EU investeert in vergroening Brussels Airport

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Ook luchthavens kunnen bijdragen aan een groenere luchtvaart. Zo zet Schiphol bijvoorbeeld al regelmatig in op allerlei innovaties. En ook KLM doet een duit in het zakje. De EU wil nu ook gaan investeren in de vergroening van Brussels Airport. Daar wordt zelfs 25 miljoen euro voor vrijgemaakt.

Brussels Airport Stargate

De Europese Commissie heeft in het kader van de ‘Green Deal’ verschillende organisatie gevraagd om voorstellen in te dienen om transport te verduurzamen. Brussels Airport heeft daarom samen met 21 partners het ‘Stargate’ programma opgesteld. Het doel is om in korte tijd een concept voor een duurzame en CO2-neutrale luchthaven te realiseren. Het vliegveld moet bovendien aansluiten op meer duurzame vormen van vervoer.

De Brusselse luchthaven gaat het project leiden. De bedoeling is dat ideeën eerst in Brussel getest worden. Vervolgens kunnen succesvolle acties ook bij partners live gaan.

Biobrandstof

Een van de initiatieven die al lopen gaat om het in kaart brengen van de energiebehoefte van de luchthaven. Men gebruikt hiervoor een 3D-model. Het model helpt dan om uit te rekenen is waar processen verbeteringen of aanpassingen nodig hebben.

Een tweede project heeft te maken met de brandstof van de vliegtuigen. Er moet namelijk een fabriek voor het mengen van ‘normale’ brandstof met biobrandstof bij de Brusselse luchthaven komen. Op die manier wil de luchthaven het percentage meer duurzame brandstoffen structureel verbeteren. Er zijn al enkele airlines geïnteresseerd, aldus Brussels Airport.

Tot slot, zoals al benoemd is het ook de bedoeling dat de vervoersopties over de grond CO2-neutral of ten minste CO2-arm worden. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld elektrische voertuigen of zelfs het aanbieden fietsen. Alhoewel die laatste optie wellicht wat minder praktisch is als je op reis gaat.

Enkele Airbus A320 toestellen geparkeerd op Brussels Airport (Bron: Brussels Airlines)
Enkele Airbus A320 toestellen geparkeerd op Brussels Airport (Bron: Brussels Airlines)

Grondoperatie

Net als op Schiphol wil ook de luchthaven van Brussel de grondoperatie elektrificeren. Een alternatief is het gebruik van brandstof gebaseerd op waterstof voor voertuigen in de grondoperatie.

Partners van het project zijn onder meer: Athens International Airport, Budapest Airport en Toulouse Blagnac Airport. Maar ook Air Cargo Belgium, Brussels Airlines, TUI en DHL Aviation. Verder werken Engie Laborelec, Skytanking, skeyes, To70 en Lux Mobility ook aan het project mee. Andere partners zijn: Universiteit Hasselt, Erasmus Centre for Urban, Port and Transport Economics, IES R&D, Sopra Steria, Provincie Vlaams-Brabant, Quatra, Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), NMBS/SNCB en het Vlaams Instituut voor Logistiek.

Het totale project is overigens nog niet 100% rond. Het moet namelijk nog definitief goedgekeurd worden door de Europese Commissie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *