Registered Traveller Programme Nederland stap dichterbij2 min leestijd

Registered Traveller Program Nederland

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Eind vorig jaar werd bekend dat Nederland werkte aan een programma voor frequente reizigers om snel de grens te passeren. Dit zou gelden voor zowel geselecteerde andere nationaliteiten voor aankomst in Nederland, en voor Nederlanders die naar de VS reizen. Het FLUX programma, waarmee Privium leden lid konden worden van Global Entry, stopte namelijk per 1 januari dit jaar. Het Registered Traveller Programme (RTP-NL) zou eerst in het laatste kwartaal van 2016 geïntroduceerd worden, deels als opvolger van FLUX. Dit werd al snel 2017 en door de drukte op Schiphol en de krapte bij de Marechaussee werd het over de zomerperiode heen getild. Nu lijkt er toch weer schot in de zaak te komen. Schiphol meldt op haar website dat RTP-NL deze herfst volledig operationeel zal zijn.

Global Entry voor Nederlanders

Voor Nederlandse reizigers is vooral de koppeling met Global Entry het belangrijkst. Voorheen moest je lid zijn van Privium en een flink lidmaatschapsbedrag voor het FLUX programma betalen om ook Global Entry lid te worden. Hiermee kan je bij aankomst in de VS via een kiosk snel de grens passeren. De hoge kosten en omslachtigheid zijn straks verleden tijd. Nederlanders kunnen straks voor 100 USD voor 5 jaar lid worden van Global Entry. De Marechaussee verzorgt hiervoor, volledig geautomatiseerd, het antecedentenonderzoek. Daarna moet je nog wel in de VS het aanmeldproces doorlopen, met onder andere een interview. De verwachting is dat nieuwe aanmeldingen voor GE in oktober kunnen beginnen, nadat de technische systemen gereed zijn. Het precieze proces voor aanmelding is nog niet bekend.

E-gates bij aankomst

Paspoorthouders van geselecteerde, niet-EU, landen kunnen nu bij vertrek vanaf Schiphol al gebruik maken van de e-gates bij de paspoortcontrole. Bij aankomst is dat niet het geval. Paspoorthouders van 16 jaar en ouder uit Australië, Hong Kong, Japan, Zuid-Korea, Singapore, Nieuw Zeeland, Canada en de VS kunnen zich straks bij de kantoren van de Marechaussee bij de aankomstfilters aanmelden voor RTP-NL. Registratie kost 5-10 minuten en is volledig kostenloos. Na een background check en verificatie van de reisdocumenten kunnen zij daarna voortaan ook bij aankomst gebruik maken van de e-gates. Hiermee kunnen de soms lange rijen omzeild worden. De poortjes moeten dan echter wel open zijn, wat lang niet altijd het geval is.

Registered Traveller Program Nederland
Buitenlanders kunnen zich straks bij de Marechaussee kantoren bij de aankomstfilter aanmelden

Invoer

Na de zomerdrukte heeft de Marechaussee hopelijk de tijd om het RTP-NL programma eindelijk volledig in te voeren. Wanneer er meer informatie of updates beschikbaar komen zullen wij hier natuurlijk over berichten.

Reacties

  1. RobR zegt

    Is et hier iets bekend? Ik heb in januari 2019 geprobeerd me voor global entry aan te melden, met een Nederlandse nationaliteit schijnt het nog steeds niet te werken.
    Voor de vergelijking als nationaliteit een keer Duits gekozen, daar werd global entry zonder probleem aangeboden. Behalve dat ik natuurlijk niet de Duitse nationaliteit heb natuurlijk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *