Topman Pieter Elbers vertrekt bij KLM3 min leestijd

Pieter J Th. Elbers, CEO (Bron: KLM)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Na een indrukwekkende carrière bij KLM zwaait Pieter Elbers af, zo maakt de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie vanavond bekend. Elbers zal dus geen derde termijn als CEO aangaan. Naar verwachting zal er voor mei volgend jaar al een nieuwe CEO moeten starten. Pieter Elbers is een voorstander van een zo onafhankelijk mogelijk KLM, maar dat werd niet altijd op prijs gesteld.

Indrukwekkende carrière

Pieter Elbers studeerde Logistiek Management en Bedrijfskunde in Venlo en Amsterdam. Hij begin zijn carrière bij KLM in 1992 als supervisor. Daarna had hij diverse leiderschapsposities in Nederland, maar ook in het buitenland (waaronder Italië, Griekenland en Japan). In 2011 kwam Elbers in het bestuur van KLM en in 2014 volgde hij Camiel Eurling op als CEO. Laatstegenoemde hield er overigens een flitscarrière op na bij KLM. Pieter Elbers heeft een bijzondere staat van dienst die door veel KLM medewerkers flink wordt gewaardeerd. Zo startten medewerkers met succes een petitie toen de benoeming van zijn tweede termijn als CEO in gevaar kwam.

Elbers is overigens niet alleen actief bij KLM. Hij is ook onderdeel van de Executive Committee van de Air France KLM Groep en bestuurslid van VNO-NCW. Ook is hij onderdeel van de Board of Governors van IATA.

Boeing 787-10 van KLM (Bron: KLM)
Boeing 787-10 van KLM (Bron: KLM)

Plotseling vertrek

Alhoewel de samenwerking tussen Air France en KLM al jaren niet optimaal is was het niet de verwachting dat Elbers op korte termijn zou vertrekken. De financiële presentaties van KLM waren veelal beter dan die van het veel grotere Air France. Dat lijkt geen reden om Elbers te laten gaan. Toch lijkt het dat de huidige CEO van KLM de intenties van opperbaas Ben Smith in de weg zit. Het besluit is overigens ‘in goed overleg’ genomen.

Volgens Cees ‘t Hart, Voorzitter van de Raad van Commissarissen van KLM, is er nog genoeg tijd om een geschikte opvolger te vinden. Dat is ook in het belang van de continuïteit van het bedrijf.

Gelet op het aflopen van zijn tweede termijn, dat voor de RvC een natuurlijk moment voor afweging biedt, hebben wij na overleg met Pieter de conclusie getrokken geen derde termijn in te gaan. De continuïteit van de leiding van KLM is er zeer bij gebaat dat we dit vroegtijdig vaststellen, wat ons als Raad in staat stelt een zorgvuldig opvolgingsproces in gang te zetten en ook een nieuwe CEO een deugdelijke inwerkperiode te bieden. Het is bovendien een moment waarop het herstructureringsplan grotendeels is uitgevoerd, wat KLM goed positioneert voor herstel en verdere ontwikkeling. Met dertig jaar KLM, elf jaar in de Directie, waarvan twee termijnen als CEO, heeft Pieter een enorme staat van dienst en betekenis voor KLM. Mede daarom is het belangrijk dat we op deze manier een soepele overdracht kunnen bewerkstelligen. – Cees ’t Hart, Voorzitter van de Raad van Commissarissen KLM

Viert KLM 100e verjaardag zonder CEO Elbers?
Pieter bij de onthulling van KLM Huisje 99.

Statement

Pieter Elbers geeft zelf op de website van KLM een kort statement over de aankondiging van zijn vertrek. Hij zegt trots te zijn op de medewerkers van KLM en terug te kijken op een mooie tijd. Tegelijkertijd kijkt hij uit naar de periode tot mei 2023, wanneer zijn opvolger of opvolgster zal starten.

Na twee termijnen, ruim 8 jaar, leiding te hebben mogen geven als CEO aan KLM, draag ik het stokje daarna vol vertrouwen over. Uiteraard zet ik mij in om KLM te ondersteunen in deze transitie naar volgend leiderschap. Ik ben bijzonder trots op dit bedrijf en zijn geweldige medewerkers. Zeker in deze hectische en moeilijke tijden blijven zij de kracht van KLM. Mijn dertigjarige carrière bij de blauwe KLM-familie is een onvoorstelbare mooie reis die ik altijd zal koesteren. Ik geniet van de samenwerking met mijn collega’s en zie daar ook voor de komende periode nog naar uit. – KLM President & CEO Pieter Elbers

InsideFlyer sprak de afgelopen jaren regelmatig met Pieter Elbers, onder meer tijdens events van KLM en Schiphol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *