Aeroflot annuleert grote Dreamliner bestelling

De A330 van Aeroflot zal worden vervangen door de A350 (Bron: Aeroflot / WikiMedia Commons / Alexander Mishin)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De meningen zijn verdeeld over hoe succesvol de toekomst van Boeing zal zijn. Maar niemand kan ontkennen dat de Amerikaanse vliegtuigbouwer flinke tegenslagen te verwerken heeft gehad met bijvoorbeeld het wereldwijde vliegverbod voor de Boeing 737 MAX. Honderden toestellen staan werkeloos aan de grond. Om nog maar niet te spreken over de schadeclaims. Wat ook niet helpt is dat Aeroflot recentelijk bekendmaakte een bestelling van 22 Dreamliners te willen annuleren.

Aeroflot

Al in 2015 zou Aeroflot hebben gehint op het feit dat een bestelling van 22 Dreamliners toch niet nodig zou zijn. Nu cancelt de Russische nationale maatschappij een order van 22 Dreamliner toestellen. Het zou gaan om een order van in totaal ruim $ 5,5 miljard. Aeroflot vliegt wel met de Boeing 737 en 777. Daarvan heeft de airline respectievelijk 47 en 19 vliegtuigen. Het grootste deel van de vloot bestaat echter uit Airbus toestellen. Denk bijvoorbeeld aan de A320 en A330. De Sukhoi SuperJet 100 speelt ook een belangrijke rol in de vloot. Aeroflot heeft er 48 die ingezet worden in de dienstregeling. De verouderde A330 toestellen worden vervangen door A350s. Recentelijk werd bekendgemaakt welke routes dit toestel gaat vliegen.

Superjet 100 in Aeroflot livery stijgt op (Bron: United Aircraft Corporation)
Sukhoi Superjet 100 in Aeroflot livery stijgt op (Bron: United Aircraft Corporation)

Boeing

De Amerikaanse vliegtuigbouwer zal de 787-orders hard nodig hebben om deze productielijn op peil te houden. Er zou nu sprake van zijn dat deze productie al in 2022 ingeperkt moet worden als er geen nieuwe orders binnenkomen. Dit zou Boeing veel omzet kosten, mogelijk moet er dan ook personeel afgestoten worden.

Alhoewel de vraag naar narrowbody toestellen nog steeds sterk is, lijkt die van widebody vliegtuigen juist af te nemen. Ook het Franse Airbus heeft hier last van. Boeing zegt zelf genoeg vertrouwen te hebben in nieuwe orders uit China. Dat zou veel goed moeten maken. Echter maakt de bekoelde handelsrelatie tussen de VS en China dit op korte termijn een riskante aanname. De toekomst zal leren hoe verder gaat met Boeing.

De Boeing 747s zullen worden vervangen door Boeing 787 Dreamliners (Bron: Qantas)
De Boeing 787 Dreamliners van Qantas (Bron: Qantas)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *