Växjö: KLM’s meest duurzame bestemming2 min leestijd

Sommige toestellen van KLM vliegen op een mengsel van normale brandstof en biodiesel (Bron: KLM)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Sinds deze week vliegt KLM op Växjö Småland Airport (VXO) in Zweden. En dat is niet zomaar KLM’s zoveelste nieuwe bestemming. Het is misschien wel de meest duurzame vliegbestemming tot nu toe. Voor deze route wordt namelijk biobrandstof ingekocht. Daarnaast wordt alle CO2-uitstoot van de vluchten naar Växjö gecompenseerd middels KLM’s eigen CO2ZERO programma. KLM werkt hierin samen met de Zweedse luchthaven.

Biobrandstof

KLM maakt sinds 2009 gebruik van biobrandstof op geselecteerde vluchten. Biobrandstof draagt bij aan minder CO2-uitstoot van vliegtuigen. Momenteel is deze soort brandstof nog twee tot drie keer zo duur in vergelijking met conventionele kerosine. Vluchten vanuit Los Angeles worden bijvoorbeeld deels met biobrandstof getankt.

Voor Växjö gaat het jaarlijks naar schatting om 120.000 liter biobrandstof. Daarmee garandeert KLM dat minimaal 5% van het brandstofverbruik van duurzamere bronnen komt. Middels het KLM Corporate BioFuel programma kunnen bedrijven verder investeren in biodiesel op de vluchten die zij afnemen. Het Zweedse bedrijf Södra is het eerste niet-Nederlandse bedrijf dat nu deelneemt aan het Corporate BioFuel programma.

Zowel Södra als de gemeente Växjö kijken samen met KLM en SkyNRG naar de mogelijkheid om biobrandstof te gaan produceren in Zweden. Momenteel wordt deze brandstof namelijk alleen in Los Angeles ingekocht omdat daar een productiefaciliteit is gevestigd.

Växjö: KLM's meest duurzame bestemming (Bron: KLM)
Växjö: KLM’s meest duurzame bestemming (Bron: KLM)

CO2ZERO

KLM compenseert de uitstoot van CO2 op alle vluchten naar Växjö. De maatschappij doet dit samen met Växjö Småland Airport. Het geld wordt geïnvesteerd in herbebossing in Panama. Dit verbetert niet alleen het lokale milieu, maar zorgt ook voor werkgelegenheid in de regio.

Meer weten over de stad Växjö? KLM heeft een speciale city guide gemaakt over de stad. De stad is niet alleen bekend om haar ondernemende klimaat en goede universiteit, maar zeker ook om de prachtige natuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *