KLM gaat niet in op ultimatum, mogelijk acties in lounges2 min leestijd

Plannen verbouwing KLM Crown Lounge

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

KLM gaat niet in op het ultimatum van vakbonden FNV, CNV en De Unie. De vakbonden hebben dit ultimatum gesteld om ruim dertig hospitality agents in dienst te houden. Afgelopen nacht is het ultimatum afgelopen. De bonden gaan mogelijk over tot acties in de lounges.

Om te bezuinigen wil KLM de lounges op Schiphol laten uitbesteden aan cateraar Vermaat groep. Dit houdt in dat de medewerkers in de lounges niet langer in dienst zullen zijn bij KLM. Vermaat zou hun nieuwe werkgever worden. De Ondernemingsraad (OR) is weinig te spreken over de uitbesteding en bracht een negatief advies uit. Daar trekt KLM zich maar weinig van aan. KLM heeft het advies naast zich neergelegd, houdt zich niet aan de voorgeschreven wachttijd en drijft haar zin door.

Detachering

KLM is direct na het OR-advies naar de vakbonden gestapt om de overgang van arbeidsvoorwaarden voor de hospitality agents te regelen. Leden willen echter bij KLM in dienst blijven en van daaruit detachering naar Vermaat. De vakbonden hebben KLM hiervan op de hoogte gesteld. Met die constructie wordt volgens Jan van den Brink (FNV Luchtvaart) veel rompslomp met het omrekenen van bedragen en het vergelijken van lonen voorkomen. De verschillen tussen de KLM-cao en de horeca-cao zijn nogal groot. KLM wil wel overgaan tot compensatie maar dit vergt enorm veel rekenwerk. Bovendien is er bij een dergelijke overgang sprake van een pensioenbreuk. Daarnaast kan er niet meer met korting worden gevlogen en vervalt ook de winstdelingsregeling.

KLM, crown lounge

Niet meer te onderhandelen

Natuurlijk werd er alles aan gedaan om een conflict te voorkomen. De bonden hebben daarom voorgesteld om ten minste voor een bepaalde periode te detacheren. Maar KLM wou hier ook niets van weten. Dat was voor de bonden voldoende om het ultimatum te stellen.

Actie voeren in de lounges

Omdat KLM afgelopen nacht niet is ingegaan op het ultimatum, gaan de bonden mogelijk acties voeren in de lounges van KLM. Daarmee willen ze alsnog proberen om een betere regeling te krijgen voor de medewerkers die hun KLM-contract dreigen kwijt te raken en in dienst komen bij cateraar Vermaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *