Tips voor de beste vliegtuigstoel

Vliegtuigetiquette

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Wat is er erger dan tijdens een 12 uur durende vlucht in de middelste stoel gekneld te zitten tussen twee complete vreemde passagiers terwijl iemand achter je constant met zijn knieën tegen je stoel zit te schoppen?

Hier zijn 6 tips om het vliegen een beetje aangenamer te maken, want vaak kan je met een kleine inspanning vooraf al kiezen voor het zitje dat je voorkeur heeft.

1. Bereik Frequent Flyer Status

Toegegeven, niet het gemakkelijkste om te bereiken, maar het is wel de gemakkelijkste manier om je van een goede plaats te verzekeren in het vliegtuig – zorgen dat je de Elite Status bereikt. Dat doe je door je aan te sluiten bij een loyaliteitsprogramma van een airline, waarbij je miles en ‘kwalificerende vluchten’ probeert te verzamelen. Als je eenmaal voldoende miles of vluchten hebt krijg je Elite status bij het programma, waar dan weer voordelen aan verbonden zitten zoals gratis (of goedkoper) een voorkeursstoel selecteren. Een voorkeursstoel zit vaak voor in het toestel of bij de nooduitgang.

2. Blijf Checken

Als je last minute je vlucht boekt is de kans natuurlijk bijzonder groot dat de beste zitjes al vergeven zijn. Daarom is het belangrijk om dagelijks te checken of hier verandering in is gekomen. Wijzigen kan namelijk vaak nog tot enkele uren voor vertrek. Dikwijls gaan de beste plaatsen naar de frequent flyers die soms een upgrade krijgen of hun vlucht cancellen waardoor er opnieuw goede plaatsen vrijkomen.

3. Stel een Alert in

Sites zoals expertflyer kunnen je helpen indien je niet de tijd of zin hebt om dagelijks enkele keren je reservering te controleren. Je kan een e-mailalert instellen zodat je automatisch op de hoogte bent van eventuele wijzigingen.

4. Betaal Extra

Bij de meeste maatschappijen kan je tijdens het boeken van je vlucht gewoon aangeven of je al dan niet wil bijbetalen voor een goed zitje. Zorg er wel voor dat je vooraf goed nagaat met welk type vliegtuig je zal reizen zodat je kan opzoeken welke de beste plaatsen zijn tijdens je trip. Leuke websites om je een handje te helpen zijn seat guru en seat expert. seatguru

5. SMILE 🙂

De beste gratis tip is waarschijnlijk om steeds zeer vriendelijk te zijn als je incheckt aan de balie of bij de gate agents. Vraag of er misschien veel ruimte is op de vlucht en laat de medewerkers op een vriendelijke manier weten dat je een plaatsje langs het raam of een zitje met extra beenruimte enorm zou appreciëren.

6. Verander tijdens de vlucht

Als je na het boarden ontdekt dat je niet reist met een volledig gevuld vliegtuig kun je zeker aan één van de stewardessen vragen je naar een beter plekje mag verhuizen. Weg van die man met de indringende zweetgeur naast je of het krijsende kind net achter je!

Reacties

  1. Wilco zegt

    Waarschijnlijk wel bekend voor de frequent flyers, maar seatguru.com is ook een aardige website met info over het vliegtuig, stoelindeling stroom, entertainment etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *