FTU: Award Tickets Boeken5 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

In april ben ik naar de Frequent Flyer University (FTU) conferentie in Dallas geweest. Wat ik daar vernomen heb is dat toch best veel mensen het concept van ‘miles en punten’ niet helemaal snappen. Ik ga daarom een serie artikels op beginners-niveau schrijven over onderwerpen die besproken worden op een FTU. Valentijn heeft vorig jaar in december, naar aanleiding van toenmalige FTU in Amsterdam, ook al eens een serie geschreven.

In deze FTU serie:
– Award Miles Sparen
Award Tickets Boeken (dit artikel)
– Avianca’s LifeMiles Awards
– American Airlines’ AAdvantage Awards

Waar kan ik United BusinessFirst boeken?
Waar kan ik United BusinessFirst boeken?

Waar kan ik ‘Award Space’ zoeken?

Veel airlines zijn lid van één van de drie allianties:  SkyTeam, OneWorld en Star Alliance. Dit betekent dat je je miles kan besteden aan tickets bij elke airline binnen die alliantie. Als je bijvoorbeeld KLM Flying Blue miles hebt dan kun je die ook gebruiken om met Garuda Indonesia te vliegen. Soms hebben airlines ook nog partners buiten de alliantie waar ze lid van zijn, zoals Airberlin die partner is met Etihad. Daardoor heb je veel keuze uit airlines die je kunt boeken, maar het is belangrijk dat je de regels en tarieven volgt van de airline waar je miles bij hebt gespaard. Je draagt dus niet de miles over naar het loyaliteitsprogramma van een andere airline om daar een award ticket te boeken.

Omdat er soms zoveel partners zijn en er geen partner award space (term om aan te geven hoeveel stoelen er beschikbaar zijn voor een award ticket) wordt getoond op de websites van veel loyaliteitsprogramma’s, heb ik dit overzicht gemaakt om te laten zien waar je het makkelijkste award space kan zoeken. Daarna neem je contact op met het loyaliteitsprogramma waar je je miles hebt staan om je award te boeken. Je gaat dus naar de websites van deze airlines om te kijken of er nog een award tickets beschikbaar zijn, want dat is meestal hetzelfde tussen partners.

Star Alliance

[row][double_paragraph]starallianceawardspace [/double_paragraph][double_paragraph]

1 – Beperkt partner award space
2 – SWISS First Class niet te boeken bij partners [/double_paragraph] [/row]

OneWorld

[row][double_paragraph]oneworldawardspace[/double_paragraph][double_paragraph]  [/double_paragraph] [/row]

SkyTeam

[row][double_paragraph]skyteamawardspace[/double_paragraph][double_paragraph]

– First Class niet te boeken bij partners [/double_paragraph] [/row]

Overige Airlines

[row][double_paragraph]overigeairlinesawardspace[/double_paragraph][double_paragraph] [/double_paragraph] [/row]

Wie moet ik bellen en wat moet ik eigenlijk zeggen?
Wie moet ik bellen en wat moet ik eigenlijk zeggen?

Hoe moet ik vervolgens de award boeken?

Nadat je je award space hebt gevonden, moet je het ticket natuurlijk nog boeken! Dit proces verschilt per airline. Bij sommige airlines kan je alleen partner-awards boeken via de telefoon, zoals bij Singapore Airlines, bij anderen kan het gewoon via de website, zoals bij Flying Blue. Als je via de website van het loyaliteitsprogramma boekt, dan is het best simpel, maar boeken via de telefoon kan best lastig zijn.

Als je naar een loyaliteitsprogramma moet bellen in het buitenland is het misschien makkelijker en goedkoper als je dat via Skype doet. Een uurtje aan de gewone telefoon is niet goedkoop, en met Skype kost het maar een paar Euro.

Voordat je belt kan je opzoeken of er speciale afdelingen zijn waar je heen kan bellen om het proces makkelijker te maken. Heb je bijvoorbeeld elite-status dan is het misschien handiger om naar de elite-hotline te bellen. Ook zijn er misschien verschillende reserveringskantoren in verschillende landen. American Airlines heeft bijvoorbeeld verschillende kantoren rond de wereld. Nog een tip: het AAdvantage reserveringskantoor in Engeland is veel makkelijker om mee om te gaan.

Veel medewerkers aan de telefoon zijn de hele dag lang bezig met onervaren mensen waar ze aan moeten vertellen dat er geen award space is op hun gewenste dag, dus wees meteen duidelijk dat je al je datums en vluchten hebt gevonden. Vertel ook goed in welke reisklasse je wilt vliegen! Dan hoeft de callcenter agent het ticket alleen nog maar in het systeem te zetten en dat maakt je het proces veel korter.

Sommige airlines laten je ook awards op “hold” zetten, dat betekent dat jouw award nog niet daadwerkelijk geboekt is, maar dat de vluchten al wel voor je gereserveerd zijn. Dit kan bijvoorbeeld bij American Airlines. Als de vluchten eenmaal geboekt zijn moet je niet vergeten te vragen om de confirmatie code van de reservering van de airline waar je mee vliegt. Dan kan je naar op website van die airline alvast stoelen reserveren. Deze informatie geven een paar airlines in een bevestiging email, maar de meeste airlines doen het niet, en dus het is handig om die boekingscode te vragen.

IMG_0376
Ik wil de avond vlucht. Niet de ochtend vlucht! Kan ik dat nog veranderen?

 

Wat als ik mijn award-ticket wil wijzigen of annuleren?

Dit varieert per airline. Iedereen heeft zijn eigen regels,  hieronder heb ik een overzicht gemaakt van een paar airlines over de kosten om je award ticket te annuleren/veranderen en of dat uberhaupt mogelijk is.

[row][double_paragraph]awardchangecancel [/double_paragraph][double_paragraph] [/double_paragraph] [/row]

Conclusie

Beginners moeten met veel nieuwe informatie omgaan, dus gebruik dit artikel als een referentie tijdens het boekings proces want dan zal alles hopelijk makkelijker en sneller gaan. Als je eerst je awardspace zoekt en dan pas het  loyaliteitsprogramma contacteert, zal je zien dat alles sneller en makkelijker gaat.

Als je meer vragen hebt over iets in dit artikel, kan je die gerust stellen in de comments-sectie!

Reacties

  1. Twtms zegt

    Hoe vind ik op de sites van de luchtvaartmaatschappijen de pagina die over de Award Spaces gaat? Ik vlieg veel SQ en UA dus vraag me af hoe ik bij deze luchtvaartmaatschappijen de betreffende pagina kan vinden. Dank!

    • Bruno zegt

      Hoi! Bij beide websites doe je dat gewoon zoals je een normaal ticket zou boeken, maar je moet wel “Award Ticket” of “KrisFlyer Redemption” aantikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *