American Express – Introductie6 min leestijd

Voor sommige links naar producten en partners op deze website krijgen wij een affiliate commissie.

American Express is een van de partijen die creditcards aanbiedt in Nederland. Andere voorbeelden zijn MasterCard en Visa. American Express biedt veel voordelen als je (vaak) op reis gaat, maar als je dit niet doet is de kaart nog steeds aantrekkelijk vanwege de Membership Rewards. In dit artikel lees je alles over American Express en haar voordelen en de verschillende kaarten.

Soorten kaarten

American Express biedt (naast de Flying Blue American Express en zakelijke kaarten) in Nederland vijf kaarten aan: de Blue, Green, Gold, Platinum en Centurion Card. Hieronder zie je de verschillen tussen de beschikbare  kaarten. Omdat Centurion alleen op persoonlijke uitnodiging is, is die kaart niet meegenomen in dit artikel.

Bij het aanschaffen van een American Express kaart krijg je ook een gratis kaart voor familie of vrienden – bij een Blue of Green card ontvang je er één, bij een Gold 2 en bij een Platinum zelfs 5 (waarvan 1 Platinum en 4 Gold). De kosten voor een Blue card zijn €50,- per jaar en voor een Green card betaal je €65 per jaar. Voor een normale Gold card betaal je €150,- en als je gebruik wil maken van alle verzekeringen krijg je de Gold card met Premium Cover, welke €250,- kost. Voor een Platinum kaart betaal je €700,-. Tegenover de schijnbaar hoge kosten, staan veel voordelen tegenover.

American Express Kaarten
American Express kaarten, v.l.n.r.: Green, Gold, Platinum & Centurion

Travel voordelen

American Express biedt ook veel reisvoordelen voor kaarthouders! Zo krijg je toegang tot lounges, kun je gebruik maken van het IAP (zie onder) en krijg je elite status bij verschillende programma’s. Ze hebben ook een eigen Travel Service die je kunt zien als een persoonlijk reisbureau. Ze kunnen vluchten, hotels, treinen en cruises voor je regelen.

Als je reist is het fijn als je voor je vlucht of treinreis rustig kunt wachten in een lounge. Met een Gold kaart krijg je Lounge Club lidmaatschap met twee keer per jaar kosteloos toegang. Met een Platinum kaart krijg je een Priority Pass en toegang tot lounges van bijvoorbeeld Delta, Eurostar lounges of de eigen lounges van American Express in Amerika. In totaal heb je met een Platinum kaart toegang tot 1.200 lounges in de wereld. Met je Priority Pass kun je onbeperkt deelnemende lounges bezoeken. Naast loungetoegang krijg je als Platinum kaarthouder een Travel Voucher van €150,-.

Amex Centurion Lounge
Amex Centurion Lounge

American Express heeft voor haar leden ook het International Airline Programme (IAP)Met dit programma profiteer je van voordelige business- en first class tarieven bij de aangesloten maatschappijen. Voor Platinum leden is er ook een mogelijkheid om elite status te krijgen in verschillende loyalty programs. Je krijgt Gold Elite status bij Club Carlson, Platinum status bij Le Club Accor, Gold bij Starwood, Avis Preferred en Hertz Gold Plus. Daarnaast zijn er nog privileges bij Design Hotels, Small Luxery of the World-Hotels en Park-Line.

Daarnaast heeft American Express voor Platinum kaarthouders het Fine Hotels & Resorts programma waarbij je verschillende voordelen krijgt bij hotels & resorts. Hierbij krijg je een kamer-upgrade indien beschikbaar, check-in vanaf 12:00 uur en late check-out, dagelijks ontbijt en extra privileges die afhangen van het hotel of resort. American Express heeft ook het American Express Invites programma wat betekent dat je specifieke gereserveerde kaarten kunt bestellen. Dit is een samenwerking tussen American Express en LiveNation.

American Express Travel
American Express Travel

Verzekeringen

Als je betaalt met je American Express creditcard dan maak je automatisch gebruik van de verschillende verzekeringen. Zo is er een Reisongemakkenverzekering die geldt voor de Green, Gold en Platinum kaarten. De verzekering wordt uitgebreider naarmate de ‘hoogte’ van de kaart. Tevens is er een doorlopende reis- en annuleringsverzekering, reisongevallenverzekering en een persoonlijke reisongevallenverzekering. Deze gelden alleen voor de Gold en Platinum kaarten. Ook is er een aankoopverzekering, waarbij je tot €2.500 terug kunt krijgen als je een Platinum kaart hebt. Tot slot is er een geld terug garantie, welke op kan lopen tot €600,-. Meer informatie vind je hier.

Membership Rewards

Membership Rewards is het loyaliteitsprogramma van American Express. Dit krijg je automatisch bij het aanvragen van een kaart, met uitzondering van de Blue kaart. Bij de Blue kaart kun je je aanmelden voor het programma tegen een betaling van €25,- per jaar. Voor elke bestede euro krijg je 1 Membership Reward punt. Boek je een reis via American Express Travel dan krijg je voor iedere bestede euro 2 Membership Reward punten.

Membership Rewards kun je laten overschrijven naar Airlines of Hotels. Airline partners van American Express zijn bijvoorbeeld Flying Blue en Singapore Airlines. Hotel partners zijn Hilton, Starwood en Club Carlson. Naast deze loyaliteitsprogramma’s kun je ook punten inwisselen voor een autohuur voucher. Ook is er een optie om de punten in te wisselen voor verschillende giftcards. Dit kun je bijvoorbeeld doen voor vliegtickets.nl en verschillende hotels & resorts. Je kunt ook reisproducten kopen met je Membership Rewards. Tot slot kun je ook je reis betalen met Membership Rewards.  Ik zou je adviseren om je Membership Rewards over te schrijven naar een Airline of Hotel loyaliteitsprogramma naar keuze. Dit levert naar mijn inziens de meeste waarde voor je Membership Rewards op.

American Express Membership Rewards
American Express Membership Rewards

Kaart aanschaffen?

Wil je een American Express kaart aanschaffen? Als je dit via onderstaande links doet dan levert dit een mooie welkomstbonus op. De welkomstbonus krijg je na een bepaalde uitgave die je dient te doen binnen 3 maanden na goedkeuring van je aanvraag. De aanvraag doe je direct bij American Express en je persoonlijke gegevens gaan alleen naar American Express en zijn niet onzichtbaar voor ons. Ook zien wij de voortgang van je aanvraag niet vanwege privacy redenen.

Je kunt je aanmelden voor een Green kaart (€65 per jaar) met 6.000 Membership Rewards (als je €500,- hebt uitgegeven binnen 3 maanden) via deze link.

Voor een Gold kaart (€150 per jaar) kun je je aanmelden voor 10.000 Membership Rewards (als je €1000,- hebt uitgegeven binnen 3 maanden) via deze link.

Wil je een Gold kaart met Premium Cover (€250 per jaar)? Meld je dan aan voor dezelfde aanbieding maar dan via deze link.

Voor een Platinum kaart (€700 per jaar) met 25.000 Membership Rewards (na besteding van €1000,- binnen 3 maanden) via deze link.

Vergeet ook niet even te kijken naar ons artikel over de Flying Blue American Express, bij de FBAMEX krijg je Flying Blue Award Miles en Qualifying Vluchten t.b.v. je status – mogelijk sluit deze beter aan bij je wensen of eisen. Een FBAMEX vraag je aan via deze link.

Mocht je vragen hebben over de American Express kaarten of meer informatie willen, kijk dan hier op ons forum!

Disclaimer: De aanvraag doe je bij American Express en is niet inzichtelijk voor ons. Wij zijn niet verantwoordelijk voor wijzigingen die American Express doet.

American Express © Andy Hau
American Express © Andy Hau

Reacties

 1. FB020 zegt

  Mooi artikel en overzichtelijk. Ik ben even gaan kijken naar extra info op de website van American Express en zag dat een paar dingen afwijken? De kosten voor Membership Rewards bij een Blue kaart is 25 euro op de website (niet 45 ) en een gold kaart met premium cover is 250 euro op de website (niet 350).

  • Kilian zegt

   Hi, bedankt voor je opmerking! Het klopt inderdaad dat dit €25 is voor de MR bij een Blue kaart. Ook klopt het dat de Gold kaart met Premium Cover €250,- bedraagt. Het is inmiddels aangepast in het artikel. Overweeg je om een eigen American Express aan te schaffen? Mocht je nog vragen hebben dan kun je uiteraard hier terecht of op ons forum!

 2. FB020 zegt

  Kom er helaas niet meer voor in aanmerking in verband met de 6 maanden regel want KLM Platinum aanvraag was afgewezen hierdoor.

 3. HiltonHotelFans zegt

  Ben al jaren lid van AMEX, ik heb de Green Card ivm de dubbele membership punten in het buitenland. Ps krijg je trouwens ook als je de kaart met Paypal linkt, alle NL betalingen zijn dan buitenlands, dus dubbel.
  Nadeel zijn de kosten: Extra commissie in het buitenland, hoge koers-kosten en in Nederland slechte acceptatie. Zelfs Starbucks in Rotterdam Centraal accepteert AMEX niet!
  Voordeel: Vooral in het buitenland en met name UK en USA. Ik gebruik mijn punten om om te zetten naar British Airways miles.De verzekering zijn door AMEX uitbesteed en zijn zeker niet klantvriendelijk.
  Kaart is voor mij zakelijk belangrijk. Zit nog steeds te wachten op een Hilton Amex kaart of B.A kaart in Nederland.
  Groeten HiltonHotelFans

  • Kilian zegt

   Bedankt voor je reactie HiltonHotelFans! Mijn ervaring met de acceptatie is ongeveer hetzelfde in Nederland. De ervaring met de verzekering is echter bij mij goed, nooit problemen mee gehad. Een BA kaart zou inderdaad een goede toevoeging zijn naast de FB Amex kaarten.

 4. Trvlr zegt

  Heb de amex kaart na een jaar gestopt, kon regelmatig niet betalen simpelweg omdat de kaart niet geaccepteerd werd.
  Heb nu voor een derde van de prijs een mastercard black, inclusief priority pass. De MC werkt tot nog toe overal.

 5. Krabnov zegt

  Ik werd vandaag gebeld door Amex met een insurance-aanbieding (verzekering voor ongevallen en onvrijwillige werkloosheid). Gesprek begon met de vraag hoe tevreden ik was over Amex FB Gold kaart. Aangegeven dat mijn grootste frustratie de matige acceptatie in met name NL is. Vertegenwoordiger gaf aan dat hieraan gewerkt wordt omdat tarieven richting merchants naar beneden zijn bijgesteld en ze met een grote acquisitie-campagne bezig zijn. Ben benieuwd…!

 6. Stephi zegt

  Ik vraag mij af of ik met de amex flying blue gold card ook toegang heb tot de airport lounges en zo ja, tot welke airport lounge?

 7. F. Van der Veld zegt

  Acceptatie blijft slecht, heb de kaart al 20 jaar erbij. Ze beloven al jaren dat dit zou veranderen. Parkeergarages(Qpark) is ook met Amex gestopt. Gespreid betalen is geschrapt. Geld opnemen kan wordt wel binnen enkele dagen van je rekening afgeschreven, dit in tegenstelling tot bijv. Mastercard.
  Verzekering van elektronische app is uitgesloten maar wordt er niet bij verteld…Heb hem alleen nog vanwege het spaarprogramma..

  • Richard zegt

   Hoi Van der Veld,
   Even een vraagje over uw opmerking: Verzekering van electronische app is uitgesloten? Wat bedoelt u daarmee? Ik overweeg om een FB Amex gold te nemen.
   Alvast bedankt

 8. Ramez zegt

  Heeft iemand ervaringen gehad met de geld terug garantie? Hoe werkt dit? Moet ik het product mee retour sturen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *