Bestemmingstips Osaka (Japan)

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

Osaka is mijn favoriete bestemming in Japan! Dit niet alleen vanwege het hippe en moderne karakter van de stad, maar veelal om de centrale ligging. Traditionele steden als Kyoto en Nara liggen letterlijk om de hoek! En voor natuurliefhebbers ligt het ongerepte Wakayama binnen handbereik. 

Osaka, Kyoto, Japan
De Yasaka Shrine, Kyoto.

Kansai International Airport

Vrijwel alle internationale vluchten naar Osaka komen aan op Kansai International Airport. Deze ligt op ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Osaka. Vanuit de luchthaven gaan zeer frequent treinen naar zowel Osaka, Kyoto als Nara. De rit (per JR “Haruka” limited express) naar station Shin-Osaka duurt ongeveer 50 minuten en kost 2330 JPY (20 euro).

Als internationale toerist is het echter veel voordeliger om een ICOCA-kaart aan te schaffen (de OV-chipkaart van Japan). Je betaald dan 3300 JPY (27 euro) voor een kaart met een enkele reis per express trein naar Shin-Osaka (of 4600 JPY retour) inclusief 1500 JPY reistegoed voor de trein, bus of metro.

Dit is een aanrader aangezien zo’n kaart sowieso handig is om je te verplaatsen in de stad. Je kunt de kaart makkelijk opladen en je hoeft niet telkens nieuwe kaartjes voor de bus of metro te kopen (wat een verademing is, aangezien het nogal een heel gedoe kan zijn om het juiste kaartje te kopen bij een een kaartautomaat). Het is belangrijk dat je deze kaart minimaal 48 uur voor aankomst besteld via de website van JR (Japan Rail).

 

Osaka

Osaka is een bruisende en moderne stad met maar liefst 19 miljoen inwoners. Het krioelt er dan ook letterlijk van de mensen. De stad kent vele leuke wijken als Umeda, Namba, Dotonbori en Shinsekai.

Umeda is net Manhattan met ontelbaar veel wolkenkrabbers en Namba is het winkelparadijs van Osaka. Dotonbori is de entertainmentwijk van Osaka met onvoorstelbaar veel neonverlichting en verlichte reclameborden. Je vindt er ook de Ebisu brug, een van de belangrijkste attracties van Japan. Shinsekai stond voorheen bekend als een van de gevaarlijkste wijken van Osaka, maar is tegenwoordig vooral in de avond erg gezellig met veel goede en betaalbare restaurants.

Kyoto

De historische stad Kyoto ligt slechts op 12 minuten treinen van Osaka (per shinkansen). Ik vond het persoonlijk een van de meest indrukwekkende steden van Japan, vanwege het historische en traditionele karakter van de stad. Zo is het zeer waarschijnlijk dat je een geisha of Japanners in traditionele kleding tegen het lijf loopt in het historische centrum.

Openbaar vervoer

Het is zoals eerder aangegeven erg handig om een ICOCA-kaart aan te schaffen voor het openbaar vervoer. Je kunt deze niet alleen in Osaka gebruiken (voor bus en metro), maar ook in andere steden in de Kansai regio. Bovendien kun je de kaart ook voor alle treinen gebruiken tussen verschillende steden in de Kansai regio.

Japan, Osaka, Kyoto
Een Japans jongetje kijkt naar buiten tijdens de treinreis naar Nara.

Als je van plan bent om langer in de Kansai regio te verblijven en verschillende steden wil bezoeken is het zeer de moeite waard om een JR treinkaart voor de Kansai regio aan te schaffen. Je kunt daarmee voor een aantal dagen onbeperkt treinen binnen de regio. Dit is vele malen goedkoper dan losse kaartjes kopen (of met de ICOCA-kaart per trein reizen).

Japan Rail Pass

Japan, Kyoto, Nachikatsuura, Osaka
De nachi waterval nabij Nachikatsuura.

Er zijn twee verschillende JR treinkaarten voor de Kansai regio. De JR Pass Kansai Area is beschikbaar voor 1, 2, 3 of 4 dagen voor de Kansai regio en kost variërend van 18 euro voor 1 dag tot 52 euro voor 4 dagen. Deze kaart is ideaal als je een bezoek wil brengen verschillende steden in de regio als, Kyoto, Nara, Kobe en Himeji. Je kunt ook verschillende schilderachtige dorpen die rond het Biwameer liggen bezoeken. De kaart geeft geen toegang tot de groene en bergachtige regio Wakayama (je kunt reizen tot de stad Wakayama). De uitgebreidere JR Pass Wide Kansai Area geeft hier wel toegang toe. Je kunt dan bijvoorbeeld ook Nachikatsuura bezoeken, de toegangspoort voor vele adembenemende wandelroutes langs de kust en in de bergen. Bovendien kun je met deze kaart ook met de Shinkansen (Bullet trein) naar de stad Okayama, welke bekend staat om haar prachtige Japanse tuinen. Tevens kun je de vele hete bronnen (onsen) dorpen in het noorden aan de Japanse zee bezoeken. Deze kaart kost 70 euro voor 5 dagen.

Als je gebruik wil maken van deze kaart dan moet je deze van te voren buiten Japan bestellen. De JR Rail Pass wordt niet in Japan verkocht. Wij hebben de kaart besteld bij Japan Experience. De prijs is exact hetzelfde als op de website van Japan Rail, maar je hebt de voucher veel sneller in huis.

Overnachten

Hotels zijn over het algemeen erg duur in Japan en hostels zijn niet zo sterk vertegenwoordigd als in de rest van Azië. Je kunt meestal erg goedkoop (15 tot 30 euro per persoon per nacht) overnachten in een cabine hotel, maar dan moet je rekening houden met beperkt privacy en veelal ongewenste geuren en geluiden.

Je kunt echter ook voor weinig in luxe hotels overnachten als je goed zoekt en ruim van te voren boekt. Zo hebben wij in de grote steden altijd in 4- en 5-sterrenhotels overnacht voor 50 tot 70 euro per nacht. Deze prijzen zijn echter beperkt beschikbaar en meestal alleen te boeken via de eigen website van het hotel.

Zo heeft de luxueuze Monterey keten vaak meerdere malen per jaar een speciale actie met 50% korting (inclusief gratis ontbijt) op een verblijf. Zo zaten we in Osaka 3 nachten in het prachtige Monterey La Soeur voor slechts 6000 JPY (50 euro) per nacht.

Osaka, Kyoto, Japan
Onze kamer in Osaka (Hotel Monterey La Soeur).

Tot slot

Geïnspireerd geraakt? Of heb je nog vragen over Japan? Laat het dan gerust weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *