Hyatt Regency Kathmandu6 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Tijdens onze taxirit van de luchthaven naar het Hyatt Regency viel het op hoe verlaten de straten erbij lagen, een heel contrast met mijn vorige trip naar Nepal, toen het drukke, chaotische verkeer hopeloos in de knoop zat. De taxichauffeur legde ons uit dat de Indische premier net op staatsbezoek was en vlak voor ons toestel geland was. Het ganse verkeer in de stad was voor de doortocht van zijn kolonne platgelegd. En bovendien bleek hij ook in het Hyatt Regency te logeren.

Hyatt_Regency_Kathmandu

Het Hyatt Regency Kathmandu is één van de weinige luxehotels die je in Nepal vindt. Het hotel is nog maar enkele jaren oud en werd ontworpen door één van de bekendste architecten van het Everestland. De bouw ervan zorgde voor controverse omdat het gebouw hoger was dan een nabijgelegen stoepa en dit blijkbaar “not-done” is. Maar goed, het resultaat mag er wezen, het hotel is een mooi complex waarin traditionele elementen mooi vermengd worden met moderne architectuur.

Aangekomen bij het hotel bleken er strenge veiligheidsmaatregelen getroffen te zijn. Het hotel was afgegrendeld en overal stonden militairen met machinegeweren op wacht. Het hotel ligt op een groot terrein en je dient langs een lange oprit te rijden vooraleer je het hoofdgebouw bereikt, dat rond een binnenplein ligt. Op het binnenplein is er een mooie kunstmatige vijver met een brugje naar de lobby.

toegang tot de lobby
toegang tot de lobby

Vooraleer je de lobby binnenmocht moest iedereen door de metaaldetector, gevolg van het verblijf van de Indische premier. Het inchecken zelf verliep vlot en in geen tijd had ik mijn kamersleutel.

De kamer was ruim en met traditioneel meubilair aangekleed. Persoonlijk vond ik ze er een beetje kaal uitzien, maar het bed en de zetel waren wel comfortabel. Wel jammer van de vlekken op het voetenbankje van mijn zetel.

Hyatt KTM kamer 2

Hyatt KTM kamer 1

toch een beetje vies...
toch een beetje vies…

De badkamer had een ligbad en grote douche. Ook qua toiletartikelen was de badkamer zeer volledig, met scheerschuim en -mes, iets wat je nog zelden vindt maar meestal dient te vragen aan de receptie.

ruime douchecabine
ruime douchecabine

Toen ik na enkele uren gerust te hebben terug naar de lobby wou om naar de stad te gaan, werd ik in de lobby staande gehouden door veiligheidspersoneel. Blijkbaar mocht niemand het hotel nog in of uit omdat de Indische premier op de terugweg was naar het hotel. Ik werd gesommeerd mij naar een uithoek van de lobby te geven. Na enkele minuten werd ik ook daar aangesproken en verzocht om nog naar een andere kant van de lobby te gaan. Leuk is anders. Toen de premier, na bijna een half uur wachten, eindelijk verscheen en de lift indook, werd het alles veilig teken signaal gegeven en mocht ik alsnog naar buiten.

hier werd ik dus tegen mijn wil vastgehouden! Goed, het kon erger...
Hier werd ik dus tegen mijn wil vastgehouden! Goed, het kon erger…

Het receptiepersoneel waarschuwde mij wel niet om 19.00 of om 22.00 terug te keren omdat de premier dan opnieuw zijn opwachting zou maken. Noodgedwongen dus bleef ik in de stad tot 23.00 pintjes drinken… Op de terugweg, het hotel ligt een flink eind van het centrum van de stad en de wegen in Kathmandu zijn niet in goede staat, werd de taxi tegengehouden aan een roadblock, opgegooid vanwege mijn Indische vriend, en moest ik te voet verder tot het hotel, toch nog een flink kwartier stappen. Aangekomen aan de poort van het hotel werd ik opgewacht door militairen met machinegeweren die me verboden binnen te gaan. Leuk is anders, zeker tijdens een moessonbui… Na een aantal minuten verscheen de indrukwekkende kolonne van zijne doorluchtigheid en mocht ik, doornat en met een humeur ver beneden het vriespunt, ook het hotel binnen. Via Twitter bracht ik Hyatt op de hoogte van mijn ongenoegen. Al vrij snel kreeg ik respons met een vraag om meer uitleg en de belofte de hoteldirectie op de hoogte te brengen.

’s Anderendaags, na een goede nachtrust in het grote en comfortabele kingsize bed werd ik gewekt door het gebrom van een helikopter die rond het hotel cirkelde. Het hoeft ook niet altijd de wekker te zijn. Blijkbaar was mijn Indische vriend vroeg uit de veren en ging hij terug op stap, onder begeleiding dus van een Alouette van de Nepalese luchthmacht… Toen ik na mijn douche naar beneden wou voor het ontbijt vond ik een briefje onder mijn deur. Blijkbaar wou de manager mij spreken wanneer ik eventjes de tijd had. Fijn dat er toch gevolg gegeven wordt aan mijn klachten, maar eerst was het tijd voor het ontbijt.

Het ontbijtbuffet is groot en volledig, met zowel Westerse als lokale producten. Bovendien kan je er ook wafels en een omelet laten bereiden. Het talrijke personeel is vriendelijk en discreet. Een leeg bord wordt onmiddellijk weggehaald en er wordt constant rondgegaan met koffie.

een zeer ruim buffet
een zeer ruim buffet

Na het ontbijt contacteerde ik de receptie om een afspraak vast te leggen met de manager. Hij bleek onmiddellijk beschikbaar te zijn en stond me op te wachten toen ik in de lobby verscheen. Hij excuseerde zich uitvoerig voor het ongemak en legde uit dat het hotel slechts op het laatste moment verwittigd werd dat de premier bij hen ging verblijven, waardoor alles hals over kop diende georganiseerd te worden. De manager bracht alle begrip op voor mijn argumenten dat er in dergelijk geval ook een plan voor de “reguliere” gasten diende georganiseerd te worden, zoals bijvoorbeeld een alternatieve toegang tot het hotel, zodat gasten niet in de gietende regen met een machinegeweer op hen gericht dienen te staan wachten tot ze het hotel binnenmogen. De manager was zo attent om mij een geste te laten voorstellen ter compensatie. Daar de wifi vrij duur was stelde ik hem voor deze kost voor mij zowel als voor mijn collega’s te laten vallen, iets waarmee hij onmiddellijk mee akkoord ging. Waarschijnlijk had ik wel om een grotere compensatie kunnen vragen, maar daar is het mij niet om te doen. Ik was al blij dat klachten wel degelijk serieus genomen worden en niet zomaar terzijde geschoven worden. De manager deelde ook nog mee dat het staatsbezoek die namiddag zou afgelopen zijn, zodat het leven in het hotel terug zijn normale, relaxte, gangetje kon gaan.

Hyatt KTM fontein
mooie mix van traditionele elementen

En inderdaad, toen ik in de late namiddag in de lobby bar van een heerlijke cognac zat te genieten verscheen de premier voor enkele groepsfoto’s in de lobby waarna hij zijn limousine indook en verdween richting luchthaven, samen met zijn ganse gevolg, het halve Nepalese leger en één helikopter. Eindelijk rust!

’s Avonds bij terugkeer op mijn kamer bleek de manager ook voor een boeketje bloemen en een fruitmand gezorgd te hebben, best wel een fijne attentie.

Omdat ik na mijn laatste dag in Kathmandu ’s anderendaags al om 5.00 diende uit te checken, informeerde ik of het hotel een ontbijt op de kamer kon brengen. Dat bleek geen probleem te zijn, en om klokslag 5.00 verscheen room service met een rijkelijk gevulde schotel.

Al bij al houd ik gemengde gevoelens over aan dit bezoek. Het hotel is mooi en verzorgd, het personeel vriendelijk. Het bezoek werd wel wat verpest door het bezoek van de premier. Zeker omdat het hotel dit bezoek beter diende aangepakt te hebben, met maatregelen om de hinder te beperken voor de andere gasten. Maar de persoonlijk excuses van de manager tonen dan weer wel dat klachten van gasten serieus genomen worden, wat natuurlijk een pluspunt is. Dus aarzel niet om hier te verblijven, maar probeer toch eerst uit te vinden of er net geen staatsbezoek gepland is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *