Staatssteun KLM door Europees Hof nietig verklaard1 min leestijd

Flying Blue legt meenemen resterende XP Platinum deelnemers aan bande

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De verkregen staatssteun aan KLM tijdens de coronapandemie is door het EU-Hof van Justitie afgelopen week nietig verklaard. KLM kreeg net na de uitbraak van de pandemie in 2020 staatssteun om zich door deze moeilijke periode te helpen.

EU-Hof verklaart staatssteun KLM onwettig

Om de pandemie door te komen heeft KLM van de Nederlandse Staat in totaal 3,4 miljard euro gekregen. Deze staatssteun is onlangs door het Europees Hof van Justitie onwettig verklaard. De reden hiervan is dat zustermaatschappij Air France mee heeft geprofiteerd. Alhoewel dit meeprofiteren wel indirect is heeft men volgens de rechters wel een fout begaan. Uit verschillende hoeken worden al maatregelen geëist omdat deze steun aan KLM de vrije markt zou hebben verstoord. Zo is budgetmaatschappij Ryanair niet te spreken over de verkregen staatssteun aan KLM.

Staatssteun KLM
Het EU-Hof van Justitie heeft de staatssteun aan KLM nietig verklaard omdat Air France zou hebben meegeprofiteerd. (Foto: Air France)

Veel luchtvaartmaatschappijen hadden het tijdens de coronapandemie moeilijk en kregen daarom hulp van de regeringen. Ryanair eist nu maatregelen tegen KLM vanuit Brussel. Het is echter nog maar de vraag of dit in de praktijk ook kan. Toch is het volgens Ryanair niet terecht dat ook Air France van deze ‘lening’ mee heeft geprofiteerd. Het zou volgens de Ierse budgetmaatschappij oneerlijk zijn en houdt de eigen groei tegen. Het is op dit moment nog onduidelijk of Ryanair hier gelijk in heeft. De maatschappij is het er in ieder geval niet mee eens en geeft aan hiertegen in verzet te gaan.

Uitgelichte afbeelding: InsideFlyer – Marco

Reacties

  1. Van Gooiland zegt

    ” deze steun aan KLM de vrije markt zou hebben verstuurd. ”

    Hoe hebben ze die vrije markt dan verstuurd? Per briefpost? Aangetekend? USP? FedEx?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *