eerder hebt gedaan. Heb je dit wel eerder gedaan, dan staat het al gekoppeld aan jouw account. Het nummer moet altijd gelijk zijn aan de houder van de Membership Rewards. Heb je dus bijvoorbeeld een partner kaart, dan kan alleen de hoofdkaarthouder deze overschrijven naar zijn of haar loyaliteitsprogramma.

Vervolgens geef je aan hoeveel Membership Rewards je wil overschrijven naar het desbetreffende loyaliteitsprogramma. In het onderstaande voorbeeld zie je het scherm voor een overboeking naar Flying Blue. Het nummer van Flying Blue is al gekoppeld aan het account (zie punt 1. Accountinfo). Vervolgens selecteer je bij punt 2. Overdrachtshoeveelheid het aantal punten dat je wil overschrijven. In dit geval is er een minimumaantal punten van 625 benodigd om over te schrijven en moet het in een veelvoud van 5 gebruiken.

Membership Rewards

Met de calculator onder punt 2 kun je gemakkelijk berekenen hoeveel punten je wil overschrijven. Je kunt aangeven hoeveel Membership Rewards je wil overschrijven en daarbij rekent het automatisch uit hoeveel Flying Blue punten je krijgt. De calculator is beschikbaar bij elke overboeking, zodat je exact ziet hoeveel punten je krijgt in het betreffende loyaliteitsprogramma.

Klik je op punten overboeken, dan moet je nog een aantal controlevragen beantwoorden alvorens de punten worden overgeschreven. Vaak moet je een aantal codes invullen die op je creditcard vermeld staan. Daarna krijg je een bevestiging te zien en afhankelijk van het programma staan de punten er binnen een X aantal dagen op. Het kan voorkomen dat punten sneller in het account staan dan dat American Express® aangeeft, maar je kunt het wel gebruiken als leidraad. Zo staan Flying Blue miles er vaak al binnen een dag op, maar dit kunnen zij niet garanderen.

Dit proces werkt exact hetzelfde voor loyaliteitsprogramma’s van hotels. Op die manier kun je gemakkelijk een aantal punten overschrijven om het award ticket of de gratis overnachting naar keuze te boeken. Het meest voordelig is om de punten over te schrijven naar programma’s van luchtvaartmaatschappijen, zodat je een award ticket kunt boeken. Daar krijg je vaak flink meer waarde voor ‘terug’ dan dat je het overboekt naar een programma van een hotelketen, maar dat is afhankelijk van jouw eigen situatie.

Je kunt de American Express® Blue Card via deze link aanschaffen, de American Express® Green Card via deze link, de American Express® Gold Card Premium via deze link en de American Express® Platinum kaart via deze link.

Reacties

 1. Boudewijn zegt

  De cadeaubonnen die je met de Membership awards kan krijgen zijn veel gunstiger geprijsd, met name die van Hertz en Schaap & Citroen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *