Binnenkort een vernieuwde Schipholtoren

Binnenkort een vernieuwde Schipholtoren

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

De verkeerstoren op Schiphol-Centrum is een icoon sinds 1991. Sindsdien is er in de Schipholtoren plaats voor maximaal negen verkeersleiders tegelijk. Toen vlogen er zeker nog geen 500.000 vluchten per jaar van en naar Schiphol. De toren is in de loop der jaren her en der wat aangepast, maar het is volgens Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) nu echt tijd om de toren goed onder handen te nemen. Vorig jaar bleek nog maar eens hoe nodig de verbouwing eigenlijk is. De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaf destijds aan dat er veel verbeterpunten waren wat betreft de veiligheid op Schiphol. Zo is onder andere de werkdruk in de Schipholtoren veel te hoog.

Binnenkort een vernieuwde Schipholtoren

Verbouwing

Mede door de uitspraak van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, gaat de toren dus onder handen genomen worden. Hiervan mag de reiziger natuurlijk niets merken. De verbouwingen zullen dan ook veelal in de nacht plaatsvinden. Overdag is het te druk om dat te doen. In de nacht zullen de verkeersleiders uitwijken naar de kleine noodtoren op een pier.

Om de verbouwing goed te laten verlopen heeft men naast de bovengenoemde planning ook nog een andere maatregel genomen. Technici en monteurs bereiden het werk vooraf goed voor. Dat doen ze in een oefenopstelling op Schiphol-Oost.

Op dit moment zijn er negen werkplekken beschikbaar. Dat zal verder uitbreiden tot 15 werkplekken. Dit krijgt men voor elkaar door het grondoppervlak te vergroten. Daarnaast zijn de systemen die er nu aanwezig zijn verouderd. Nu werken de verkeersleiders nog met papieren ‘flight strips’. Hierop staan de vluchtgegevens van elk vliegtuig. Die gaan van de ene verkeersleider naar de andere. In de toekomst zal dit vervangen worden door digitale strips. Deze kunnen ook door meerdere mensen tegelijk ingezien worden.

In onderstaand filmpje van Luchtverkeersleiding Nederland wordt getoond wat er zal veranderen.

Een jaar

De verbouwing duurt alles bij elkaar ongeveer een jaar en wordt gestart in het najaar van 2018. Voor de zomervakantie van 2019 moet de verbouwing klaar zijn. Dan begint per slot van rekening de drukste periode van het jaar weer.

Met een moderne inrichting van de toren kunnen wellicht in de toekomst ook meer vluchten worden toegelaten op het vliegveld. Hierover zal de regering in Den Haag in 2020 een beslissing over nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *