Review Aegean Airlines van Amsterdam naar Athene en Berlijn in Economy

Aegean economy

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Aegean Airlines is een Griekse luchtvaartmaatschappij die voornamelijk vanaf Athene vliegt naar verschillende bestemmingen in Europa waaronder Amsterdam en Brussel. Aegean Airlines is sinds 2010 lid van Star Alliance.

Routemap Aegean

De vlucht die ik heb gevlogen is een enkele reis van Amsterdam naar Berlijn met een layover van ongeveer 12 uur in Athene. De vlucht werd uitgevoerd met een Airbus A320-200. Hieronder vind je een review van zowel de vlucht van Amsterdam naar Athene als de vlucht van Athene naar Berlijn.

De boeking

Een retour van Amsterdam naar Athene kost ongeveer tussen de € 125,- en € 150,- met Aegean Airlines. Niet bijzonder goedkoop maar nu komt het: als je een enkele reis boekt van Amsterdam naar Brussel (via Athene) ben je helft kwijt. Het is bijna gelijk aan een retourticket behalve dat je nog van Brussel naar Nederland moet zien te komen.

Hier het bewijs:

Aegean

Ik wilde er graag een ‘klein rondje’ Europa van maken en boekte dus een enkele reis van Amsterdam naar Berlijn via Athene. De ticket kostte mij € 52,-. Het enige wat ik nog moest boeken was een enkele reis vanaf Berlijn naar Nederland. Ik heb ervoor gekozen om de trein te nemen omdat dit veruit de goedkoopste manier was. Dit kostte mij nog eens € 29,- (eerste klas én toegang tot de DB lounge op Hauptbahnhof). Al met al een leuk avontuur binnen 24 uur. Daarnaast kon ik met mijn Star Alliance Gold status bij Turkish Airlines gebruik maken van de departure lounge, fast track security en priority boarding.

Alle Star Alliance Gold voordelen op een rij:

Star Alliance Gold

Op Schiphol

Een dag voor vertrek heb ik online ingecheckt voor de vlucht naar Athene via de site van Aegean Airlines. Helaas waren de exit row stoelen al bezet. Gelukkig was het geen volle vlucht en kon ik twee stoelen selecteren in rij 4 direct achter Business Class.

Tip: Reis je alleen? Probeer dan op zoek te gaan naar een lege middenstoel en één stoel die bezet is aan het raam- of gangpad. Zo is de kans groter dat je niet naast een reizend stel komt te zitten. Reis je met z’n tweeën, kies een stoel aan het raam en het gangpad. Zo is de kans groter dat je samen drie stoelen hebt. En dit was bij ons het geval! Een leuke tip die ik altijd bij het inchecken gebruik en vaak werkt.

Omdat we op tijd op Schiphol waren besloten we naar de lounge te gaan om daar wat te drinken en een klein hapje te eten. Aegean Airlines maakt gebruik van de Aspire Lounge 26 voor Schengen vluchten. Niet een lounge waar je heel vrolijk van wordt. Het is er meestal druk en het heeft een matig aanbod van maaltijden.

Aspire Lounge 26 Schiphol
Even een drankje doen voor vertrek

Boarden

Ongeveer drie kwartier voor vertrek begon het boarden. Eenmaal aangekomen bij de gate was het boarden al begonnen.

Review Aegean Airlines

Nog geen minuut later stonden we in de slurf bij het vliegtuig te wachten. Dit duurde niet lang aangezien het geen volle vlucht was. Opmerkelijk was dat wij ongeveer de enige Nederlanders aan boord waren.

Review Aegean Airlines

De beenruimte voor een standaard stoel was verrassend! Mijn mede reisgenoot is 2.00 meter en kon zo te zien zijn benen goed kwijt.

Review Aegean Airlines

Een ruime plek met fraai vormgegeven stoelen die heerlijk zaten.

Review Aegean Airlines

Nadat alle passagiers aan boord waren gingen de stewardessen rond met een snoepje.

Review Aegean Airlines

Review Aegean Airlines
De eerste drie rijen waren Business Class

Deze Airbus A320-200 is voorzien van tv schermen die de af te leggen route lieten zien. 1356 mijlen. Dat is 2183 kilometer.

Review Aegean Airlines

Het vliegtuig zou 17.00 uur vertrekken maar de tijd verstreek… De piloot melde zich vanuit de cockpit en gaf aan dat de vleugels gede-iced moesten worden.

Review Aegean Airlines
Inmiddels een half uur vertraging omdat we moesten wachten tot de vleugels ijsvrij werden gemaakt.

Eerst was het toestel van Vueling naast ons aan de beurt en gelijk daarna ons toestel.

Review Aegean Airlines

Helaas had dit een vertraging van bijna 45 minuten opgeleverd en tot overmaat van ramp moesten we ook nog eens taxiën naar de Polderbaan.

Review Aegean Airlines

De vlucht van Amsterdam naar Athene

Vluchtgegevens:

  • Maatschappij: Aegean Airlines
  • Toestel: Airbus A320-200
  • Vluchtduur: 3 uur 10 minuten
  • Vluchtnummer: A3619
  • Stoel: 4C (economy)

Eenmaal in de lucht begonnen de stewardessen met het serveren van een drankje. Een biertje of glaasje wijn is zonder extra kosten inbegrepen. Wat betreft het bier was er de keuze tussen een Nederlands of Grieks biertje.

Aegean Airlines Review

Ik had gehoord dat Aegean Airlines maaltijden binnen Europa serveert. Ook één van de redenen waarom ik deze airline wilde vliegen. Wie doet dat nou nog binnen Europa? Aegean Airlines dus. En het was prima wat je kreeg. Verwacht geen hoogstandje maar in dit geval mag je een gegeven paard niet in de bek kijken. Aangezien het rond etenstijd was ging dit er zeker wel in. Het broodje was zelfs warm en knapperig.

Deze diashow vereist JavaScript.

Op de schermen werden video’s afgespeeld op welke bestemmingen Aegean Airlines vliegt. Na ongeveer een uur kon je de route volgen. Persoonlijk vind ik dit altijd erg leuk. Je zag niet alleen de kaart maar ook informatie over de hoogte, snelheid en een geanimeerde cockpit view.

Aegean Airlines Review

De maaltijden werden opgehaald en kort daarna werd koffie of thee aangeboden. Als je erom vroeg kreeg je nog een biertje of iets anders. De vlucht verliep rustig en met een kleine vertraging van ongeveer een half uur landden we op Athene Airport.

Aegean Airlines Review

De vlucht van Athene naar Berlijn

Ook voor deze vlucht heb ik online ingecheckt. Deze keer via de app van Aegean Airlines. En nu hadden we geluk. Er waren exit row stoelen beschikbaar. Deze kon je selecteren zonder extra kosten. Ook als je geen status hebt bij Star Alliance. Het is mij overigens niet gelukt om een stoel te selecteren voor aanvang check-in. Het lijkt wel of dit überhaupt niet mogelijk is bij Aegean Airlines.

Aegean Airlines review

Vluchtgegevens:

  • Maatschappij: Aegean Airlines
  • Toestel: Airbus A320-200
  • Vluchtduur: 1 uur 55 minuten
  • Vluchtnummer: A3852
  • Stoel: 11C (economy exit row)

Enkele uren later… was het weer tijd om te vliegen. Deel 2 van deze enkele reis. Eerst een ontbijt in de Lufthansa lounge. De lounge is niet lang geleden vernieuwd en zag er prima uit!

Deze diashow vereist JavaScript.

Na een heerlijk ontbijt gingen we richting de gate. Ook deze vlucht was erg rustig.

Aegean Airlines review

Het duurde niet lang voordat we gingen boarden.

Aegean Airlines review
Dit jongetje wordt vriendelijk onthaald aan boord

Even een foto maken door het raampje aan het einde van de gate. Herkenbaar? 🙂

Aegean Airlines review

Zoals aangegeven zijn de standaard stoelen ruim genoeg maar rij 11 en rij 12 zijn helemaal ruim. Waar je wel rekening mee moet houden is dat de stoelen in rij 11, omdat het een exit row is, niet achterover kunnen. Bijkomend voordeel is dat dat ook geldt voor de stoelen in rij 10. Dan weet je zeker dat je de leuning van de stoel voor je niet tegen je neus aan hebt.

Deze diashow vereist JavaScript.

Ook op deze vlucht werd een maaltijd geserveerd. Deze keer in de vorm van een ontbijt aangezien het een ochtendvlucht was. Oké het is niet veel of heel bijzonder maar je krijgt het wel! En het smaakte overigens prima.

Deze diashow vereist JavaScript.

Aegean Airlines review
Best Regional Airline Europe 2016? Ik begrijp wel waar dat vandaan komt.
Aegean Airlines review
Ook tijdens deze vlucht kon je meekijken welke route werd afgelegd.

Aangekomen op Berlin Tegel Airport.

Aegean Airlines review

Conclusie

Bij de naam Aegean Airlines gaat vast niet bij iedereen gelijk een lampje branden. Maar het is een airline die je zeker kunt kiezen zonder dat je spijt krijgt. Het zijn goede toestellen en de stoelen zitten heerlijk. Genoeg beenruimte en de stoel kan in een fijne stand achterover. Daarnaast krijg je een maaltijd aan boord en kun je de vlucht volgen via de schermen. Ook prijs technisch, als je het goed uitzoekt, is deze airline interessant.

Overzicht

Publicatie Datum

10 February 2017

Voordelen

Goede stoelen
Full service

Nadelen

Crew niet bijzonder vriendelijk

Reisklasse

Stoel

Eten en drinken

Crew

Value

Algemene Waardering

Conclusie

Verrassend goede airline met full service aan boord binnen Europa. Al met al veel waarde voor je geld.

3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *