Reisbranche nog harder getroffen door negatief reisadvies OMT deze winter

Reisbranche nog harder getroffen door negatief reisadvies OMT aanstaande winterperiode

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het aantal ‘oranje’ landen blijft toenemen, evenals het aantal corona besmettingen in onder andere Nederland. De overheid neemt daarom verschillende maatregelen om de verdere verspreiding te voorkomen. Woensdag 28 oktober heeft het OMT ook geadviseerd om een negatief reisadvies af te geven voor de aanstaande winterperiode. Door het negatief reisadvies van het OMT zal deze winter de reisbranche nog harder getroffen worden. De ANVR reageerde ontstemd op het negatieve reisadvies.

Toenamen

Het aantal coronabesmettingen in Nederland blijf toenemen. Maar niet alleen in Nederland neemt het aantal besmette personen toe, ook in de landen om ons heen. Afgelopen week heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken dan ook besloten dat een aantal landen het ‘oranje’ reisadvies krijgen. Dat betekent dat alleen noodzakelijke reizen kunnen doorgaan naar deze gebieden. Andere reizen worden afgeraden.

Het betreft hier onder andere geheel of gedeeltelijk een oranje advies voor Italië, Portugal en Oostenrijk. Voor de meest recente reisadviezen kijk je op Nederland Wereldwijd. Afgelopen zomerperiode zijn verschillende reizigers afgereisd naar oranje gebieden, maar hebben bij terugkomst niet de vereiste quarantaine gehouden. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het OMT (Outbreak Management Team) gevraagd naar een advies voor reizen in de aanstaande winter.

InsideDeals - Dubbele Flying Blue XP in deze veilige landen
De kleurcodes van de Nederlandse overheid. Wel of niet reizen?
Bron Nederland Wereldwijd.

Maatregelen

Op woensdag 28 oktober is het OMT bijeen geweest en heeft het de vraag van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besproken. Daarop werd eerst ingegaan op de vakantieperiode in de zomer. Er zouden toch de nodige reizigers naar oranje gemarkeerde landen zijn gereisd, waarna deze reizigers niet in quarantaine zijn gegaan. Dit heeft voor een toename in de verspreiding van het virus gezorgd. Het OMT verwacht als reizigers de aanstaande winterperiode op reis gaan in landen waar de maatregelen minder strengt zijn, de reizigers meer risicogedrag vertonen en daardoor meer bestemmingen op zullen treden.

Advies

Naar aanleiding van de afgelopen periode en het te verwachten risico in de winterperiode, adviseert het OMT het Ministerie om een negatief reisadvies af te geven voor reizen in de aanstaande winterperiode. Dit is het advies voor reizen naar het buitenland. Tevens adviseert het OMT om een vakantieverblijf anders dan met het eigen huishouden of een bepaalde groepsgrootte ook af te raden of te beperken.

Ook hint het OMT op een beter controlesysteem dat reizigers moet monitoren op hun quarantaineplicht. Bijvoorbeeld door een registratiesysteem waarin reizigers na thuiskomst actief worden gemonitord op de quarantaineplicht. Tevens geeft het OMT aan dat het weinig waarde hecht aan sneltest voorafgaand aan een reis of bij terugkomst. Het is namelijk een momentopname en deze sneltest geen alternatief is voor een quarantaine.

Reisbranche

Of het negatief reisadvies voor de aanstaande winter overgenomen zal worden door de Nederlandse Overheid is natuurlijk afwachten. Hoe dan ook zal dit negatief reisadvies voor de winterperiode de reisbranche hard raken. Luchthavens als Schiphol zijn nu al zo goed als uitgestorven. Vliegtuigmaatschappijen vliegen met half lege toestellen en hotels zijn genoodzaakt te sluiten vanwege de lage bezetting.

Reisbranche nog harder getroffen door negatief reisadvies OMT aanstaande winterperiode
Bijna leeg Schiphol

Er wordt met man en macht geprobeerd om het hoofd boven water te houden, aldus de ANVR. De ANVR reageert dan ook boos op de ‘buitenproportionele maatregel’ van het OMT. De afgelopen maanden heeft 20% van de mensen werkzaam in de reisbranche de branche moeten verlaten. En de vooruitzichten zien er niet best uit. De ANVR heeft dan ook geen goed woord over voor dit mogelijk nieuwe negatieve reisadvies. Ze verwijzen dan ook naar de eerder gemaakte opmerking van minister-president Mark Rutte ‘Het gaat er niet om wat je doet of waar je naar toe gaat, het gaat erom hoe je je gedraagt.’.

Het is afwachten wat de komende dagen en weken de cijfers gaan doen. Afhankelijk van deze cijfers zal het kabinet het advies overnemen of niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *