Jet Airways naar Schiphol

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De vermoedens hingen al lange tijd in de lucht maar nu is het officieel; het Indiase Jet Airways verplaatst haar hub van Brussels Airport naar Schiphol. De verhuizing is onderdeel van een uitgebreide code-share overeenkomst met Air France-KLM en Delta. Vanaf 27 maart zal Jet, waarin Etihad een groot aandeel heeft, Amsterdam aanvliegen vanuit Delhi en Mumbai. Daarna vliegt een van de vluchten door naar Toronto. Passagiers met een andere bestemming in Noord-Amerika of Europa worden overgeheveld naar Delta of KLM vluchten. Andersom opent Jet Airways de deuren naar verscheidene bestemmingen in het Indiaas subcontinent, Nepal en Bangladesh voor Delta en KLM passagiers.

Jet Airways codeshare
De codeshares routes

Vluchtschema

De vluchten van Jet Airways naar Delhi, Mumbai en Toronto zullen dagelijks worden uitgevoerd met een Airbus A330-300 met 34 full-flat staggered stoelen in Business en 259 stoelen in 2-4-2 in Economy. Transatlantisch omvat de codeshare 9 bestemmingen, in Europa 30.

Vluchtnummer

9W 232

 

Mumbai

 

Amsterdam

Vertrek

0225

Aankomst

0815

9W 231 Amsterdam Mumbai 1120 2355
9W 234 Delhi Amsterdam 0235 0800
9W 233 Amsterdam Delhi 1140 2320
9W 234 Amsterdam Toronto 1120 1340
9W 232 Toronto Amsterdam 1950 0915*

Brussel

De bijzondere hub functie van Jet Airways in Europa was jaren in Brussel. Na de aanvoer van vluchten uit India vloog de maatschappij door naar Toronto en Newark. Die laatste vlucht wordt straks niet meer door Jet zelf uitgevoerd. Voor Brussels Airport is het verliezen van Jet Airways ongetwijfeld een klap.

Indiase markt

Een uitgebreide codeshare met een maatschappij uit India is niet verbazingwekkend. Van de BRIC landen was India lange tijd ondervertegenwoordigd bij Skyteam. Door regelgeving is het erg moeilijk in de Indiase markt binnen te komen en bovendien hebben Delta en KLM veel concurrentie van de Middle East 3 (Emirates, Etihad, Qatar) die veel makkelijker de secundaire bestemmingen kunnen bedienen vanuit de Golf. Nadat Delta een tijd geleden de route New York JFK-Amsterdam-Mumbai schrapte vloog alleen KLM nog naar Delhi. Met deze nieuwe overeenkomst worden gelijk de twee grootste hubs aangevlogen en is er een solide domestic netwerk naar kleinere bestemmingen.

Jet Airways Economy
Jet Airways Economy

Frequent flyers

Onderdeel van de overeenkomst is ook het verdienen en besteden van frequent flyer miles. Delta Skymiles en Flying Blue leden kunnen op codeshare vluchten met Jet Airways mijlen sparen en besteden. Het is nog onbekend of ook status voordelen gaan gelden. Overigens is Jet Airways ook een Etihad Airways partner, dus je kan ook Etihad Guest mijlen sparen (en voordelen genieten) als je een Jet Airways vluchtnummer hebt.

Reacties

  1. BWempe zegt

    Mooi artikel! Ook een goede ontwikkeling wat mij betreft; een uitbreiding van het netwerk van KLM biedt perspectieven.

    Een kleine aanmerking: om het artikel ook goed leesbaar te houden voor mensen die nog niet zo bedreven zijn met afkortingen als BRIC en ME3, is het misschien handig om deze volledig uit te schrijven of anders te deffiniëren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *