51% aandeel van Virgin Atlantic te koop2 min leestijd

CEO Virgin eind 2018 met pensioen

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Virgin Atlantic zet 51% van de aandelen te koop. De Britste maatschappij heeft het zeer zwaar op dit moment en de Britse regering weigert financiële steun. Virgin Atlantic is op dit moment voor 51% in handen van Richard Branson, maar die wil zijn aandeel verkopen. Ook Delta Air Lines, die op dit moment 49% van de aandelen bezit, kan niet verder helpen, omdat het wettelijk gezien niet meer aandelen mag bezitten.

51% van de aandelen te koop

Richard Branson is een miljardair die op de Britse maagdeneilanden woont. Mensen vragen zich af waarom hij niet meer geld pompt in Virgin Atlantic, maar Branson laat weten dat hij eigenlijk toch niet zo rijk is als veel mensen denken. Daarom zet hij zijn aandeel te koop.

Inmiddels hebben zich al een aantal kopers gemeld. Er worden echter wel enkele voorwaarden gesteld. Zo moet de koper uit de Europese Unie of het Verenigd Koninkrijk komen. Dit omdat 49% van de aandelen al in Amerikaanse handen is. Als de koper niet gevonden wordt voor eind mei, is het mogelijk dat de Britse regering alsnog bijspringt.

Virgin Atlantic
Richard Branson zet 51% van de aandelen in Virgin Atlantic te koop (Bron: Virgin Atlantic)

Potentiële kopers

Ondertussen hebben 50 kopers zich al aangemeld en hier zouden ook een aantal luchtvaartmaatschappijen bij zitten. Voor luchtvaartmaatschappijen zou dit een interessante stap kunnen zijn, maar je zou je kunnen afvragen of dit überhaupt mogelijk is aangezien bepaalde maatschappijen in extreme zwaar weer zitten. Qatar Airways zou dit wel kunnen doen, maar zij bezitten ook aandelen bij IAG waar British Airways deel van uitmaakt. Dat is dus geen optie.

Wie de nieuwe koper ook wordt, het is in ieder geval geen goed nieuws voor Virgin Atlantic dat Richard Branson de stekker eruit trekt. Ook voor partner Delta Air Lines belooft dit niet veel goeds. Virgin Atlantic en Delta Air Lines vormen samen met Air France-KLM een joint venture die vorig jaar is opgestart. Air France-KLM bezit zelf geen aandelen in Virgin Atlantic, alhoewel dit in het verleden wel is overwogen.

Delta Virgin AIr France KLM
Virgin, Delta en Air France-KLM vormen sinds dit jaar een joint venture.

Conclusie

Nadat de Britse regering financiële steun weigert aan Virgin Atlantic, wil Richard Branson zijn 51% aandeel in de maatschappij verkopen. De koper moet uit de Europese Unie of het Verenigd Koninkrijk komen, omdat de andere 49% al in Amerikaanse handen is. Dit aandeel wordt namelijk bezit door Delta Air Lines. Als de koper niet voor eind mei wordt gevonden, komt het einde van de maatschappij in zicht. Dan zou de Britse regering alsnog moeten bijspringen om de maatschappij te redden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *