Corendon negeert negatief reisadvies Tunesië – Wat zijn de gevolgen?

Corendon negeert negatief reisadvies Tunesië

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) geeft een negatief reisadvies voor Tunesië. Op de rijksoverheidssite is te lezen dat Tunesië de noodtoestand heeft verlengd. Voornamelijk in verband met het risico op terroristische aanslagen. Er wordt afgeraden naar Tunesië te reizen tenzij dit noodzakelijk is.

Corendon negeert negatief reisadvies

Toch heeft Corendon besloten om dit advies in de wind te slaan. Ze vinden passagiers anno 2017 oud en wijs genoeg om zelf een beslissing te nemen. Het is de eerste keer in de branche dat een reisorganisatie een negatief reisadvies negeert.

Er zou in principe wat voor te zeggen zijn, ware het niet dat een reisorganisatie nooit informatie uit betrouwbare bron kan krijgen. Corendon’s beredenering is dat er in Frankrijk “slechts” code geel voor Tunesië is uitgegeven. Plus het feit dat de Fransen toch echt wel weten wat ze aan het doen zijn.

De woordvoerder van BZ gaf vervolgens aan dat de informatie waarop het reisadvies is gebaseerd ook komt vanuit inlichtingendiensten. Dit is dus lang niet altijd beschikbaar voor iedereen. Hierop reageerde de Corendon topman met het volgende: “De Fransen hebben dezelfde informatie, mag ik aannemen. Wellicht hebben ze zelfs betere bronnen. Het was een Franse kolonie en vormen de grootste groep toeristen.”

Corendon topman Steven van der Heijden
Corendon topman Steven van der Heijden. Credit @ Corendon

Gevolgen voor de reisbranche

Het is dus nog nooit voorgekomen dat een reisorganisatie een negatief reisadvies negeert. De onervaren en onoplettende reiziger zou hierdoor in de problemen kunnen komen. Zonder er erg in te hebben kunnen ze een levensgevaarlijke vakantie boeken. Wij hopen dat Corendon door de negatieve media-aandacht zich alsnog bedenkt en dat andere reisorganistaties hier geen (slecht) voorbeeld aan nemen.

Helaas is en blijft het reisadvies van Buitenlandse Zaken een advies. Reisorganisaties zijn niet verplicht hier rekening mee te houden. Een toekomstige wetswijziging zou wel eens de (gedwongen) oplossing kunnen zijn. Hier vind je meer over hoe zo’n reisadvies nou precies in elkaar steekt.

Reisadvies Tunesië van de Rijksoverheid

De Tunesische overheid heeft de noodtoestand verlengd.

Reis alleen naar Tunesië als dat noodzakelijk is. Mijd zoveel mogelijk drukke plaatsen.

Op 24 november 2015 heeft er een bomaanslag plaatsgevonden op een bus van de presidentiële garde in het centrum van Tunis. Daarbij zijn meerdere doden en gewonden gevallen. De Tunesische overheid heeft sinds die dag opnieuw de noodtoestand afgekondigd.

Op 26 juni 2015 werd een aanslag gepleegd in Port El-Kantaoui, ten noorden van de badplaats Sousse. Hierbij zijn meerdere doden en gewonden gevallen. Nieuwe aanslagen zouden kunnen plaatsvinden, met gevaar voor toeristen en westerlingen.

Reis niet naar de grensgebieden bij Libië en Algerije. De woestijngebieden bij Tataouine en het Chaambi-gebergte worden eveneens afgeraden. Ga enkel indien noodzakelijk naar de rest van Tunesië.

reisadvies_tunesie_4-1-2016_620
Bron: Rijksoverheid Reisadviezen

Fotocredit featured image @ Airliners.nl

Reacties

  1. Richard zegt

    Echt belachelijk.. Oud en wijs genoeg jaja omdat het spotgoedkoop heb altijd van die gelukszoekers (ongeluk?). Corendon is een reisorganisatie die nu hun winstbejag boven veiligheid van de toerist stelt . Lekkere organisatie…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *