Curaçao Airport zet in op verhoging vertrekbelasting

Curaçao Airport zet in op drastische verhoging vertrekbelasting

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Nu de luchtvaart langzaamaan weer begint op te krabbelen komt de luchthaven op Curaçao wel met een hele bijzondere maatregel. Zo wil het bedrijf Curaçao Airport Partners, dat de luchthaven van Curaçao (CUR) exploiteert, de vertrekbelasting drastisch verhogen. Dit alles heeft te maken met het Coronavirus. Hierdoor zullen reizigers naar het eiland veel meer kwijt zijn aan hun vliegticket dan op dit moment.

Vliegticket

Koop je een vliegticket, dan zitten er bij de prijs tal van belastingen inbegrepen. Lang niet de volledige prijs die je betaalt komt terecht bij de airline. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld:

 • Internationale toeslag van de luchtvaartmaatschappij,
 • Beveiligingstoeslag,
 • Luchthaven Passagiersservicetoeslag,
 • Toeslag luchthavenvoorziening,
 • Franse luchthavenbelasting,
 • Animal and Plant Health Inspection Service (APHIS)-belasting VS,
 • Veiligheidsservicetoeslag passagiers burgerluchtvaart VS,
 • Toeslag passagiersvoorzieningen VS,
 • Immigration and Naturalization Services (INS)-gebruikersbelasting VS.
Curaçao Airport zet in op drastische verhoging vertrekbelasting
Voorbeeld van belastingen op vliegticket van en naar Curaçao

Afhankelijk van je bestemmingen zijn er weer andere toeslagen. Dit bepaalt dus deels de prijs die je uiteindelijk voor je vliegticket betaalt. Ook in het vliegticket van en naar Curaçao zijn enkele belastingen inbegrepen. Eén van deze belastingen zal men wellicht drastisch gaan verhogen.

Waarom verhogen?

Curaçao Airport Partners, het bedrijf dat Curaçao Airport exploiteert, heeft veel inkomsten misgelopen. Dit heeft alles te maken met de uitbraak van het Covid-19 virus. Het bedrijf heeft daarom bij de aandeelhouders aangegeven graag de vertrekbelasting te willen verhogen. Op deze wijze hoopt het bedrijf de misgelopen inkomsten snel weer recht te trekken.

Curaçao Airport zet in op drastische verhoging vertrekbelasting
Bron: Unsplash – Dave Drury

Verhoging vertrekbelasting

Op dit moment zit op een ticket van Willemstad, Curaçao, naar Amsterdam een vertrekbelasting van ongeveer €41,-. Als de plannen van Curaçao Airport Partners doorgaan, zal het bedrag van deze vertrekbelasting verhoogd worden van €41,- naar ongeveer €185,- Dat is 4,5 keer zoveel, een flinke verhoging dus! Daarnaast worden ook vertrekbelastingen naar andere bestemmingen aangepast. Zo betaal je nu nog ongeveer €14,- op je vlucht vanuit Curaçao naar Bonaire, dat zal ongeveer €67,- gaan worden. Naar Aruba ga je van €30,- naar €133,-. Dit zijn enorme verhogingen en het is dan ook maar de vraag of dit het toerisme op het eiland gaat stimuleren. Vlieg je met KLM of TUI in het hoogseizoen naar Curaçao, dan betaal je sowieso al een flink bedrag voor je ticket naar het eiland, maar met de stijging van deze vertrekbelasting kan daar nog maar eens €144,- per vliegticket bij komen.

Het is dus afwachten of de aandeelhouders van Curaçao Airport Partners instemmen met de verhoging van de vertrekbelasting. De kans is aanwezig dat ze voor een verhoging zijn, maar laten we hopen dat het niet zo’n drastische verhoging is zoals nu voorgesteld.

Bron: ABC Online Media

Reacties

 1. Arjen05 zegt

  De huidige vertrekbelasting is 45 dollar pp voor vertrek vanuit Cur richting bestemmingen buiten Caribisch gebied, geen 30 euro zoals in artikel staat. Ze zijn al sterk verhoogd de afgelopen jaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *