Eerste ritten Eurostar Londen-Amsterdam niet zonder problemen

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Woensdagmiddag 4 april arriveerde de eerste Eurostar-trein die direct vanuit Londen naar Amsterdam rijdt. Vanaf deze week is er twee keer per dag een directe trein vanuit Londen naar Amsterdam en van Amsterdam naar Londen met een overstap in Brussel-Zuid. Met de Eurostar reis je met zo’n 300 km/uur in 4 uur en 40 minuten van Amsterdam Centraal naar Londen St. Pancras. De terugrit duurt ruim 3 uur. De eerste ritten verliepen helaas niet zonder vertraging.

Plannen

Er zijn al lang geleden plannen gemaakt om een directe treinverbinding te verzorgen tussen de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk en de hoofdstad van Nederland. De Nederlandse Spoorwegen (NS) voorspelden in 1995 al dat er in 2003 de mogelijkheid zou zijn om in drie uur naar Parijs te reizen en in vier uur naar Londen. Uiteindelijk duurde het tot 2013 voordat er een directe trein naar Parijs reed vanuit Amsterdam. En vanaf dit jaar dus een trein die doorrijdt naar Londen. Nu nog met een overstap.

Eurostar vertrekt vanuit Londen (Bron: Eurostar.com)
Eurostar naar Amsterdam (Bron: Eurostar.com)

Paspoortcontrole

De overstap in Brussel vanuit Amsterdam is nu nog nodig omdat er nog geen paspoortcontroles mogelijk zijn op Nederlandse station. Op de Britse stations kan dat wel, vandaar dat de terugweg wel echt ‘direct’ is. Voor de paspoortcontrole in Nederland zijn nog aanvullende afspraken tussen de Britse en de Nederlandse overheid nodig. Naar verwachting is een echte directe verbinding dan in 2019 of 2020 mogelijk.

KLM

Er zijn plannen om een derde dagelijkse trein te laten rijden naar Londen. Het zal nog even duren voordat dit werkelijkheid wordt. De vraag naar deze route is er echter wel. De afgelopen jaren is het aantal vluchten vanuit Amsterdam naar Londen explosief toegenomen. Vorig jaar vlogen ruim 4,5 miljoen passagiers op 40.000 vluchten tussen Amsterdam en Londen. NOS bericht dat KLM positief staat tegenover de ontwikkeling dat er betere treinverbindingen komen tegen een goede prijs. Voor KLM zijn de korte vluchten blijkbaar minder interessant. Ook zou deze ontwikkeling de drukte op Schiphol kunnen verlichten.

Staking SNCF

Door een staking van het Franse spoorbedrijf SNCF was Eurostar genoodzaakt om op dinsdag 3 en woensdag 4 april enkele treinen te annuleren. Reizigers konden hun ticket gratis omboeken of een volledige terugbetaling van het ticket vragen, ongeacht de voorwaarden van het ticket. Eurostar heeft geprobeerd om zoveel mogelijk reizigers telefonisch te informeren. De staking kwam natuurlijk erg ongelegen op de eerste dagen van de nieuwe treindienst.

Tickets

Er zijn veel tickets beschikbaar tegen verschillende tarieven. Eurostar adverteert bijvoorbeeld met tarieven vanaf €49 per enkele reis. Je moet echter wel goed zoeken om deze tarieven te vinden. Vooral de tijdstippen moeten net aansluiten bij je voorkeur. De ticketprijzen worden bepaald door vraag en aanbod. Ze kunnen dus flink oplopen als de vraag toeneemt (bijvoorbeeld als er grote evenementen zijn in Londen of Amsterdam). In de regel is het zo dat hoe eerder je boekt hoe goedkoper de tickets zijn.

Kosten van een retourtje Amsterdam-Londen (Bron: Eurostar.com)
Kosten van een retourtje Amsterdam-Londen (Bron: Eurostar.com)

(Bron: Eurostar en NOS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *