Versnelde grenspassage: Hong Kong3 min leestijd

Hong Kong immigration

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Technologie speelt een steeds prominentere rol op de luchthaven, vooral om processen te automatiseren en te versnellen. Zo ook bij de grenscontrole. Binnen Europa kunnen houders van een Europees paspoort vaak gebruik maken van automatische poortjes. Hiervoor is geen registratie nodig. Buiten Europa biedt een aantal landen ook een vergelijkbare service aan. De voorwaarden en de procedure verschillen sterk per land. In deze serie behandelen we steeds één land dat een vorm van versnelde grenspassage aanbiedt. Deze keer: Hong Kong.

Hong Kong International Airport

Hoewel Hong Kong International Airport (HKIA) bekend staat als een van de beste luchthavens wereldwijd, heeft het verrassend genoeg geen priority lane bij immigratie of de security check. Zelfs niet voor First Class passagiers van thuismaatschappij Cathay Pacific. Tijdens het spitsuur kan je dan ook even in de rij staan voor de controles. Om hier tijd te besparen zijn er twee soorten programma’s beschikbaar: Smart Departure en de e-Channel.

Smart Departure in Hong Kong

Met Smart Departure kunnen houders van een elektronisch leesbaar paspoort van een aantal landen, waaronder Nederland en België, gebruik maken van een automatische paspoortkiosk. Echter geldt dit alleen bij vertrek. Daarnaast moeten reizigers 11 jaar of ouder zijn. Smart Departure is gebaseerd op gezichtsherkenning. De kiosken zijn niet alleen beschikbaar op HKIA, maar ook bij de verschillende ferry terminals. Handig als je bijvoorbeeld naar Macau gaat. De procedure is vergelijkbaar met de poortjes op Schiphol en het is niet nodig om je van te voren te registreren. Op het bonnetje dat je bij aankomst krijgt staat het ‘SD’ als je in aanmerking komt voor Smart Departure.

e-Channel Hong Kong

Wil je niet alleen bij vertrek sneller de grens passeren maar ook bij aankomst? Dat is mogelijk, maar de voorwaarden zijn strenger en je moet je registreren voor het gebruik van de e-Channel. Dit kan voor reizigers ouder dan 18 jaar met een elektronisch leesbaar paspoort. Daarnaast moet je óf elite status hebben bij een bepaalde airline óf minstens 3x in de laatste 12 maanden Hong Kong hebben bezocht op het moment van aanmelden. Dit programma is dus meer gericht op frequente bezoekers. Elite status bij de programma’s van de meeste airlines die naar Hong Kong vliegen komt in aanmerking, waaronder Flying Blue elite leden en alle Marco Polo Club leden. Het is wel nodig om je fysieke kaart mee te nemen als je op basis van dit criterium wil aanmelden!

Om je aan te melden kan je na aankomst, en het passeren van de paspoortcontrole, naar een van de kantoren gaan in Terminal 1, vlak na de balies. De Noord locatie is geopend van 07:30 tot 23:00 en de Zuid locatie van 10:00 tot 18:00. Hierbij moet je dus je paspoort en eventueel frequent flyer card meenemen. Je tekent de overeenkomst en laat je vingerafdrukken en gezichtsfoto opnemen. Hierna krijg je een sticker op de achterkant van je paspoort. Registratie is kostenloos!

Vervolgens kun je bij aankomst en vertrek gebruik maken van de e-channel kiosken middels verificatie met je vingerafdruk. Je krijgt nog steeds het ‘bonnetje’ met de toegestane verblijfsduur. Je hoeft geen arrival formulier meer in te vullen.

Hong Kong immigration
Locatie van de aanmeldbalies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *