Groningen Airport wil groeien naar 300.000 passagiers per jaar2 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Groningen Airport Eelde heeft ambities om door te groeien naar 300.000 passagiers per jaar. Ook wil de luchthaven meer vracht verwerken. Eerder dit jaar had de rekenkamer nog bedenkingen bij Groningen Airport Eelde.

Groningen Airport Eelde wil groeien

Groningen Airport Eelde heeft de komende tien jaar flinke groeiplannen. Naast meer vrachtvluchten te willen verwerken wil de regionale luchthaven ook doorgroeien naar 300.000 passagiers per jaar. Dat zegt directeur Meiltje de Groot in een interview met Luchtvaartnieuws. “We willen onze functie voor de regio extra onderstrepen”, legt de Groot uit. Naast deze doelstellingen wil Groningen Airport Eelde de komende tien jaar ook bijdragen tot een beter milieu. De luchthaven bedoelt hier een duurzamere luchtvaart mee. Groningen Airport Eelde is de belangrijkste en grootste luchthaven in de drie noordelijke provincies. De luchthaven is vooral populair voor vakantievluchten richting het Middellandse Zeegebied.

Schiphol gaat krimpen
Groningen Airport Eelde wil doorgroeien naar 300.000 passagiers per jaar.

De luchthaven verwerkte het afgelopen jaar nog geen 200.00 passagiers. De jaren rondom corona lag dit aantal nog flink lager. Daarvoor behaalde de luchthaven in 2018 met 228.698 passagiers een record. Dat is het hoogste aantal passagiers dat Groningen Airport Eelde tot nu toe in een jaar heeft verwerkt. De Groot wil in de toekomst dit aantal omhoogbrengen naar 300.000 passagiers per jaar. De groei moet volgens haar met name in 2024 te zien zijn. “De tijd van bouwen en concurreren met grote luchthavens is voorbij’, legde De Groot vorig jaar uit in een interview met TV Drenthe. De groei ligt volgens haar veel meer op duurzaamheid en het inzetten van kleinere vliegtuigen. Ook wil de luchthaven inzetten op elektrisch vliegen.

Alternatief Schiphol

Net als dit het geval was bij vele andere regionale luchthavens kreeg ook Groningen Airport Eelde vorig jaar te maken met een toestroom van reizigers uit andere delen van Nederland. Deze reizigers wilden Schiphol ontwijken vanwege de drukte en chaos aldaar. Ook dit jaar zag de noordelijke luchthaven een toestroom van reizigers uit met name de Randstad. Groningen Airport Eelde geeft aan kansen te zien nu Schiphol moet krimpen. “Mensen vinden het niet langer een bezwaar om een paar uur in de auto te zitten als ze daarmee de grote drukte op Schiphol kunnen vermijden. Daar ligt een kans voor ons.”, aldus de Groot.

Uitgelichte afbeelding: Groningen Airport Eelde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *