KLM’s nieuwe COO

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

We schreven eerder al dat Camiel Eurlings per direct weg was als topman van KLM (klik). Hij werd opgevolgd door toenmalig operationeel directeur, of Chief Operating Officer (COO) Pieter Elbers. Voor die positie is nu ook een vervanger gevonden. René de Groot (45) is inmiddels benoemd tot COO van KLM en zal de dagelijkse leiding van de maatschappij op zich nemen.

De Groot werkt al sinds 1990 bij de Koninklijke Luchtvaartmaatschappij en heeft een verscheidenheid aan functies bekleed. Zo begon hij als piloot en was hij onder andere captain op de A330 en B737. Daardoor was hij ook 4 jaar voorzitter van pilotenvakbond VNV. De afgelopen 3 jaar was De Groot Senior Vice President bij KLM Engineering and Maintenance (E&M), de onderhoudstak. De nieuwe COO en huidige CEO zijn goede bekenden van elkaar; Elbers heeft De Groot voorgedragen voor diens functie bij E&M.

René de Groot operationeel directeur KLM
René de Groot

De huidige samenstelling van het management van KLM is interessant. Van een CEO zonder veel ervaring in het bedrijfsleven en een timide (misschien zelfs té afwachtend) imago naar een topman (Elbers) met jarenlange ervaring in de luchtvaart die juist wordt beschouwd als ‘hardliner’.

 

Pieter Elbers
Pieter Elbers

Dit wordt dan misschien wel gecompenseerd door De Groot, die door zijn functie als piloot weet welke aspecten op de werkvloer spelen. Ik denk dat het boordpersoneel het zeker waardeert dat ‘een van hun eigen’ een toppositie bekleed in deze tijden. In ieder geval kan over beide heren niet gezegd worden dat ze een gebrek aan ervaring hebben, iets wat Eurlings erg werd verweten. Ze zijn allebei al lang lid van de ‘KLM familie’ en hopelijk zullen ze, in combinatie met de andere managementleden, KLM goed aansturen. Zeker in de huidige, roerige periode waar er misschien wel een reorganisatie in het verschiet ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *