Hoe vind ik de goedkoopste hotelkamer?5 min leestijd

Hotel aggregators

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Als je op vakantie gaat, of gewoon een weekendje weg, heb je meestal een hotelkamer nodig op je bestemming. Soms is het ’t voordeligst om een pakketreis te boeken waar je vliegticket en het hotel bij in zit. En voor veel mensen is het ook gewoon gemak: alles in in één keer geregeld!
Maar in de andere gevallen zul je zelf op zoek moeten naar je hotelkamer. In dit artikel wat tips om de goedkoopste hotelkamer te vinden. Want hoewel je misschien een leuke optie hebt gevonden, het kan maar zo zijn dat precies dezelfde hotelkamer via een andere site goedkoper is!

Op zoek naar een hotelkamer

Een aantal jaren geleden had ik zelf helemaal geen idee en kennis van de hotelwereld. Als ik een hotel nodig had, ging ik naar Booking.com en zocht iets moois uit en voilà, gaan met die banaan! Op zich is daar helemaal niks mis mee en het werkt allemaal prima.

Vergelijkbare websites als Booking.com zijn bijvoorbeeld Agoda, Expedia, Amoma.com, Otel.com en Hotels.com en er zijn er nog veel meer. Deze sites verkopen kamers van hotels die zich hierbij hebben aangesloten. Voor een hotel is het natuurlijk erg aantrekkelijk als ze te vinden zijn via zo’n site, in plaats van dat een klant naar de website van het hotel zou moeten gaan.

Aggregator websites

Toch is er regelmatig prijsverschil te zien tussen de resultaten van deze websites. Gelukkig hoef je desondanks niet al deze websites af om goed te kunnen vergelijken: daarvoor zijn er zogenaamde Aggregator websites. Dit zijn websites die Booking.com, Agoda, Hotels.com e.d. uitlezen en met de beste resultaten komen.
Let er op dat de prijsverschillen ook vaak veroorzaakt worden door een verschil in service. Bijvoorbeeld met of zonder ontbijt, is de boeking gratis te annuleren, of zit je er aan vast?

We lopen er hier drie langs: Hotelscombined.com, Trivago.nl en Kayak.nl. Laten we als voorbeeld op zoek gaan naar een weekendje Berlijn van 16-18 september. Een puur willekeurig hotel ga ik vergelijken: het 4-sterren designhotel Sir Savigny.

Ik heb op toch even op Booking.com gezocht en daar trof ik het volgende aan:

Booking.com Sir Savigny Berlin

Het ziet er uit als een enorme deal met nota bene een korting van 56%! Dat de ‘normale’  prijs voor deze kamer €445 is waarbij restitutie niet mogelijk is, lijkt me uit de lucht gegrepen. Maargoed, voor €98 per nacht zonder ontbijt en zonder gratis annulering is deze kamer te boeken.

Hotelscombined.com

Als we op Hotelscombined.com dit hotel zoeken, blijkt deze goedkoper boekbaar te zijn. Tip: als je naar een specifiek hotel zoekt, kun je op een (gedeelte van de) naam van een hotel zoeken. Eerst vul je in dat je naar Berlijn wilt van 16-18 september. Daarna is het resultaat verder te filteren. We zien hier het volgende:

Hotelscombined.com Sir Savigny Berlin

Het blijkt dat via Expedia.nl en ook Venere.com de kamer goedkoper te boeken is: voor €178 voor 2 nachten. Dat scheelt alweer zo’n kleine €18. Als ik op de link klik, word ik automatisch naar de website van Expedia doorgeleid met de juiste gegevens.

Expedia.nl Sir Savigny Berlin

Trivago.nl

De website Trivago.nl doet hetzelfde als Hotelscombined en zou in principe ook dezelfde resultaten moeten geven. Toch zijn er soms verschillen doordat bepaalde boekingssites wel bij de een en niet bij de ander gecheckt worden. Het is in ieder geval de moeite waard om meerdere aggregator websites te checken!

In het geval van het weekendje Berlijn komt Trivago op dezelfde resultaten. Je ziet hier de prijs per nacht in plaats van de totaalprijs:

Trivago Sir Savigny Berlin

Ook hier is Expedia het voordeligst met €89 per nacht, dus €178 voor twee nachten.

Kayak.nl

Een derde website waar je hotels (en ook vliegtickets) kunt vergelijken is Kayak. Ook hier kun je weer eerst op Berlijn zoeken en daarna de zoekresultaten verder filteren. Als we hier zoeken op ons hotel in Berlijn, zien we dezelfde prijs weer terug van €89 per nacht. Maar naast Expedia ook bij Hotels.com

Kayak.nl Sir Savigny Berlin

Eigen hotelwebsite

Naast de boekingssites kan het ook nog besparen om op de website van het hotel zelf te kijken. Hotels betalen namelijk een fee voor reserveringen die via boekingssites zijn gedaan. Het is dus voor het hotel voordeliger als de klant direct bij het hotel boekt.

In dit geval gaat het verhaal niet op: de kamer is op de hotelwebsite nog flink duurder en wel €113 per nacht!

Sir Savigny eigen website

Het is in zo’n geval altijd mogelijk om een mailtje te sturen naar het hotel met de melding dat je de kamer via Expedia voor €89 kunt boeken en de vraag wat het hotel kan bieden!

Best Rate Guarantee

Mocht je een tarief van een hotelketen tegenkomen dat goedkoper is dan op de eigen hotelsite, dan kun je mogelijk gebruik maken van de Best Rate Guarantee, waarbij het hotel de rate naar beneden bijstelt en een extra korting geeft, of mogelijk de eerste nacht helemaal gratis! Kilian heeft daar onlangs een artikel over geschreven dat hier te vinden is.

Spaar je punten in een hotel-loyaliteitsprogramma? Let er dan op dat een boeking die je via een boekingssite doet, meestal NIET in aanmerking komt voor punten / voordelen!

Conclusie

Zelf vind ik de website Hotelscombined het prettigst en vaak gebruik ik die als startpunt. Vertrouw dus niet blind op websites als Booking.com die soms doen geloven alsof je de deal van de week te pakken hebt. Door de hotel aggregator websites te checken, kun je mogelijk nog een leuke besparing doen!

 

Reacties

 1. searcher zegt

  Mooi artikel, zelf gebruik ik tevens TripAdvisor.com, priceline.com, hotwire.com.
  Boeken via een Duitse touroperator kan ook schelen.
  Wel wil ik graag opmerken dat er aanbieders bij hotelscombined.com en zelfs TripAdvisor.com zijn die bij nader onderzoek zeer slechte reviews hebben.
  Kamers die niet zijn ingekocht en prijzen die te laag zijn.
  Heb je een aanbieder gevonden doe dan toch je huiswerk.

 2. FlyingDoc zegt

  Het grote bijkomende voordeel van Hotelscombined is wat mij betreft de 10% rebate voor studenten en docenten.

 3. Sanne zegt

  Als je dan ook nog eens via een cashback portal boekt dan bespaar je nog eens 4 – 10% op je hotelkamer 🙂

 4. Alias zegt

  Ik zou wel eens willen weten welke hotel booking websites Flightfox gebruikt. Bij de FTU sessie in Berlijn dit jaar was men niet scheutig met dat soort informatie, tijdens het diner al evenmin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *