FTU: LifeMiles Awards4 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

In april ben ik naar de Frequent Flyer University (FTU) conferentie in Dallas geweest. Wat ik daar vernomen heb is dat toch best veel mensen nog best veel te leren hebben. Ik ga daarom een serie artikels schrijven over onderwerpen die besproken worden op een FTU. Valentijn heeft vorig jaar in december, naar aanleiding van toenmalige FTU in Amsterdam, ook al eens een serie geschreven.

In deze FTU serie:
– Award Miles Sparen
Award Tickets Boeken
Avianca’s LifeMiles Awards (dit artikel)
– American Airlines’ AAdvantage Awards

LifeMiles is een loyaliteitsprogramma waar je niet vaak van hoort in Europa, maar dat betekent niet dat het geen waarde heeft voor ons. LifeMiles is het loyaliteitsprogramma van de Zuid-Amerikaanse airline Avianca. Avianca is lid van Star Alliance en dus kan je via LifeMiles award tickets kopen met Star Alliance airlines. Bij LifeMiles hoef je geen “Fuel Surcharges” te betalen zoals bij Lufthansa’s Miles & More of Air Canada’s Aeroplan en daarom is LifeMiles een van de voordeligste loyaliteitsprogramma’s om Star Alliance awards bij te boeken.

welcome

Award Chart van LifeMiles

Zoals de meeste loyaliteitsprogramma’s, heeft LifeMiles een Award Chart, die je hier (klik) kan vinden. Vluchten van Europa naar Zuid Azië zijn 102.500 miles in First Class en 78.000 in Business Class. Van Europa naar Noord Amerika is het 87.000 miles in First Class en 63.000 in Business Class.

Daarom best een voordelige manier om bijvoorbeeld Thai Airways in First Class naar Bangkok te vliegen vanuit Frankfurt of in EVA Air’s gloednieuwe Business Class naar Taipei.

Eva Air Business Class "Royal Laurel Class"
Eva Air Business Class “Royal Laurel Class”

Hoe kan ik LifeMiles sparen?

Naast je vluchten met Avianca, Star Alliance en andere partners die crediteren bij LifeMiles, is het ook mogelijk makkelijk miles sparen via de volgende manieren.

Miles Kopen

LifeMiles heeft vaak “Buy Miles” promotie’s, zoals vorige maand verkochten ze miles met een grote 120% bonus, dus rond €1.32 cent per mile en dat is super goedkoop!  Maximaal kan er 150.000 miles gekocht worden per kalender jaar.

Miles Delen

Wanneer LifeMiles niet miles met een bonus verkopen dan hebben ze vaak een “Share Miles” promotie. Dit houdt in dat jouw miles overgeboekt kunnen worden naar iemand anders LifeMiles account met extra een aantal bonus miles. Bijvoorbeeld aan het begin van dit jaar konden er miles overgeboekt worden met een 100% bonus. Dus als account 1, 20.000 miles overboekt naar account 2, dan eindigt account 2 met 40.000 miles. Ook dan kosten de miles rond de €1.32 cent per mile. Maximaal 75.000 miles per kalender jaar kan overgeboekt worden naar een ander account.

Points & Cash

Dit is een uniek aspect van LifeMiles, je hebt maar 40% van de award miles nodig om een award te boeken, de rest kan je bijvullen met geld. Als je via deze manier punten koopt, dan wordt de prijs per gekochte mile goedkoper des te meer miles dat je koopt. Als je 60% van de miles koopt dan kost het ongeveer €1.32 cent per mile. Via deze manier is het mogelijk om zo veel “Points & Cash” awards boeken als je wilt. Ook mooi: deze gekochte miles tellen niet voor het normale maximum miles die je per kalender jaar kan kopen.

Thai Airways First Class op de B747
Thai Airways First Class op de B747

Ticketing, Annulering en Wijziging Kosten

Er zijn misschien geen “fuel surcharges” bij LifeMiles, maar je betaalt nog wel gewoon de belastingen en ticketing toeslagen bij een award boeking. Dit verschilt per luchthaven en land, bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk zijn de belastingen veel hoger dan in Nederland.

Er zijn wel toeslagen die je altijd bij elke LifeMiles award moet betalen:

 • USD$25 Ticketing Toeslag
 • USD$50 Annuleringskosten
 • USD$150 Wijzigingskosten

Alle annuleringen en wijzigingen moeten via de telefoon gemaakt worden, en dat is niet altijd makkelijk want de LifeMiles Medewerker aan de telefoon spreken beperkt Engels en zijn niet altijd competent.

United Airlines BusinessFirst
United Airlines BusinessFirst

Award Regels

LifeMiles is een beetje raar vergeleken met andere loyaliteitsprogramma’s, want er zijn geen concrete route regels. Je kan alles boeken wat de website je laat boeken. Soms zijn dit best flexibele routes zoals van Frankfurt naar Singapore via Tokio, of New York naar Sydney via London en Bangkok.

Er zijn geen stopovers te boeken bij LifeMiles en de maximale connectietijd tussen twee vluchten is 8 uur als je online boekt en 24 uur als je via de telefoon boekt.

Op de website staat dat je maximaal 8 segmenten in een award boeking mag hebben, maar het maximale wat je online kan boeken is meestal 2 segmenten en soms 3. Je kan ook niet cabineklasse’s combineren, dus als je First Class wilt vliegen dan moet je op elke vlucht First Class vliegen. Wil je combineren dan moet je twee verschillende awards boeken.

Avianca Business Class op hun B787
Avianca Business Class op hun B787

Conclusie

LifeMiles is een van de meest voordelige loyaliteitsprogramma’s van het Star Alliance netwerk, maar ook een van de meest vervelende. Je kan heel makkelijk en goedkoop punten kopen maar je kan cabineklasse’s niet combineren en je award ticket wijzigen is erg frustrerend. Als je weet wat je wilt boeken en zeker weet dat je er gebruik van maakt, dan adviseer ik om LifeMiles te gebruiken. Het is niet een ideaal loyaliteitsprogramma voor mensen die een award ticket willen hebben met flexibiliteit.

Heb je al ervaring met LifeMiles? Laat het weten in de comments!

Reacties

 1. Alias zegt

  De 8 segmenten kan je alleen boeken als het de luchtvaartmaatschappij Avianca/Taca is. Zodra je “Star Alliance Airlines” kiest kan je nog slechts drie segmenten kiezen.

  De afgelopen maanden heb ik verschillende vertrekpunten geprobeerd (AMS, BRU, DUS, FRA) maar kan geen First Class vinden. Met 150.000 punten zou een enkele reis naar HKG of SIN toch moeten lukken.

  Welke van maatschappijen die via LM te boeken zijn moet je minstens een keer mee gevlogen hebben?

  • Bruno zegt

   Hoi! Dat komt omdat er misschien geen Star Alliance airlines zijn die First Class “all the way” hebben. Thai Airways is niet moeilijk te vinden, heb je FRA-BKK-HKG met hun geprobeerd in F? Volgens mij vliegen hun F tussen BKK-HKG.

   Ik zou LM willen gebruiken om Thai F of ANA F te vliegen. 😛 Maar dat is mijn mening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *