Ischia, de onbekende en goedkopere zus van Capri10 min leestijd

Ischia

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Capri is voor velen een bekend eiland, vooral door de jetset goed bezocht in de zomermaanden. Maar van Ischia hebben denk ik weinig gehoord. Ischia (i-skee-uh) is de grotere zus van Capri. Zo’n vier keer groter en misschien ook wel vier keer goedkoper, als het niet meer is. Capri staat bekend als een erg duur eiland. Wil je de beauty van Capri maar hebt minder te besteden of je wilt gewoon minder besteden, ga dan voor Ischia.

Voor mij was het Ischia ook een onbekende. Ik kwam via Instagram op een post terecht van een modeshow gehouden bij een hotel op het eiland. Ik was meteen nieuwsgierig geworden omdat het er zo mooi uitzag. Omdat ik er nog nooit van had gehoord, ging ik meteen op onderzoek uit. Van waar ligt het en hoe kom ik daar. Dit bleek goed te doen dus had ik meteen voor vier dagen geboekt.

Veerboot

Ischia heeft geen vliegveld, om op het eiland te komen neem je de veerboot. Je vliegt eerst naar Napels, vanaf het vliegveld kan je de Alibus pakken voor €5,-, deze gaat naar de haven. Vanuit de haven van Napels pak je de veerboot naar Ischia. Binnen 1,5 uur ben je op het eiland. Ligt er wel aan of je de snelle of langzamere veerboot pakt. Je kan in de haven van Napels tickets kopen maar je kan ook online van te voren boeken. Ik was voor enkele reis Napels- Ischia €12,30 kwijt.

Ischia, de onbekende en goedkopere zus van Capri
De veerboot is echt enorm. Je kan dus ook eventueel met de auto naar Ischia.

Onderweg maakt de veerboot ook nog een tussenstop op het eiland Procida, dit is een klein kleurig typisch Italiaans eiland. Ik dacht meteen daar wil ik ook heen. Iedereen kent de kleurige huisjes langs de Amalfi kust wel. Procida heeft deze ook.

Procida
Onderweg op de veerboot is genoeg te zien, zo ook het eilandje Procida.

Ischia stad

Ik verbleef in Hotel Don Felipe in het oosten van het eiland. Om in Ischia stad te komen pakte ik de bus. Buskaartje is maar €1,50 enkele reis. Koop deze van te voren bij het busstation of hotel. Je kan niet in de bus een kaartje kopen. Ik heb zo dus ook mijn eerste busrit zwart gereden. Houdt er rekening mee dat maar weinig mensen Engels spreken op het eiland. Ik kon dus ook niet communiceren met de buschauffeur. Gelukkig werd er niet gecontroleerd op tickets. Want dit heb ik ze wel een aantal keer zien doen.

Ischia, de onbekende en goedkopere zus van Capri
Overal pastelkleuren.

Ischia, de onbekende en goedkopere zus van Capri

Ischia, de onbekende en goedkopere zus van Capri
Smalle winkelstraten met leuke winkeltjes.

Ischia stad is een klein stadje waar je lekker kan rondlopen. Hier zijn veel winkeltjes en restaurants. Je kan in de haven gezellig zitten bij een restaurant en genieten van de zonsondergang.
Verwacht geen grote winkelketens of de bekende fastfood restaurants. Ischia is niet mega toeristisch, vooral populair bij de Italianen zelf. Zo kan je wel echt genieten van het echte Italiaanse leven. Ik heb zelfs geen één Nederlander gehoord, en zeg nou zelf die zitten overal.

Ischia, de onbekende en goedkopere zus van Capri
Lekker genieten van de zonsondergang en heerlijk eten.

Procida

Ik zat nog te twijfelen of ik naar Capri zou gaan maar vanuit Ischia waren de tijden voor de veerboot niet echt gunstig. Dus ik ging voor Procida. Mede ook omdat ik al verliefd was geworden op de gekleurde huisjes onderweg naar Ischia.
Vanuit de haven pak je de veerboot. Meestal is wanneer je online boekt een ticket goedkoper. Was alleen hier niet het geval. Heen was ik €11,80 kwijt en terug €7,80. Ik had eigenlijk voor later op de dag een ticket gekocht, maar ik was al eerder uitgekeken dus had een veerboot eerder terug genomen. En in de haven van Procida een nieuwe ticket gekocht.

Procida
Trek goede schoenen aan. De wegen zijn vrij steil en glad.

Procida is maar 4,1 km2 groot, dus je kan het allemaal te voet doen. Trek wel goede schoenen aan want er zijn wat steile wegen. Procida is de Italiaanse Culturele Hoofdstad van 2022.
Ik ben gewoon gaan lopen met de gedachte, echt verdwalen lukt op zo’n klein eiland niet. Ik kwam zo langs een paar prachtige strandjes. Niet helemaal vol met toeristen die allemaal gaar liggen te bakken. Alleen een paar Italianen die de dag begonnen met een frisse duik in de zee. Heerlijk lijkt mij als je de dag zo kan beginnen. La dolce vita!

Procida
Kleine rustige strandjes op het eiland.

Toen ik verder liep kwam ik langs een kleinere haven met wat restaurants aan de kade. Toen ik daar liep zag ik ook een kerk hoog gelegen. De Santa Margherita kerk. Ik ben niet naar de kerk zelf geweest maar omdat deze hoog lag, moest het uitzicht op de gekleurde huisjes wel geweldig zijn. Na wat klimmen en zweten kwam ik aan op het uitzichtpunt. Het is nogal een steile weg omhoog. Eenmaal boven was ik ook weer heel snel weg. Het uitzicht was geweldig maar de rioollucht was niet te harden daar. Snel foto’s gemaakt en weer door. Ik werd er misselijk van.

Procida
Geweldig uitzicht, de rioollucht wat minder.

Na een paar uurtjes rond te hebben gelopen kwam ik weer aan in de haven van Procida. Daar nog wat winkeltjes gekeken, wat gegeten en toen weer terug naar Ischia. Procida is een leuk eiland maar er is niet heel veel te doen. Leuk als een uitstapje maar niet om langer op te verblijven.

Procida
Nog wat winkeltjes om te bekijken in de haven voor je weer aan boord gaat.

Torre Guevara

Torre Guevara wordt ook wel Torre di Michelangelo genoemd. Samen met het kasteel zijn dit de symbolen van Ischia. Het verhaal gaat dat de alom bekende artiest Michelangelo hier gewoond heeft. Je kan de toren bezoeken en vanuit de tuin heb je een geweldig uitzicht op bijvoorbeeld Castello Aragonese.

Ischia, de onbekende en goedkopere zus van Capri
Het schijnt dat er werken van Michelangelo in de toren hangen. Het is alleen nooit bewezen.

Beachclub Giardino Eden

Wanneer je even niks wilt en alleen wilt genieten van het weer en een lekker drankje, dan kan je ook naar één van de beachclubs gaan. Ik heb Giardino Eden bezocht, een luxe beachclub met uitzicht op het kasteel. Van te voren reserveren wordt aangeraden, dit kan via mail of WhatsApp. Je kan uit meerdere prijzen en opties kiezen bij het reserveren. Ik had voor €50,- de Welcome pack gekozen. Dit stelt alleen niet heel veel voor. Je krijgt een strandbed met handdoek en één cocktail. Nu zijn de cocktails daar ook wel €15,- per stuk. Je ligt dan wel lekker aan het water op de rotsen met uitzicht op zee. Het is geen beachclub waar keihard muziek gedraaid wordt.

Giardino Eden
Goedkoop is het niet, maar deze cocktail was wel erg lekker.
Ischia, de onbekende en goedkopere zus van Capri
Je kan ook nog gebruik maken van het zwembad, wanneer je niet van zwemmen in de zee bent.

De beachclub heeft ook al heel wat celebs mogen ontvangen. Wanneer ze op hun dure jachten in de buurt ronddobberen dan is er een service dat je opgehaald wordt door de beachclub. Dus niet in slaap vallen, misschien zie je nog een Hollywood ster.
Je kan naast een lekker drankje doen ook nog eten in het outdoor restaurant. Ook hiervoor moet je reserveren. Je zit dan wel in een heel leuk aangekleed restaurant met geweldig uitzicht op zee.

Ischia, de onbekende en goedkopere zus van Capri
Leuk aangekleed restaurant met uitzicht op zee.
Giardino Eden
Hier wil je toch wel een avond zitten?

Castello Aragonese

Het middeleeuwse Castello Aragonese is het paradepaardje van het eiland. Gebouwd op een grote vulkanische rots, zo’n 2500 jaar geleden. Wanneer je daar rondloopt ga je echt terug in de tijd. Het is wel een flinke wandel wil je alles zien en verwacht veel trappen. Maar onderweg kom je echt van alles tegen. Gevangenis, klooster, kerken, kathedralen, tuinen en als kers op de taart een grandioos uitzicht wanneer je op het hoogste punt bent aangekomen. Je bent wel even zoet wil je alles zien. Voor mensen die slecht te been zijn is er ook een lift aanwezig. Entree is voor volwassen €12,-.

Ischia, de onbekende en goedkopere zus van Capri
Het paradepaardje van Ischia.

Castello Aragonese

Castello Aragonese
Er is ook een klein museum in het kasteel. De foto’s met het martelwerktuigen voeg ik maar niet toe. Je voelt de pijn als je er al naar kijkt. Gelukkig leven wij niet in de Middeleeuwen.

Via Luigi Mazzella

Na mijn bezoek aan het kasteel kwam ik terecht in het leukste stukje van Ischia om rond te lopen. Via Luigi Mazzella en de straatjes eromheen zijn straten vol met de welbekende pastelkleurige huizen. De warme uitstraling geeft je echt het mediterraanse gevoel. Overal ook prachtige roze bloemen.
Hier kan je wat winkelen maar ook lekker genieten van een echte Italiaanse gelato.

Ischia, de onbekende en goedkopere zus van Capri
Geweldig toch al die warme kleuren?

Ischia, de onbekende en goedkopere zus van Capri

Ischia, de onbekende en goedkopere zus van Capri
Heerlijk vers fruit en groenten.

Thermen Negombo

Wil je echt genieten dan moet je naar één van de thermale baden gaan. Dit is een soort zwemparadijs maar zonder de glijbanen en hysterische kinderen. Door de vulkanische oorsprong van Ischia kent het eiland vele thermen. Waaronder ook Negombo. Gelegen in het noorden van het eiland kan je er op meerder manieren komen. Ik ben per bus gegaan, vlakbij het park is een bushalte. Het is dan ongeveer nog vijf minuten lopen naar het park.

Ischia, de onbekende en goedkopere zus van Capri
Prachtige azuurblauwe zee.

Bij de ticketverkoop krijg je ook een plattegrond mee. Deze heb je wel nodig want het is een heel groot park. Je kan er voor kiezen om een bedje boeken. Iemand van het park loopt dan met je mee om een vrije bedje te zoeken. Wij bleven maar lopen en lopen, alles was vol. Tot er eindelijk plek was. Ik was echt in een paradijs beland. Mijn bedje lag wat hoger op de heuvel. Zo had ik echt een adembenemend uitzicht over het park en de zee.

Ischia, de onbekende en goedkopere zus van Capri
Soms krijg je het echte gevoel niet op de foto. Zo ook op deze foto. Het uitzicht is in het echt nog mooier.

In het park zijn er meerdere baden met water uit bronnen. Dit zou therapeutisch moeten werken en helpen bij bepaalde aandoeningen. Ik vond het vooral heerlijk ontspannend. Het was echt genieten daar! Heerlijk ontspannen verliet ik het park. Maar niet voordat ik nog even heerlijk bij het privé strand van het geluid van de golven had genoten.

Negombo
Eén van de vele baden.
Negombo
Dit is toch genieten? Stuk beter dan het Tikibad.

Ischia de moeite waard?

Ischia is zeker de moeite waard. Het is rustig en niet al te toeristisch. Je bevindt je voornamelijk tussen de Italianen. Of ik er heen zou gaan voor een lange vakantie weet ik niet. Maar voor een paar dagen was het erg leuk. Het communiceren is soms lastig met de bevolking. Maar al spreek je maar drie woorden Italiaans, het proberen wordt daar al erg gewaardeerd.

Ischia, de onbekende en goedkopere zus van Capri
En toen zat mijn verblijf aan Ischia er weer op. Ciao bella Italia!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *