Uber Nederland5 min leestijd

Uber Nederland - Featured

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Inleiding

Uber, het Amerikaanse bedrijf wat de laatste jaren het taxi milieu op z’n kop heeft gezet over heel de wereld, zelfs in België en Nederland, maar in België is het nog geen gevestigde waarde aangezien de dienstverlening nog steeds tegen problemen aanloopt in Brussel en dit vooral met de huidige taxi maatschappijen. Ook in Nederland zijn er de nodige “problemen” geweest, zo is recent de goedkoopste versie UberPop afgeschaft. 

Er zijn dus genoeg voor- en tegenstanders van Uber, met aan de ene kant de vragende partijen van zowel chauffeurs maar voornamelijk klanten die het gebruiksgemak van deze “taxidienst” weten te appreciëren en langs de andere kant de taxivakbonden en -chauffeurs. Gooi daar middenin nog eens het logge regeringsapparaat van sommige landen en je weet dat dit een recept is voor een eindeloze discussie met soms zelfs geweld als gevolg…

 

Service

In Nederland is de UberPop service vorig jaar in november verboden omdat de dienst volgens een rechterlijke uitspraak in strijd zou zijn met de wetgeving op het personenvervoer. UberPop was de dienstverlening waarbij particulieren met hun eigen wagen mensen konden vervoeren. Er waren destijds zoveel tegenstrijdige berichten te lezen in allerlei media, er werd gezegd dat Uber besefte dat ze in strijd met de wet waren, terwijl Uber zelf claimde dat de dienst belemmerde om een constructieve dialoog op te zetten met andere partijen…

Momenteel zijn er in Nederland nog 3 services van Uber waarvan je gebruik kan maken via de app:

 • UberX
 • UberBlack
 • UberVan

Zoals je kan zien is de UberLux variant verdwenen, bij deze service kreeg je meestal chauffeurs met luxe wagens in de vorm van BMW 7 serie, Mercedes S klasse, Audi A8,… noem maar op.  UberX is momenteel het goedkoopste tarief, wat met minder luxueuze wagens rijdt en de prijs zou zo’n 35% lager liggen dan het reguliere taxi tarief. Het zijn geen particulieren, maar chauffeurs met een taxi licentie die achter het stuur zitten. Bij mijn weten is de dienst momenteel alleen actief in Amsterdam?

Uber Nederland - App Book Ride
Keuze uit 3 services

Als je besluit om een UberBlack te boeken, dan krijg je in meeste gevallen te maken met wagens zoals een Skoda Superb, Mercedes E klasse of Volvo S80. Het hangt er meestal vanaf met wat voor wagen de “taxi” chauffeur geregistreerd is bij Uber. Daarnaast kan je ook nog de UberVan dienst boeken, de naam spreekt voor zich want het betreft een groter “busje” om met een iets grotere groep een Uber te nemen.

Ervaring

Op al de jaren dat ik al gebruik maak van Uber heb ik nog maar 1 mindere ervaring gehad en dat was na een nachtje stappen in Amsterdam toen een chauffeur dacht dat ik de weg naar m’n hotel niet meer wist en ie via een grote omweg via de snelweg wilde rijden waarna een discussie volgde.

De enigste steden waar ik tot nu toe gebruik heb gemaakt van de dienstverlening was in Amsterdam, Berlijn en Los Angeles. In Amsterdam heb ik de laatste 2 weken continue gebruik gemaakt van Uber, het is ZO makkelijk en snel. Het type wagen maakt mij eigenlijk niet zoveel uit, zolang ik maar van punt A naar B kom.

Uber Nederland - App Trip History
Van elke rit kan je de details zien in de app

Het leukste is eigenlijk om een praatje te maken met de verschillende chauffeurs waarmee je te maken krijgt. Sommigen beschouwen het als een gewone taxi rit en zijn niet zo spraakzaam, maar anderen veranderen ineens in een spraakwaterval als je vraagt wat ze vinden van Uber of hoe lang ze al voor Uber rijden.

Zo had ik 2 weken geleden een chauffeur die supervriendelijk was, ik werd aangesproken bij naam, de deur werd voor me open gedaan, flesje water en zelfs een krant werden me aangeboden. De man was in z’n nopjes en vond het zelf heel fijn om mensen rond te rijden. Hij was voordien taxi chauffeur in Amsterdam geweest, maar rijden voor Uber beviel hem veel beter. Zo werd me verteld dat de chauffeurs veel gebruik maken van de ratings van de passagiers, want na elke rit wordt gevraagd om een cijfer van 1 tot 5 aan de chauffeur te geven, maar ook zij kunnen een cijfer op jou als klant plakken.

Uber Nederland - Ride History
Als je inlogt op de site van Uber, dan krijg je meer details te zien

De beste rit van de afgelopen weken was met Danny, wat een heerlijke vent! Een rasechte Amsterdammer die amper 5 maanden voor Uber rijdt en mij in een Volvo S80 kwam oppikken in Amsterdam-Zuid. De man had meer dan 10 jaar als privé chauffeur gewerkt en had geen zin om als taxi chauffeur aan de gang te gaan, dus via een kennis kwam ie bij Uber terecht.

Hij was dolenthousiast erover, tijdens de korte rit hebben we flink gelachen, nou zoiets kom je zelden tegen als je in Amsterdam in een taxi stapt en geloof me daar heb ik mijn deel van gehad! Hij zweerde bij de app en was blij dat ie hem ’s avonds uit kon zetten als ie geen zin meer had om te rijden.

Conclusie

Zoals je kon lezen ben ik groot voorstander van Uber, hun netwerk kan voor mij niet snel genoeg uitgebreid worden in zowel Nederland als België. Maar hoe lang dat nog op zich gaat laten wachten… Waarschijnlijk zal het in Nederland iets sneller gaan want er zijn al meerdere steden (Amsterdam, Rotterdam en Den Haag bijvoorbeeld) waar Uber actief is.

Buiten Nederland is het netwerk veel uitgebreider, neem maar eens een kijkje op de site van Uber en dan kom je misschien te weten op welke volgende vakantiebestemming je gebruik kan maken van de diensten. Het leuke is dat je door ritten te maken met Uber miles kan sparen door je kredietkaart die miles oplevert, te gebruiken als betaalmiddel in de Uber app.

Uber Nederland - Free Rides

Er bestaat ook een mogelijkheid om een zogenaamde “free ride” te krijgen, dit kan je doen door gebruik te maken van deze link en dan krijg je een tegoed van 10 Euro op je eerste rit met Uber nadat je geregistreerd bent. Nadien kan je zelf ook free rides uitdelen.

Maken jullie wel eens gebruik van Uber? Wat zijn jullie ervaringen ermee? We horen het graag!

Disclaimer: de auteur van dit artikel krijgt via de “free ride” link onderaan het artikel ook een tegoed van Uber.

Reacties

 1. Denzi zegt

  Ik gebruik veel Uber wanneer ik travel, tot op heden maar afgelopen week voor het eerste in Manchester een ‘slechte’ ervaring gehad (gewoon een chauffeur waardoor ik licht misselijk werd in de auto). Voor de rest is het altijd prima.

  voornaamste voordeel van Uber is dat de betaling (vlekkeloos) loopt. In Nederland zijn veel taxi’s nog gewoon cash only en facturatie etc is allemaal lastig. Zakelijk gezien dus meer een last dan iets anders (ongeacht de prijs).

  • Lionell Jansen Lionell Jansen zegt

   Hi Denzi, bedankt voor je reactie! De betaling is inderdaad het mooiste, geen geklooi met cash geld of een chauffeur die een excuses zoekt om je niet met kredietkaart te laten betalen. Gewoon alles lekker simpel, komend weekend ook weer gebruik van maken als ik in Amsterdam verblijf.

 2. Thor zegt

  Onlangs met Uber chauffeur naar Schiphol gegaan. Chauffeur heeft de app niet uitgezet maar aansluitend door laten lopen gedurende zijn terugweg naar Amsterdam. Let dus altijd goed op als je u8tstapt en controlleer dat de chauffeur de app uitzet, dat je ook meteen het overzicht ziet van je rit, zoals afstand en prijs. Uber was wel ontvankelijk voor de klacht, heeft ook bedrag gecompenseerd, alleen een excuus kon er niet af.
  Wees dus voorzichtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *