Saudi-Arabië gaat e-visum voor toeristen uitgeven

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Als toerist op reis naar Saudi-Arabië? Waarschijnlijk is het voor de meesten niet het eerste waar je aan denkt. Sterker nog: tot op heden kón het ook niet. Er werden alleen werkvisa of religieuze visa verstrekt voor moslims die de heilige plaatsen Mekka en Medina wilden bezoeken. Tot afgelopen maand. Vanwege het Formula E race in Ryaad werden voor het eerst toeristenvisa verstrekt in de vorm van een e-visum voor bezoekers van dit evenement. Nu deze proef is geslaagd, wordt het toeristenvisum binnenkort officieel uitgerold.

Proef

Er word al langer gesproken over het openstellen van het land dat tot nu toe voor toeristen op slot zit. Openstelling door middel van e-visum zou al begin 2018 moeten plaatsvinden, maar het bleef stil. Tot aan het einde van 2018 toen het e-visum werd geïntroduceerd voor bezoekers van het Formula E event. Er zijn zo’n 1000 bezoekers uit 80 verschillende landen geweest die van het e-visum gebruik hebben gemaakt. Het blijkt nu dat dit evenement uitgekozen is om proef te draaien met de nieuwe visumdienst die het land aan wil gaan bieden. Dit meldde prins Abdulaziz bin Turki Al-Faisal Al-Saud, vice-voorzitter van de General Sports Authority van het land.

Dit proces was beperkt tot de Formula E. Normaal gesproken gaat er bij een visumaanvraag enige tijd overheen en moet je daarvoor naar de ambassade. We hebben dit e-visum proces in samenwerking met het ministerie van buitenlandse zaken tot stand gebracht. We gingen van een erg ingewikkeld proces naar een heel simpele handeling“, aldus Prins Abdulaziz.

E-visum

Reacties van bezoekers op het aanvragen van een visum waren positief. Eenvoudiger dan van tevoren gedacht en het e-visum werd na invullen van gegevens via de computer en betalen van de visumkosten vrijwel direct daarna uitgegeven.

De Saudische autoriteiten zullen binnenkort verdere details geven over het e-visum. De prijs, hoe lang het visum geldig is en welke plekken een toerist allemaal mag bezoeken, is op dit moment nog onbekend.

Het toeristenvisum in december kostte 640 SAR wat neerkomt op ongeveer €150. Inwoners van de Schengen-landen (waar Nederland ook toe behoort) kunnen dan een e-visum aanvragen. Dit geldt ook voor inwoners uit de USA, Australië, Japan, Zuid-Korea, Zuid-Afrika, Maleisië, Singapore en Brunei.

Je kunt een e-visum Saudi-Arabië ook eenvoudig online laten aanvragen.

Toerisme

Saudi-Arabië is in het binnenland al met enorme projecten bezig om de toeristische sector moeten helpen vele nieuwe bezoekers naar het koninkrijk te halen. Zo moeten er allerlei nieuwe bestemmingen komen, los van de religieuze plaatsen Mekka en Medina. Zo heeft Prins Mohammed op 1 augustus het project ‘The Red Sea – Amaala’ aangekondigd, een gebied met resorts dat langs een strook met 50 ongerepte eilanden aangelegd moet worden. Er moeten luxe hotelketens en woontorens komen, maar ook de infrastructuur is belangrijk, zoals wegen, een vliegveld en haven. Het is de bedoeling dat het het eerste deel van het project eind 2022 klaar is.

Amaala Saudi-Arabie

Amaala Saudi-Arabie
Het gebied waar Amaala moet komen (Foto’s: Amaala)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *