Afscheidsvluchten MD-11 bij KLM [update]

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Update: de ruim 400 tickets voor de farewell vluchten gingen om 11:11 uur precies online en waren binnen 5 minuten uitverkocht!

Later dit jaar komt er een einde aan een lange en historische samenwerking in de luchtvaart, met het afscheid door KLM  van de McDonnell Douglas MD-11. De geschiedenis tussen KLM en de Amerikaanse vliegtuigconstructeur begon met de DC-2 in 1934 en wordt dit jaar, precies 80 jaar later, afgesloten met het uit de vloot halen van de MD-11. Het einde van een dergelijke lange geschiedenis kan je niet zomaar laten voorbijgaan; en daarom organiseert KLM drie afscheidsvluchten met de MD-11, toepasselijk op 11 november.

KLM MD11 take off

In november 1993 voert KLM de eerste vlucht uit met een MD-11 toestel. Douglas is ondertussen gefuseerd met McDonnell. In totaal worden er 10 stuks van de driemotorige jet aangekocht. Wanneer McDonnell-Douglas in 1997 fuseert met Boeing wordt korte tijd later de productie van de MD-11 stopgezet, waarna deze indrukwekkende toestellen, met de zo typerende derde moter in de staart, langzaam verdwijnen uit passagiersdienst. Vele worden omgebouwd tot vrachttoestel, andere toestellen wachten in de woestijn op de sloophamer.

Nadat Varig en Finnair hun MD-11’s uit dienst namen werd KLM de laatste luchtvaartmaatschappij ter wereld die het toestel nog gebruikte op reguliere passagiersvluchten.  Aan dat tijdperk komt nu een einde. Het toestel is verouderd, en verbruikt met zijn drie motoren meer brandstof dan de zuinigere Airbus A330 en Boeing 777 die KLM ondertussen in haar vloot bracht.

De laatste lijnvluchten worden door de 4 overgebleven MD-11’s in oktober 2014 gevlogen, waarna de toestellen naar Victorville in de Californische woestijn gevlogen worden om daar gestript en gesloopt te worden. Er circuleert trouwens op het internet een petitie om één KLM MD-11 van de sloophamer te redden en als museumstuk te bewaren.

klm md11 no titles
Laatste reis…

Maar zo een lange geschiedenis kan je niet zomaar afsluiten. Daarom organiseert KLM op 11 november dit jaar 3 afscheidsvluchten. Tickets zijn (zo nu verwacht wordt) beschikbaar vanaf 16 september om 11:11 en kosten €111.  Een unieke kans voor elke luchtvaartfan om op een mooie manier afscheid te nemen van een indrukwekkend stukje luchtvaartgeschiedenis!  Wie een ticket koopt krijgt trouwens ook het boek “Farewell”, dat de lange samenwerking tussen Dougles & KLM belicht en waarover je op onze site enige tijd al geleden een artikel kon vinden.  Daarnaast heeft KLM ook een folder uitgebracht omtrent het afscheid van de MD-11.

Ga jij een ticketje kopen voor deze afscheidsvlucht? Heb je fijne (of wie weet, minder fijne) herinnering aan de MD-11? Wij willen het horen!

KLM MD11 PH-KCG

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *