Nachttrein Berlijn nu ook door naar Dresden en Praag3 min leestijd

European Sleeper Nachttrein beaurutten.nl Brussel Amsterdam Berlijn Praag

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Nog meer treinnieuws deze week. Gisteren schreven we nog dat NS tussen Amsterdam en Brussel testritten gaat rijden met haar nieuwe treinmaterieel. Vandaag maakt European Sleeper bekend haar netwerk verder uit te bereiden. De trein rijdt momenteel van Brussel via onder meer Amsterdam en Schiphol naar Berlijn. Deze nachttrein rijdt vanaf 25 maart 2024 echter ook door naar Dresden en Praag.

Europees treinverkeer weer een verbinding rijker

Een veelgehoorde klacht van het Europese treinverkeer is de beperkte bereikbaarheid. Waar non-stop vliegverbindingen wijdverbreid zijn kun je dat van de trein zeker niet zeggen. Bovendien zijn de reistijden erg lang doordat de trein niet snel kan rijden en dan heb je nog de vele overstappen. Dit maakt dat het vliegtuig voor Europese reizen in veel gevallen sneller, comfortabeler en goedkoper is.

De Europese Unie wil daar iets aan doen. Maar om de trein op langere trajecten een serieuze concurrent voor de het vliegtuig te maken moet er nog heel gebeuren. Te beginnen met het aantal bestemming dat zonder overstap beschikbaar is. In Nederland en België zijn onder meer NS International, ICE en Eurostar (voorheen Thalys) actief. Maar er zijn ook andere spelers die naar West-Europa komen. Zo wil Trenitalia ook nieuwe verbindingen opzetten. De Italianen vinden dat er een snelle trein moet komen die op de trajecten Barcelona – Parijs en Milaan – Parijs gaat rijden. Uiteindeljk moet de trein ook Brussel en Amsterdam aandoen.

Nieuwe Dienstregeling European Sleeper nachttrein Brussel Amsterdam Berlijn Praag

European Sleeper maakt vandaag bekend dat de nachttrein Berlijn vanaf 25 maart 2024 door zal rijden naar Dresden en Praag. Daarmee wordt het mogelijk om met één European Sleeper trein van Brussel en Amsterdam naar Praag te reizen. Treintickets zijn op dit moment nog niet beschikbaar.

Dienstregeling Brussel – Amsterdam – Berlijn – Praag

De nachttrein Brussel – Berlijn – Praag blijft driemaal per week rijden. De trein vertrekt op maandag, woensdag en vrijdag vanuit Brussel Zuid/Midi. De terugreis vanuit Praag is op dinsdag, donderdag en zondag. De trein vertrekt om 19.22 uur vanuit Brussel en rijdt via onder meer Rotterdam (21.22 uur), Schiphol (22.11 uur), Amsterdam (22.34 uur) en Deventer (23.52 uur) naar Berlijn Hbf (6.18 uur, +1) en Praag hl.n. (10.56 uur, +1). De terugreis vertrekt om 18.04 uur uit Praag en komt de volgende dag om 9.27 uur aan in Brussel. De start van de uitbreiding van de route naar Praag is op 25 maart 2024. Tot die tijd rijdt de nachttrein enkel tot Berlijn.

European Sleeper Nachttrein Brussel Amsterdam Berlijn Praag 2

Vertraging door werkzaamheden

Op dit moment heeft de European Sleeper nachttrein wel last van spoorwerkzaamheden die in Duitsland plaatsvinden. Deze zullen tot zeker tot november dit jaar duren. Op een aantal dagen kan dat een vertraging van een half tot anderhalf uur opleveren. Reizigers worden voor vertrek op de hoogte gesteld van eventuele vertraging. Een overzicht van de dagen waarop de werkzaamheden plaatsvinden is ook op de website van European Sleeper te vinden.

Toekomstplannen

European Sleeper houdt het niet bij de verbinding met Brussel en Praag. Op haar website schrijft het bedrijf grootse toekomstplannen te hebben. Zo zet de treinmaatschappij stappen om vanaf 2025 ook tussen Amsterdam en Barcelona te gaan rijden. Deze verbinding is onderdeel van de het initiatief van de Europese Commissie om de internationale treinverkeer in Europa te verbeteren.

Bron foto’s: European Sleeper

Reacties

 1. Van Gooiland zegt

  Dus de EU wil dat we de trein nemen? Good luck with that!

  15½ uur van Brussel naar Praag in een trein zonder douches of restauratiewagen voor een paar honderd euro (als je niet met wildvreemden delen wilt)? Dat doet alleen een (klimaat)gek van de bovenste plank.

  Ik schrijf dit in een (zoals bijna altijd vertraagde) trein. Ik moet het drie uur uithouden, en dat is maar net te doen. En dan zit ik nog in de 1e klasse ook.

  • Treinreiziger zegt

   Misschien eens wat meer naar buiten kijken in plaats van zure reacties onder elk artikel te plaatsen. Goede reis gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *