Air India plaatst historische bestelling voor bijna 500 vliegtuigen2 min leestijd

Nieuwe Airbus toestellen van Air India (Bron: Airbus)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De nationale carrier van India geniet bij veel reizigers helaas geen hoog aanzien. Verouderde toestellen, oncomfortabele cabine en wisselende service zijn veelgehoorde klachten. Maar met Tata Group als nieuwe eigenaar moet daar verandering in komen. Vandaag maakt Air India bekend een megabestelling van bijna 500 nieuwe Boeing en Airbus toestellen te plaatsen. Daarmee moet ook de klantervaring een flinke boost krijgen. Zet Air India zichzelf hier weer mee op de kaart?

Air India gaat voor vernieuwing

Vorig jaar maakte Air India al bekend ruim 400 Amerikaanse dollar te investeren in de cabine van de Boeing 777 en 787 Dreamliner vloot. Ook wil de Indiase nationale carrier Premium Economy als nieuwe cabine introduceren. Het duurt echter nog even voordat de nieuwe cabine daadwerkelijk beschikbaar zal komen. De eerste nieuwe stoelen worden namelijk pas medio 2024 verwacht.

Deze investeringen zijn overigens hard nodig voor Air India. De maatschappij krijgt op dit moment slechts drie sterren van Skytrax. Vooral het onderhoud, de schoonmaak en het serviceniveau komen volgens Skytrax niet goed genoeg uit de verf.

Toestel van Air India met Star Alliance livery (Bron: Unsplash / Chris Leipelt)

Historische vlootvernieuwing bij Air India

De investering in het harde product is voor Air India blijkbaar niet genoeg. De maatschappij maakt vandaag bekend een gigantische bestelling te plaatsen voor in totaal 470 nieuwe vliegtuigen. Het zou om de grootste vliegtuigbestelling ooit gaan. Air France-KLM plaatste vorig jaar nog een bestelling bij Airbus voor een ‘bescheiden’ 100 vliegtuigen, met de optie tot nog eens 60 extra. Maar voor de grootte van de afstanden die Air India af moet leggen is dat zeker niet genoeg.

De nieuwe bestelling is goed nieuws voor zowel het Amerikaanse Boeing als het Franse Airbus. Boeing krijgt namelijk een bestelling voor 220 vliegtuigen en Airbus zelfs 250. Boeing mag 190 Boeing 737 MAX, 20 Boeing 787 Dreamliner en 10 Boeing 777X toestellen gaan leveren. Airbus mag aan de slag met de productie van 210 Airbus A320neo en 40 Airbus A350 kisten. Daar komen nog 25 Airbus vliegtuig op lease basis bij. Wat de uitbreiding van de vloot op net geen 500 brengt.

Over de configuratie van de nieuwe Air India vliegtuigen is nog niks bekend gemaakt, noch over de cabines die de toestellen zullen krijgen. Air India beschikt namelijk ook over een First Class cabine in sommige Boeing 777 vliegtuigen. Ook over de planning qua infasering is nog geen woord gerept.

Verbinding met Amsterdam

Op dit moment is KLM de enige maatschappij die vanuit Amsterdam non-stop naar India vliegt. Het gaat om de steden Mumbai, New Delhi en Bangalore. KLM zet zowel de Boeing 787 Dreamliner als de Airbus A330 in op deze bestemmingen. Air India heeft op het moment geen directe route naar Nederland.

Bron omslagfoto: Airbus
Bron foto in artikel: Unsplash / Chris Leipelt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *