Air Transat overgenomen door Air Canada

De knoop is doorgehakt: Benjamin Smith nieuwe CEO AF/KLM

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Eerder werd al bekend dat Air Canada de intentie had om Air Transat over te nemen. Aandeelhouders stemden afgelopen week massaal voor het voorstel en staan daarmee achter de overname. Of de vakantiemaatschappij echt overgaat in Air Canda is nog afhankelijk van de toestemming van de autoriteiten in Canada en de EU. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat Air Canada landingsrechten op zou moeten geven. Anders zou de airline een te groot marktaandeel krijgen.

Air Canada

Met de overname krijgt Air Canada mogelijk 60% van de trans-Atlantische vluchten vanuit Canada in handen. Dat is een behoorlijk marktaandeel. Vanuit Toronto vliegt naast Air Canada bijvoorbeeld alleen KLM naar Amsterdam (in samenwerking met Delta). Air Transat vliegt in het vakantieseizoen ook naar Amsterdam. Een te groot deel van het marktaandeel kan negatieve effecten hebben op de prijsdynamiek en concurrentie op die route. Het is dus mogelijk dat de autoriteiten van Canada en de EU nog met aanvullende eisen komen. Een scenario is dat beide airlines wel samen mogen gaan, maar dat sommige routes opgegeven moeten worden in het voordeel van concurrenten.

Air Transat Club Class
Air Transat Club Class (Bron: Air Transat)

Air Transat

Als alles doorgaat moet de deal begin 2020 rond zijn. Air Transat zal wel als eigen merk onder Air Canada blijven bestaan. Althans, zoals het er nu naar uitziet. Air Transat is overigens onderdeel van de Canadese touroperator Transat. De touroperator zou het al langer moeilijk hebben om bijvoorbeeld enkel met vakantievluchten winstgevend te blijven. Air Canada heeft er in ieder geval wel vertrouwen in. Het bedrijf heeft namelijk genoeg geld om zo’n 95% van de aandeelhouders over te halen. Volgens Air Canada hoeven vaste klanten van Air Transat zich geen zorgen te maken over grote veranderingen bij de vakantie airline. De toekomst zal leren of het netwerk en de expertise van Air Canada het bedrijf weer op de rit kan krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *