Strengere grenscontroles aan de Schengengrens4 min leestijd

strengere grenscontroles

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Wie vanaf 7 april het Schengengebied uitreist houdt maar beter rekening met langere wachttijden door strengere grenscontroles. Vanaf die dag wordt namelijk elke passagier gecontroleerd in de politiedatabanken. Tot nu toe gebeurde dat voor EU onderdanen niet systematisch.
Ter herinnering, de Schengenlanden zijn een groep van 27 Europese landen waartussen geen grenscontrole meer plaatsvindt. Voor reizen tussen die landen verandert er niets, je kan nog steeds zonder grenscontrole van Schiphol naar Madrid of van Brussel naar Zurich reizen.
strengere controles
de EU Schengenlanden in het donkerblauw, non EU Schengenlanden in het lichtblauw
Maar wanneer je het Schengengebied verlaat of binnenkomt verandert er wel iets. Tot op heden beperkte de grenscontrole voor EU onderdanen en EER onderdanen zich tot het checken van de echtheid en geldigheid van het reisdocument. Deze reizigers werden slechts steekproefgewijs gecontroleerd in de politiedatabanken. Dat laatste verandert nu, elke reiziger, ongeacht diens nationaliteit, moet vanaf 7 april gecontroleerd worden. De maatregel komt er ondermeer in het kader van de strijd tegen terreur. Zo kunnen Syriëstrijders met een Europees paspoort tot op heden vrijwel ongemerkt de grens passeren.
Trouwens, de maatregel is enkel nieuw voor wie langs de balie gaat. Passagiers die langs de zogenaamde “e-gates” passeren worden vandaag de dag wel al gecontroleerd in de politiedatabank.

Langere wachttijden

De strengere grenscontroles gelden voor alle Schengen grensposten, dus ook voor wie met de ferry naar Groot-Brittannië vertrekt of in Brussel-Zuid de Eurostar naar Londen wil nemen.
Het is haast onvermijdelijk dat er langere wachttijden aan de grenscontrole zullen ontstaan. En wie hierdoor zijn vlucht of trein mist zal maar op weinig begrip van de maatschappij kunnen rekenen.
strengere grenscontroles
de grenscontrole op Brussels Airport… nu nog rustig.
De Belgische federale politie roept de passagiers alvast op om ruimschoots op tijd te komen. Want wie geseind staat in de databanken kan niet zomaar vertrekken.
“Het gebeurde tot nu toe zelden dat iemand zijn vlucht miste door zo’n voorval, maar het gebeurt”, stelt Peter De Waele, woordvoerder van de Federale Politie. “We nemen elke seining ernstig; we zijn er nu eenmaal toe verplicht elke seining onder de loep te nemen en te behandelen. Dat laatste betekent: contact opnemen met het parket of met de politiedienst die de seining uitschreef. Wie dus weet dat hij bijvoorbeeld zijn woonstverandering niet gemeld heeft of zijn verbod tot sturen nog moet tekenen, springt best voor zijn reis eens binnen in het politiekantoor.”  

Voorrang voor vertrekkende passagiers

Ook de Nederlandse Marechaussee waarschuwt de reizigers dat ze zich aan langere wachttijden kunnen verwachten door de strengere grenscontroles.
Majoor Jorrit Greydanus, plaatsvervangend brigadecommandant Grensbewaking Schiphol, legt uit:“Het bevragen van een EU-paspoort van een reiziger met de documentscanner neemt gemiddeld ongeveer 10 seconden extra in beslag. In samenspraak met de luchthaven zet de Marechaussee in eerste instantie in op de vertrekkende reizigers en overstappers. Zij moeten namelijk hun vlucht halen. Daar zullen we ook als eerste extra balies openen als dat mogelijk is, maar dat kan dus ten koste gaan van de balies die de grensbewakers bemannen bij de aankomst. Voor reizigers die Nederland als eindbestemming hebben is de kans op een langere wachtrij en wachttijd dus het grootst.”

Kom op tijd & wees in orde

Het lijkt er op dat vooral in de begindagen er wel eens langere files kunnen staan.  Met de Meivakantie in Nederland en de Paasvakantie in België verwachten zowel Schiphol als Brussels Airport een grote toename van het aantal passagiers.  In Brussel kunnen kinderen onder de 12 jaar geen gebruik maken van de e-gates, in Nederland is dat al voor jongeren onder de 16 jaar zo. Zij zullen dus allen langs de balie moeten gaan, en daar gecontroleerd moeten worden.

strengere grenscontroles
grenscontrole op Schiphol

Wees dus op tijd op de luchthaven, en zorg dat je in orde bent met je reisdocumenten.  Brussels Airport publiceert trouwens de verwachte drukte op haar website, zo kan je nagaan wanneer het extra druk zal zijn.

Zorg er ook voor dat je geen onbetaalde boetes of andere administratieve problemen meer hebt.  Wanneer je je vlak voor jouw reis nog aanbiedt in het politiekantoor, vraag dan een bewijs dat je daar geweest bent. Het kan immers zijn dat een ontseining nog niet verwerkt is wanneer je je aan de grenscontrole aanbiedt.

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *