Review: Air Berlin Economy Class Naar Malaga

Air Berlin Malaga

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Voor mijn vakantie in Spanje heb ik dit jaar de keuze gemaakt om een Air Berlin (AB) vlucht te nemen. Dit mede vanwege de prijs en gunstige tijden maar ook vanuit miles oogpunt. Ik behandel in dit artikel zowel de heen- als de terugvlucht. De heenvlucht werd uitgevoerd door een Airbus A321 en de terugvlucht door een A320.

Het uitkiezen van de vlucht

Nadat we de exacte datums van onze vakantie bepaald hadden gingen we opzoek naar een vlucht. Mede door goede ervaringen uit het verleden dit keer weer voor AB gekozen. Tegenwoordig hanteert AB verschillende tarieven voor een vlucht.

Dit zijn op de meeste vluchten: Fly-Deal en Fly-Classic. Het verschil tussen de twee niveaus was in mijn geval € 10. Dit is in mijn ogen een goede deal want zo kon ik gratis stoelen selecteren i.p.v. hier 19 euro per persoon per stoel voor te betalen. In de periode dat ik mijn vlucht boekte kon het nog gratis nu moet je een extra toeslag betalen op bepaalde stoelen. Het verschil zit hem ook in het aantal miles wat je voor de vlucht krijgt 3000 i.p.v. 1500. Als je ze naar het Topbonus programma laat overschrijven tenminste. Dit gebeurde zeer snel want na 2 uur stonden ze er al op.

Inchecken

Over het inchecken kan ik kort zijn. In Düsseldorf verliep dit snel doordat we online incheckten en zodoende dus al boarding passen hadden en alleen nog naar de bagage drop off hoefde. Bij de drop-off aangekomen printte ze alsnog boarding passen uit..

In Malaga was dit moeilijker bij gebrek aan een printer. Gelukkig bestaat er tegenwoordig een mobiele boardingpass. Dus hier weer naar de bagage drop off en ook hier keurig snel geholpen. Deze was wat onduidelijk aangegeven en viel samen met de elite check in.

De DUS-AGP vlucht

Het boarden verliep vrij rommelig en daardoor was er een vertraging van 20 minuten. In het welkomstpraatje wordt schaamteloos reclame gemaakt voor het eigen Topbonus programma. Ook wordt het Etihad-Guest programma genoemd als dank voor het partnerschap.

Air Berlin Economy Class
Weinig beenruimte op deze vlucht

De heenvlucht werd uitgevoerd door een A321 van 15 jaar oud. Dit was duidelijk te merken aan de helaas doorgezakte stoelen en de van zeer matige kwaliteit schermen in het vliegtuig. De beenruimte was wel goed. Na 1 uur vliegtijd werd er drinken geserveerd met daarbij chocolade koekjes of tucjes. Er kan eten worden besteld middels een Buy on Board principe.

De A321 was helaas volledig bezet met bejaarden (van het type dat overal foto’s van maakt en gelijk de stoelen naar achteren gooien.) Ook was het zeer warm in het vliegtuig terwijl het normaal het erg fris is aan boord. De crew was op z’n Duits vrij afstandelijk en niet zo hartelijk als bij maatschappijen uit bijv. de Golfregio. De landing was vrij hard en vol in de remmen terwijl de landingsbaan lang genoeg was. Vermoedelijk lag dit aan de zeer hoge aanvliegsnelheid van het vliegtuig.

De AGP-DUS vlucht

Ook hier verliep de boarding rommelig met als gevolg 10 minuten vertraging. De A320 die de vlucht uitvoerde was gloednieuw. Deze was uitgerust met zeer smalle maar goed zittende leren Recaro stoelen. Helaas had het vliegtuig nog geen wifi en ontbrak er een entertainment systeem. Ook was hier hetzelfde promotiepraatje te horen als op de heenweg.

Ook hier werden de drankjes na 1 uur uitgedeeld en was het ‘’chocoladekoekjes of de tucjes.’’ De crew op deze vlucht was veel vriendelijker en minder afstandelijk dan op de heenweg. Ook was het hier vrij warm aan boord. Na de landing taxiede het vliegtuig naar het platform en mochten de passagiers het vliegtuig verlaten met de trap en dan verder met de bus. Dit kwam vanwege de avonddrukte op Düsseldorf aldus de crew. In mijn ervaring waren er voldoende gates vrij dus ik vond het vrij vreemd. De bagage lag zeer snel op de band.

Conclusie

Zou ik in het vervolg weer eens naar Malaga gaan dan zou ik zeker Air-Berlin aanraden. Dit mede vanwege de gunstige prijs en de gunstige vliegtuigen. Het enige minpunt ervaarde ik in de crew en dat er nog geen wifi aan boord is in 2016. Overigens heeft AB geclaimd in 2018 alle vliegtuigen van wifi te hebben voorzien. Een leuke Touch aan Air Berlin is dat je bij het uitstappen een Duits melkchocolaatje krijgt.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *