Schiphol verwacht geen problemen met deels gesloten Zwanenburgbaan2 min leestijd

Zwanenburgbaan weer in gebruik, Schiphol klaar voor drukke zomer

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Ondanks dat de Zwanenburgbaan deze zomer deels gesloten is vanwege geplande werkzaamheden, verwacht Schiphol geen grote problemen. In maart maakte de luchthaven nog bekend dat de werkzaamheden van toen langer zouden duren.

Zwanenburgbaan deels gesloten

Een bericht in de Telegraaf zorgde de afgelopen dagen voor wat onrust. Men vreest dat er door de deels gesloten Zwanenburgbaan deze zomer capaciteitsproblemen zouden ontstaan. Omdat de baan deels gesloten is zijn luchtvaartmaatschappijen genoodzaakt andere banen te gebruiken. Schiphol geeft echter toe dat er geen problemen zullen ontstaan deze zomer. “We kunnen het vliegverkeer gewoon afhandelen zoals gepland’, laat een woordvoerder weten. Tijdens de werkzaamheden maken vliegtuigen gebruik van andere banen zoals de Buitenveldertbaan en de Oostbaan. Hierdoor kunnen mensen die woonachtig zijn in o.a. Amsterdam, Amstelveen en Haarlemmermeer volgens een woordvoerder van LVNL deze zomer wel extra geluidsoverlast ervaren. LVNL voert een deel van de werkzaamheden uit.

Schiphol verwacht deze zomer geen problemen tijdens de werkzaamheden aan de Zwanenburgbaan. (Bron: Schiphol)

Tegelijkertijd geeft de woordvoerder ook aan deze werkzaamheden niet te kunnen voorkomen. “Het is heel vervelend maar we moeten er tenslotte wel voor zorgen dat de vliegtuigen veilig kunnen landen en opstijgen”.

Tot half september

Tot zeker half september is de Zwanenburgbaan heel beperkt bruikbaar voor landende vliegtuigen. Het is op dit moment volgens de woordvoerder moeilijk te voorspellen hoeveel vliegtuigen precies gebruik moeten maken van andere banen. “Dit is o.a. afhankelijk van de windrichting”, legt hij uit. Daarnaast kan een bepaalde baan volgens hem substantieel meer gebruikt worden. Tenslotte geeft hij aan dat de werkzaamheden niet leiden tot geannuleerde vluchten. De afgelopen maanden waren meerdere banen gesloten vanwege onderhoud. Zo was in mei ook de Aalsmeerbaan tijdelijk gesloten. Een maand eerder voerde Schiphol ook werkzaamheden uit aan de Kaagbaan. Dit leidde ook toen niet tot vertraagde of uitvallende vluchten.

Uitgelichte afbeelding: Schiphol

Reacties

 1. Van Gooiland zegt

  Stel je voor dat LHR eventjes een baan de hele zomer dicht zou gooien. Dat gebeurt gewoon niet, en toch slagen ze erin om hun banen te onderhouden.

  Maar Schiphol . . . .

  • Boudewijn zegt

   Ach, Schiphol is ook de enige luchthaven waar minimaal 40% van de roltrappen/lopende banden altijd buiten gebruik zijn omdat ze of stuk zijn, of ‘gerepareerd’ worden. Dat zien we op andere luchthavens nooit.
   M.a.w. er zijn veel meer dingen die ze op Schiphol niet kunnen, terwijl dat op andere luchthavens geen probleem is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *