JetBlue wil op Amsterdam vliegen maar kan niet2 min leestijd

JetBlue A320 ©JetBlue

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

JetBlue heeft plannen om naast Londen ook op Amsterdam te gaan vliegen. Echter kan de Amerikaanse maatschappij momenteel geen slots krijgen op Schiphol. In november vorig jaar werd ook al bekend dat JetBlue op Parijs wil gaan vliegen.

JetBlue op Amsterdam

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij JetBlue wil vanuit Boston en New York-JFK vluchten naar Amsterdam aan gaan bieden. Net als naar Londen en Parijs wil de maatschappij naar Amsterdam vliegen met Airbus A321LR toestellen. Dit zijn narrow-body toestellen die geschikt zijn voor middellange vluchten. Hiermee zou JetBlue na American Airlines, Delta Air Lines en United Airlines de vierde Amerikaanse maatschappij op Schiphol worden.

Echter kan JetBlue op de Nederlandse luchthaven geen slots meer krijgen. Aangezien deze slots steeds worden afgewezen heeft JetBlue nu besloten om bij de Nederlandse staat een klacht in te dienen, zo bevestigd routesonline.nl. Volgens JetBlue wil Schiphol deze slots niet opgeven aangezien er dan minder ruimte is voor KLM en Delta. Deze maatschappijen zijn op dit moment de enigen op de route tussen Amsterdam en Bosten. Op de luchthavens van New York vliegen momenteel wel meerdere maatschappijen.

JetBlue transatlantische mint studio cabine
JetBlue wil ook op Amsterdam gaan vliegen maar kan geen slots krijgen (bron: JetBlue)

JetBlue heeft ondertussen zowat alles al geprobeerd om de slots op Schiphol te krijgen. Maar ook de voormalige slots van Aeroflot en FlyBe gaan aan JetBlue voorbij. Het constant afwijzen van de slots heeft volgens JetBlue ongetwijfeld te maken met het terugbrengen van het aantal vluchten van 500.000 naar 440.000 vluchten per jaar. Op deze manier komt JetBlue er natuurlijk nooit tussen op Schiphol. Daarom heeft de maatschappij nu ook een klacht ingediend bij het US Department of Transport. JetBlue geeft aan de slots te willen krijgen en geeft aan dat dit ook ten kostte kan gaan van KLM. Dit heeft volgens JetBlue te maken met de mededingingsregels op routes naar de VS.

Conclusie

JetBlue wil naar Londen en Parijs ook op Amsterdam gaan vliegen maar het constant afwijzen van slots maakt dit de Amerikaanse maatschappij helaas onmogelijk. Nu heeft JetBlue zowel in Nederland als in de Verenigde Staten een klacht ingediend en hoopt op deze manier alsnog de slots te krijgen. Regelgeving over mededinging zal moeten uitwijzen of JetBlue in de nabije toekomst op Schiphol de ruimte zal krijgen om vluchten aan te mogen bieden naar Bosten en New York.

Uitgelichte afbeelding: JetBlue

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *