Eurostar wil sneller en vaker naar Londen3 min leestijd

Eurostar tussen Amsterdam en Londen

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Eurostar wil in de nabije toekomst sneller en vaker gaan rijden tussen Nederland en Londen. Eurostar begon in 2019 met het rijden van hogesnelheidstreinen vanuit Londen naar Nederland. Echter werd de frequentie door de coronacrisis flink teruggeschroefd. Daar komt nu dus verandering in.

Eurostar sneller naar Londen

Op dit moment bedraagt de reistijd van Amsterdam Centraal naar Londen St. Pancras ongeveer 4 uur en 10 minuten. Dit kan volgens de treinmaatschappij nog sneller door ten eerste de lange stop van 27 minuten in Brussel in te korten naar slechts 15 minuten. De lange tussenstop heeft te maken met het uitstappen van passagiers tussen Nederland en de Belgische hoofdstad. Hierdoor zal Eurostar in de toekomst dan ook geen diensten meer aanbieden tussen Nederland en België. De maatschappij wil zich volledig focussen op Londen. Voor het niet meer vervoeren van passagiers tussen Nederland en België is er echter nog wel toestemming nodig van het ministerie.

InsideFlyer
Eurostar wil in de nabije toekomst sneller en vaker rijden tussen Nederland en Londen.

Ook is er advies gevraagd aan reizigersorganisaties. Uit onderzoek blijkt echter dat de Eurostar tussen Nederland en België gemiddeld door minder dan 10 reizigers wordt gebruikt. De kans is dus reëel dat het ministerie de toestemming geeft. Met het inkorten van de stop in Brussel kan de reistijd tussen Amsterdam en Londen dus worden teruggebracht naar minder dan 4 uur. Maar daar houdt het nog niet bij op. Eurostar laat ook weten de veiligheidscontroles op Amsterdam en Rotterdam sneller en eenvoudiger te willen maken. Hierdoor kan de stop in Rotterdam met nog een paar minuten worden ingekort.

Eurostar vertrekt vanuit Londen (Bron: Eurostar.com)
Reis in de toekomst in minder dan 4 uur van Amsterdam naar Londen. (Bron: Eurostar.com)

Wanneer er precies sneller zal worden gereden is op dit moment nog niet bekend. Dit hangt af van hoe snel het ministerie het voorstel goedkeurt en het aanpassen van de veiligheidscontroles.

Hogere frequentie

Naast het snellere rijden wil Eurostar ook de frequentie verhogen. Voor de uitbraak van de pandemie reden er nog drie treinen van en naar Londen. Eurostar wilde dit vorig jaar al opschroeven naar vijf treinen per dag maar de omikronvariant gooide hier roet in het eten. Nu de situatie lijkt te verbeteren heeft Eurostar laten weten de frequentie dit jaar fors te willen verhogen. Ook Thalys en Intercity Brussel geven aan meer ritten aan te willen bieden tussen Amsterdam en Brussel.

thalys, Delta, samenwerking, Air+Rail
Ook Thalys verhoogt binnenkort de frequentie tussen Amsterdam en Brussel. (foto: eigen werk)

Thalys werkt daarnaast ook samen met KLM en is vooral voor reizigers van en naar België een interessante optie. Op dit moment heeft KLM nog geen samenwerking met Eurostar. Wel gaan Thalys en Eurostar vanaf 2024 op in een bedrijf. Meer hierover kun je lezen in dit artikel.

Treinreis boeken

Zowel Eurostar als Thalys reizen kun je al wel boeken via één boekingskanaal, namelijk op NS International. Daar kun je naast treinreizen met Thalys en Eurostar ook treinreizen naar vele bestemmingen in Europa boeken.

Uitgelichte afbeelding: Eurostar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *