Wijzigen en annuleren, hoe en wat?

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Stel je wilt je vliegticket wijzigen of annuleren, wat kan dan wel en wat niet? Kun je bijvoorbeeld altijd kosteloos wijzigen of zitten er addertjes onder het gras? In dit artikel lees je alles over het wijzigen en annuleren van je vliegticket.

Naam wijzigen

Een naam kosteloos wijzigen is niet vanzelfsprekend. In het verleden waren er een aantal luchtvaartmaatschappijen die een kleine wijziging kosteloos wijzigde. Nu dien je vaak te betalen voor het wijzigen van een naam op een ticket. Bij zowel lijndienstmaatschappijen als lowcostmaatschappijen kun je spelfouten, je achternaam en je voornaam laten wijzigen. Een heel ander persoon laten reizen is bij lijndienstmaatschappijen niet mogelijk, maar bij sommige lowcostmaatschappijen wel. Voor het laten aanpassen van gegevens op je vliegticket betaal je een vast tarief, welke verschilt per maatschappij. Deze tarieven kun je altijd vinden op de desbetreffende websites van de maatschappijen. Mijn advies is om altijd te proberen om je ticket online te wijzigen, dit scheelt vaak kosten in vergelijking met het wijzigen per telefoon.

KLM Ticket
KLM Ticket in Passbook

Ticket annuleren en luchthavenbelasting terugvragen

Een ticket kun je altijd annuleren. Bij sommige (duurdere) tickets kun je je reis eventueel (tegen een (kleine) vergoeding) wijzigen naar een datum/bestemming/tijd naar keuze. Er zijn ook tickets waar je het gehele bedrag terug krijgt. Mocht je besluiten om niet van je ticket gebruik te maken, dan kun je altijd de luchthavenbelasting terugvragen. Als je je ticket rechtstreeks hebt geboekt bij de luchtvaartmaatschappij dan kun je dat daar terugvragen. Mocht je geboekt hebben bij een OTA (Online Travel Agent), dan dien je een claim bij hun in te dienen. Let wel op de termijn waarin deze claim ingediend te worden, deze verschilt namelijk per luchtvaartmaatschappij. Vaak worden de kosten voor administratie in rekening gebracht bij het terug vragen van de luchthavenbelasting. Voor vluchten van KLM kun je op deze link terecht (klik).

Tweedehands tickets

Je kunt niet zomaar een ander persoon laten reizen op een gekocht ticket. Op aanbiedingen via Marktplaats of Ebay met betrekking tot vluchten kun je dus beter niet op in gaan. Wel kun je bij een aantal maatschappijen de naam wijzigen als je de kosten betaalt tussen het betaalde ticket en wat een ticket op dat moment zou kosten. Let er dus op als je tickets koopt via een tweedehands-kanaal, er kunnen dus veel kosten bijkomen (waarbij het vaak goedkoper is om een nieuw ticket te kopen).

DOT-Voorwaarden voor U.S.A. vluchten

Voor vliegtickets naar de U.S.A. gelden aanvullende regels. Als je een ticket hebt geboekt die de U.S.A. aan doet, dan valt deze reis onder de DOT-voorwaarden. DOT staat voor Department of Transportation. Deze regels gelden voor tickets direct geboekt bij luchtvaartmaatschappijen. Sommige Online Travel Agencies (OTA’s) bieden vergelijkbare voorwaarden maar zijn hier niet toe verplicht. Je mag je boeking binnen 24 uur zonder enige kosten annuleren, echter mag het ticket niet binnen 7 dagen voor vertrek geboekt worden. Daarnaast mag je de reis alleen kosteloos annuleren als de website geen optie heeft om gratis het vliegticket voor 24 uur te reserveren British Airways biedt bijvoorbeeld niet de mogelijkheid om gratis te reserveren, terwijl American Airlines dit wel doet. Tickets die je boekt bij American Airlines kun je dus niet kosteloos annuleren en die bij British Airways wel.

Department of Transportation
Department of Transportation

Deze regels gelden voor elk ticket met een maatschappij die naar de U.S.A. vliegt, dus ook KLM. Het hoeft dus geen Amerikaanse maatschappij te zijn. OTA’s mogen de kosten voor administratie in rekening brengen. Daarnaast krijg je de dossier kosten of hoe de OTA dit noemt vaak ook niet terug. Een uitzondering hierop is Expedia, welke het gehele bedrag zonder problemen terugstort. Ook zijn er OTA’s die moeilijk doen, zoals Ebookers.nl. Zij geven aan deze regels niet te kennen en betalen je ticket absoluut niet terug. De enige optie hierbij is je rechtsbijstand verzekering inschakelen. Iets wat heel veel tijd kan/gaat kosten.

Wat zijn de voordelen van deze DOT-voorwaarden? Mocht je je naam verkeerd gespeld hebben dan kun je gratis je ticket annuleren en een nieuw ticket boeken. Zo voorkom je de kosten voor een naamswijziging. Mocht je binnen 24 uur een ticket vinden die goedkoper is, dan kun je je oude ticket annuleren en de nieuwe boeken tegen het lagere tarief. Mochten je reisplannen zijn gewijzigd, dan kun je ook je ticket annuleren en je geld terugkrijgen.

Meer informatie over de DOT-voorwaarden vindt je via deze link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *