Wist je dat KLM vanaf meer Britse luchthavens vliegt dan British Airways?3 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

KLM is groot geworden door de hub die Amsterdam is in het wereldwijde routenetwerk. Van overal vandaan vliegen de blauwe KLM- of KLM Cityhopper toestellen naar Schiphol om de passagiers over te laten stappen op de vlucht van hun bestemming. De markt in Groot-Brittannië en Noord-West Europa is voor de maatschappij dan ook een heel belangrijke. De Britse markt is jaarlijks goed voor 6,5 miljoen reizigers. Dit is een vijfde van het totaal aantal passagiers per jaar van KLM. Het blijkt zelfs dat er meer Britse luchthavens bediend worden door KLM dan British Airways!

Londen

Uiteraard zal Londen als wereldstad altijd grote vervoersstromen blijven trekken. De belangrijkste luchthaven in Londen is Heathrow en heeft ondanks de grootte maar twee start- en landingsbanen. In 2018 verwerkte Heathrow maar lieft 80 miljoen passagiers! Ter vergelijking: Schiphol had afgelopen jaar 71 miljoen passagiers en beschikt over 5 start- en landingsbanen.
Verwacht wordt dat er op Heathrow in 2021 met de aanleg van een derde baan kan worden begonnen. Vier jaar laten moet de derde baan open gaan.

Londen Heathrow Terminal 5
Londen Heathrow Terminal 5

Via Schiphol

Je zou verwachten dat Britten van andere plekken in het land via Londen naar hun eindbestemming vliegen, maar in de praktijk blijkt KLM een grote voet aan de grond te hebben. En er zijn diverse Britse steden die wel door KLM bediend worden en waar British Airways niet op vliegt! Daarnaast is voor veel Britten Schiphol ook een prettiger luchthaven om over te stappen dan Londen Heathrow. En ook qua afstand maakt het vaak weinig uit, of je nu via Amsterdam of Londen reist.

KLM bestemmingen

Welke plaatsen worden door KLM bediend in het Verenigd Koninkrijk?

In alfabetische volgorde zijn dat: Aberdeen (ABZ), Belfast (BFS), Birmingham (BHX), Bristol (BRS), Cardiff (CWL), Durham – Tees Valley (MME), Edinburgh (EDI), Glasgow (GLA), Humberside (HUY), Inverness (INV), Leeds/Bradford (LBA), London City (LCY), London Heathrow (LHR), Manchester (MAN), Newcastle (NCL), Norwich (NWI) en Southampton (SOU).

In totaal zijn dit 17 bestemmingen binnen het Verenigd Koninkrijk!

KLM bestemmingen in het Verenigd Koninkrijk
KLM bestemmingen in het Verenigd Koninkrijk

Binnenlandse bestemmingen BA

British Airways heeft 10 binnenlandse bestemmingen die een verbinding hebben met Londen. Via de interactieve plattegrond van Oneworld is dit gemakkelijk op te vragen.

Dit zijn in alfebatische volgorde: Aberdeen (ABZ), Belfast (BFS), Edinburgh (EDI), Glasgow (GLA), Inverness (INV), Isle of Man (IOM), Jersey (JER), Leeds/Bradford (LBA), Manchester (MAN) en Newcastle (NCL).

Binnenlandse verbindingen van British Airways met Londen
Binnenlandse verbindingen van British Airways met Londen

Vorig jaar heeft BA een verbinding tussen Bristol en Londen opgezet, maar deze is vanwege gering succes weer opgeheven. Voor de volledigheid: er is ook nog een binnenlandse BA verbinding tussen Cambridge (CBG) en Manchester (MAN). In Manchester kan overgestapt worden op een aantal Europese bestemmingen van BA.

Wel KLM, geen BA

Als we bovenstaande lijstjes naast elkaar leggen, is te zien dat KLM op 7 bestemmingen vliegt, waar men niet met British Airways kan vliegen. Dit zijn: Birmingham (BHX), Bristol (BRS), Cardiff (CWL), Durham – Tees Valley (MME), Humberside (HUY), Norwich (NWI) en Southampton (SOU).

Britse KLM bestemmingen waar BA niet vliegt
Britse KLM bestemmingen waar BA niet vliegt

Aer Lingus uit Ierland

Uiteraard is het niet alleen KLM die op de Britse reiziger aast. Vanaf de andere kant zijn er de Ieren die met hun Aer Lingus ook diverse bestemmingen aanbieden in het Verenigd Koninkrijk. Met een overstap in Dublin kan met dan gemakkelijk verder reizen. Vooral voor bestemmingen naar de Verenigde Staten is Aer Lingus een populaire maatschappij.

Dit zijn de Britse bestemmingen van Aer Lingus:

Aberdeen (ABZ), Birmingham (BHX), Bournemouth (BOH), Bristol (BRS), Doncaster (DSA), Edinburgh (EDI), Glasgow (GLA), Isle of Man (IOM), Jersey (JER), Leeds/Bradford (LBA), London Southend (SEN), London City (LCY), London Heathrow (LHR), London Gatwick (LGW), Manchester (MAN), Newcastle (NCL), Newquay (NQY).

Bestemmingen van Aer Lingus in het Verenigd Koninkrijk
Bestemmingen van Aer Lingus in het Verenigd Koninkrijk

De Britse markt is en blijft dus erg belangrijk voor KLM. Op korte termijn zal er niet veel veranderen, want Londen Heathrow is met slechts twee start- en landingsbanen helemaal vol. Het is dus slim dat KLM zo enorm inzet op bestemmingen in het Verenigd Koninkrijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *