Dit is de toekomst van de luchtvaart volgens BA

British Airways opent nieuwe Club Lounge op vliegveld San Francisco

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De luchtvaart is de afgelopen decennia flink veranderd. Natuurlijk door de introductie van nieuwe toestellen. Maar bijvoorbeeld ook door de komst van de low cost carriers. British Airways geeft in het kader van haar verjaardag een kijkje in de toekomst. De Britse airline deed onderzoek naar hoe de luchtvaart er over 100 jaar uit zou kunnen zien. Digitale technieken gaan in ieder geval een grotere rol spelen. Daarnaast moet de vliegervaring veel meer gepersonaliseerd worden.

Flight of the Future

BA heeft een rijke geschiedenis om op terug te blikken, al was het niet altijd onder dezelfde naam. De afgelopen 100 jaar heeft in ieder geval veel betekent voor de airline. Met het onderzoek genaamd ‘Flight of the Future’ kijkt de maatschappij tot wel 100 jaar voorruit. Ruim 13.000 mensen uit tien landen werden ondervraagd over hun kijk op de toekomst.

Een van de belangrijkste resultaten van het onderzoek is dat reizigers is een veel persoonlijkere reiservaring willen. Daarnaast wil 46% een speciale plek in het vliegtuig waar men samen kan komen. Een sociale ontmoetingsplek dus. Emirates biedt momenteel al een bar voor premium reizigers in de Airbus A380.

De tweede uitkomst van het onderzoek is dat kunstmatige intelligentie (ook wel artificial intelligence of AI genoemd) de reiservaring veel persoonlijker moet maken. Het zou zelfs zo ver kunnen gaan dat een hologram van een stewardess alle reizigers persoonlijk te woord staat voor de meeste gestelde vragen. Zo krijgt de cabin crew meer tijd om gesprekken te voeren met passagiers.

Nieuwe digitale technieken moeten er bovendien voor zorgen dat immigratieformaliteiten sneller en gemakkelijker verlopen. Zo zouden deze formaliteiten al in het vliegtuig kunnen worden gedaan via bijvoorbeeld het inflight entertainment systeem.

Verder komt uit het onderzoek dat er meer services aan boord zouden moeten komen. Een van de veel voorkomende zaken die nog geregeld moeten worden op de luchthaven van aankomst is het verdere vervoer naar bijvoorbeeld het hotel. Middels een ‘Inflight Concierge’ zou dit gemakkelijker geregeld moeten worden.

Einde van economy vs. business class?

Het onderzoek stelt ook dat er een einde zal komen aan verschillende reisklassen in het vliegtuig. Er komt juist een systeem waarin je zelf aan kan geven voor welke extra’s je wil betalen. Misschien kun je dan straks wel kiezen voor een amenity kit en extra been ruimte, maar wel met economy maaltijden.

Review: KLM World Business Class - Boeing 787-10 Dreamliner
Straks geen business class meer in het vliegtuig?

Duurzaamheid

Alhoewel men in het onderzoek zegt meer te willen betalen voor duurzamere vliegopties is dit in de praktijk momenteel nog anders. Veel reizigers zijn namelijk nog niet bereid bij te betalen voor bijvoorbeeld CO2-compensatie. De ontwikkeling van vliegtuigen aangedreven met elektrische motoren of duurzamere brandstof zal hier een belangrijke rol in spelen.

Alle conclusies van het onderzoek Flight of the Future kun je hier teruglezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *