Airbus & Zodiac werken aan slaapkamer in vrachtruim2 min leestijd

Airbus & Zodiac werken aan slaapkamer in vrachtruim

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het vrachtruim wordt niet altijd optimaal gebruikt. Vaak is er nog flink wat ruimte over die leeg is tijdens de vlucht. Zonde eigenlijk, zeker als je weet dat je maatschappijen dus nog meer zouden kunnen verdienen. Airbus en Zodiac Aerospace slaan de handen nu ineen en kijken naar mogelijke slaapkamers in het vrachtruim.

Wie en wat is Zodiac Aerospace?

Je vraagt je misschien wel af, waar ken ik die naam van? Misschien omdat we er wel eens vaker over bericht hebben. Onlangs schreef The Flying Dutchboy nog over het nieuwe interieur van de KLM Boeing 787-10 Dreamliner. Deze keer niet gefabriceerd door Zodiac Aerospace zoals op de huidige 787-9 maar door het Japanse JAMCO. Goed, Zodiac Aerospace zorgt dus voor de inrichting van de vliegtuigen. Denk aan de galley’s, maar ook aan het interieur, de stoelen bijvoorbeeld. Naast deze producten zijn er nog véél meer onderdelen die zij fabriceren.

Samenwerking

Omdat Airbus natuurlijk geen leeg toestel zal afleveren bij zijn klant, werkt het o.a. samen met Zodiac Aerospace. Een maatschappij koopt namelijk een toestel en koopt bij een andere fabrikant ook het interieur in. Dat kan ook bij Zodiac Aerospace. Op dit moment werken beide bedrijven samen aan een slaapcabine die in het vrachtruim te plaatsen is. Airbus en Zodiac hebben al veel positieve reacties gehad over hun nieuwe ‘mock-ups’. Deze ruimtes zijn gemakkelijk te plaatsen in het vrachtruim tijdens bijvoorbeeld een turn-around. Mocht er te weinig vraag zijn naar deze ruimtes, dan kan er ook gewoon weer vracht worden geplaatst in het ruim en worden de modules verwijderd. In het filmpje van Zodiac Aerospace zie je hoe de mock-ups er uit kunnen gaan zien:

Nog meer?

De modules zijn dus cabines waarin stapelbedden staan waar je een stuk relaxter kunt slapen dan in een gewone Economy-stoel. Naast de mock-ups met de slaapcabines zijn er ook andere mogelijkheden bekend gemaakt. Wat dacht je bijvoorbeeld van een cabine om in te vergaderen, een ruimte voor medische zorg, een kids- & familiekamer of een module die ingericht is als lounge.

Airbus & Zodiac werken aan slaapkamer in vrachtruim
Mock-ups als lounge en vergaderruimte
Airbus & Zodiac werken aan slaapkamer in vrachtruim
Mock-ups als kids- & familiekamer en medische verzorgingsruimte

Vanaf 2020 is het mogelijk voor maatschappijen om de nieuwe cabines te bestellen voor in de Airbus A330. Airbus en Zodiac kijken ook of het mogelijk is om zo’n cabine te ontwikkelen voor in de Airbus A350.

Het lijkt me een prettigere ervaring om meer uitgerust op de bestemming aan te komen. We gaan zien welke maatschappijen uiteindelijk deze modules gaan inzetten en wat hiervoor de meerprijs gaat zijn. Of gaat dit voornamelijk een ‘onbereikbare’ upgrade zijn?

Beeldmateriaal: Airbus.com & Zodiac Aerospace

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *