Welke Europese luchthaven is het best bereikbaar?

goeuro

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het is niet altijd even eenvoudig wanneer je in een vreemde stad landt om de beste of goedkoopste manier te vinden om naar het stadscentrum te reizen. De boekingswebsite GoEuro past daar een mouw aan en heeft op haar website een handig overzicht geplaatst.

Bij de meeste luchthavens wordt je overspoeld door mogelijkheden om naar de stad te reizen. Spring je op de bus, of de trein? Is er een metro? Of laat je je toch meetronen door een taxichauffeur die je “a good price” belooft?

De Nederlandse tak van GoEuro zocht uit hoe je vanuit zo’n 70 Europese luchthavens het best met het openbaar vervoer naar de stad kan.  Allereerst werden de  10 populairste luchthavens voor Nederlandse reizigers bekeken en gerangschikt gebaseerd op de reisduur, afstand en kostprijs.  Praag kwam in deze lijst als winnaar uit de (ahum) bus. Een busrit naar het historisch centrum duurt nauwelijks 15 minuten en kost je slechts €0.90.  Berlijn Tegel eindigde als tweede best bereikbare luchthaven. Met de bus sta je voor €2.80 in 20 minuten in het centrum van Berlijn.  Het Italiaanse Venetië vervolledigt de top 3.  De busrit duurt even lang als in Berlijn, maar is met zijn €8 wel een stuk duurder.

goeuro

De algemene ranking, dus zonder rekening te houden met de populairste luchthavens onder Nederlandse reizigers, wordt aangevoerd door de Franse badplaats Nice. Hoewel de mondaine stad de reputatie heeft heel duur te zijn, hoeft een ritje naar het centrum niet veel te kosten. De Franse spoorwegmaatschappij brengt je voor nauwelijks €1.80 in 5 minuten naar het centrum.  Waar je dan op de Promenade des Anglais van een cola die je €8 kost kan slurpen…

En “onze” luchthavens?

Amsterdam staat op de tiende plaats gerangschikt. Met de NS spoor je al voor €4.20 in nog geen kwartier naar het Centraal Station. Brussels Airport (in het artikel op zijn Ryanairs Brussel Zaventem genoemd) vind je terug op de 27ste plaats.  Volgens GoEuro doe je er met de NMBS 17 minuten over om in Brussel te raken. Volgens de site van de NMBS zelf trein je van Brussels Airport naar Brussel Centraal in slechts 15 minuten.  De prijs klopt wel, €8.80.

goeuro
de NMBS brengt je vlot en veilig naar Brussels Airport, wat er daana gebeurt is hun probleem niet.

 

Bij de kleinere luchthavens steekt Rotterdam er bovenuit. Een busritje naar de stad kost slechts €1.72.  De belangrijke Ryanair basis Charleroi, of “Brussels South”, komt niet voor in de lijst.  We zochten het toch even op, de bustrip tussen de luchthaven en het station van Charleroi kost €6 en duurt ongeveer 17 minuten.

Tenslotte heeft GoEuro het nog over de situatie in Londen. De Britse hoofdstad telt maar liefst 6 luchthavens. In een handig overzicht krijg je voor elk van de luchthavens te zien hoe je met het openbaar vervoer richting Londen centrum kan reizen. Zo sta je in geen tijd voor Buckingham Palace van “the changing of the guards” te genieten!

goeuro

 

Reacties

 1. Arjen zegt

  Knap staaltje deskresearch. Ik denk dat ze hun bloggers eens op pad moeten sturen, want in 15 minuten van LHR naar Londen Centrum is mij nog nooit gelukt. Zelfde geldt bijvoorbeeld voor Nice, ze rekenen 5 minuten voor 8 kilometer. Dat is zonder instappen en uitstappen en kaartje kopen dus 96 km per uur. Dan hebben ze het over de trein, maar het dichtstbijzijnde treinstation (Nice St. Augustin) is wel 20 minuten lopen van de luchthaven.

  Beetje goedkope promotie dit en niet erg redactionele content.

   • Arjen zegt

    Google even waar die vertrekt en uitkomt. Als je bijv. met KLM landt, moet je eerst overstappen op een pendeltrein die maar 4x per uur rijdt, om bij de Heathrow Express te komen. Dan kaartje kopen en de tweede trein in. Eindpunt is Paddington, buiten de ring. Daarna nog het centrum in.

    Ik ben gauw drie kwartier tot een uur verder, maar ik nodig je uit om me te laten zien hoe jij in 15 min in Londen centrum bent.

 2. Merijn zegt

  Incompleet overzicht. De rechtstreekse bus vanaf Stockholm Arlanda naar het centrum kost nog geen derde (10 EUR) van wat de Arlanda Express trein kost. En zo zijn er nog wel meer voorbeelden.

 3. Timmetje87 zegt

  Als je naar London gaat kan je het beste city.
  In 25 min ben je op bank station.
  Wat is de definitief van centrum in London?

  • Steven Tor Steven Tor zegt

   London City Airport is idd de enige luchthaven in Londen stad zelf, en gemakkelijk te bereiken. Maar het is natuurlijk maar een kleine luchthaven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *