British Airways viert 60-jarige trans-Atlantische vlucht2 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Het is 60 jaar geleden dat de voorloper van British Airways, toen BOAC geheten, de eerste turbo jet vlucht uitvoerde tussen Londen en New York. Daarmee werd de vliegtijd teruggebracht van 18 naar 7 uur. De Britse nationale maatschappij vierde dit moment afgelopen week met een speciaal historisch event.

Pan Am Airlines

British Airways voerde deze vlucht uit met een Havilland Comet 4 op 4 oktober 1985 in ongeveer 7 uur. Voorheen werd de vlucht uitgevoerd met Boeing Stratocruisers toestellen die ruim 20 uur voor dezelfde vlucht nodig hadden. De Britten staken met hun eerste turbo jet vlucht het Amerikaanse Pan Am de loef af. De Amerikanen voerden pas enkele weken later dezelfde vlucht uit. British Airways was dus de eerste maatschappij die de reis tussen Londen en New York (en .v.v.) terugbracht tot 7 uur.

Historische foto van het Comet toestel met crew dat de eerste jet engine vlucht naar New York uitvoerde (Foto: British Airways)
Historische foto van het BOAC Comet toestel met crew dat de eerste jet engine vlucht naar New York uitvoerde (Foto: British Airways)

Tegenwoordig

Tegenwoordig gaat het er natuurlijk wel anders aan toe dan in 1958. Vandaag de dag voert BA 12 vluchten per dag uit van Londen naar New York. Destijds was dat slecht een vlucht met een capaciteit van 48 reizigers. Vandaag de dag worden er 12 vluchten per dag uitgevoerd met een totale capaciteit van 3.500 passagiers. In het Comet toestel waren twee cabines: Deluxe en First Class. Nu kun je reizen in vier cabines: World Traveller, World Traveller Plus, Club World en First. In 1958 betaalde je nog ruim 9.000 euro voor een retourvlucht. Nu vlieg je vanaf 300 euro per retour.

Peggy Thorne (midden), werkzaam op de eerste vlucht, haalt herinneringen op met 'collega's' (Foto: British Airways).
Peggy Thorne (midden), werkzaam op de eerste vlucht, haalt herinneringen op met ‘collega’s’ (Foto: British Airways).

100 jaar BA

Volgend jaar viert British Airways haar 100-jarige bestaan. De maatschappij zal diverse events organiseren om zowel de medewerkers als de klanten in het zonnetje te zetten. BA heeft service en innovatie hoog in het vaandel staan, maar zonder medewerkers en klant kon men dit niet bereiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *