Oudste Boeing 747-400 van KLM met pensioen

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Wist je dat KLM de oudste Boeing 747-400 ter wereld nog in dienst heeft? Dat is echter niet meer voor lang. Morgen zal toestel voor de laatste keer terugkeren naar Amsterdam voor een commerciële vlucht. Na bijna 30 jaar trouwe dienst zal de Boeing met pensioen gaan. Wat er daarna gebeurt met zo’n groot vliegtuig? Je lees in dit artikel wat Corendon ermee van plan is.

City of Bangkok

De laatste Boeing 747-400 van KLM heeft registratie PH-BFB en draagt de naam City of Bangkok. Dit heeft de maken met de vlucht die het toestel maakte in april 1991 naar de hoofdstad van Thailand. KLM ontving zelfs een speciaal plakkaat dat is bevestigd in de cabine. Hierop is te lezen: “Presented to KLM Royal Dutch Airlines by Bangkok Metropolitan administration on the occasion of the first arrival of this aircraft named The City of Bangkok in Thailand, April 1991.”.

De naam van toestel is gegeven tijdens een speciale ceremonie op Schiphol. Hiervoor zijn op 1 juli 1989 negen Thaise monniken uitgenodigd afkomstig van een 100 jaar oud klooster in Laksi, Thailand. In het district Laksi zijn ook het KLM Crew hotel en KLM Catering gevestigd. Meer dan 200 mensen waren aanwezig bij de ceremonie.

De 747 vloot zal de komende jaren vervangen worden door de 777 en 787 Dreamliner. Deze nieuwe toestellen verbruiken minder brandstof en stoten minder schadelijke stoffen uit. Ook produceren ze minder geluid van het opstijgen en landen.

De Boeing 747-400 City of Bangkok in de hangar van KLM (Bron: KLM)
De Boeing 747-400 City of Bangkok in Hangar 11 van KLM (Bron: KLM)

Badhoevedorp

Vandaag vliegt de PH-BFB nog naar Los Angeles (LAX) en zal daarna terugkeren naar Amsterdam (AMS). Dit zullen de laatste commerciële vluchten zijn van het toestel. De 747 zal nog een vlucht maken naar Rome om opnieuw gespoten te worden. De kleuren van Nederlandse vakantiemaatschappij Corendon zullen dan als livery verschijnen. Het toestel zal dan de enige 747 zijn in de Corendon kleuren.

Vervolgens zal het toestel terugkeren naar Amsterdam. Op Schiphol zullen de grootste en meest waardevolle onderdelen verwijderd worden. Tot slot gaat het toestel over de weg naar Badhoevedorp om geplaatst in de voortuin van het Corendon Village Hotel. Dit zal waarschijnlijk in februari 2019 gebeuren. Als het hotel helemaal gereed is met alle faciliteiten dan zal het Corendon Village Hotel het grootste van de Benelux zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *